Представител на "Химимпорт" влезе в надзора на Тексимбанк


Предстои промяна и в управлението на банката

Представител на "Химимпорт" - новият акционер в Тексимбанк, и нови представители са влезли в надзора й. Изборът им е станал на общо събрание на акционерите на кредитната институция на 1 юни, съобщи в. "Банкер".


В надзорния съвет вече са изпълнителният директор на пенсионна компания "Съгласие" Милен Марков, един от акционерите на банката, Павлина Найденова, и Апостол Апостолов, който беше председател на Комисията за финансов надзор.
Апостолов ще бъде шеф на надзорния съвет. Пред "Дневник" той каза, че банката ще се развива и към корпоративно, и към банкиране на дребно, но все още е рано да се говори за точни планове. "Има много работа да се направи", заяви Апостолов.


Предстои промяна и в управлението на Тексимбанк – надзорниците вече са предложили и нови членове на управителния съвет. Това ще бъдат адвокат Иглика Логофетова, Мадлен Димова, Анатоли Величков, Красимир Жилов и Мария Видолова.


Последните двама ще бъдат и изпълнителни директори. Видолова и в момента заема този пост, а Жилов е търговски пълномощник. Анатоли Величков е в управлението на ПОК "Съгласие", която се контролира от "Химимпорт". Мадлен Димова досега беше член на надзора на Тексимбанк.


"Химимпорт" придоби сериозен дял в кредитната институция в началото на тази година, като четири свързани с него фирми купиха общо 33% от капитала. Става въпрос за дружествата "Финанс консултинг", "Итрейд", "Датамакс" и "Датамакс систем холдинг". Разрешението на БНБ е за придобиване на общо 40% от акциите. Акционер със 17.53% е и Павлина Найденова, която е наследник на основателя на Тексимбанк Георги Найденов.


Апостол Апостолов отказа да посочи колко точно е делът, контролиран от "Химимпорт" в момента. Публично такава информация не е оповестена. В последния публикуван отчет на БНБ към края на миналата година е вписано само участие на "Финанс консултинг" с 19.24%. От пресцентъра на централната банка обясниха, че по-актуална информация може да се търси само в Търговския регистър.


Той обаче отново не работеше вчера. Тексимбанк е най-малката по размер на активите у нас – към края на миналата година те са 79 млн. лв., а пазарният й дял е по-малко от 0.1%. Печалбата й за 2010 г. е 433 хил. лв. "Химимпорт" вече има една банка в портфейла си – това е Централна кооперативна банка.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Румен Стоянов
    Румен Стоянов
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Химимпорт държат над 65% от банката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK