Рокади в ръководството на НАП след критики на Симеон Дянков

Агенцията има нов заместник-директор, а софийската структура е със сменен директор

Критиките на финансовия министър Симеон Дянков към работата на Националната агенция за приходите (НАП) доведоха до промени в нейното ръководството и в това на най-важната й териториална дирекция - софийската.


Това стана днес, няколко часа след като Дянков заяви, че постът на шефа на НАП Красимир Стефанов ще зависи от резултатите на националната агенция до средата на годината.


Промените станаха ясни след среща на двамата, на която са стигнали до извода, че слабото звено е НАП - София. Така досегашният й шеф Светлана Паунова ще бъде заменена от зам.-директора на приходната агенция Бойко Атанасов, а неговото място поема Христо Костадинов, който в момента е директор на НАП - Велико Търново. Паунова остава зам.-шеф в софийската дирекция и ще отговаря за работата с клиенти.
Макар новата длъжност на Бойко Атанасов да изглежда като понижение, на него ще се даде пълен картбланш за оздравяване на най-важната данъчна структура в страната. "Бойко Атанасов ще има възможност да направи всички необходими структурни, организационни и персонални промени, за да се подобри качеството на работа в НАП - София."


"Оценката на финансовия министър и директора на НАП е, че софийската дирекция има незадоволително представяне в контролната дейност и противодействието на измамите", стана ясно от съобщението на НАП вчера.


Столичната дирекция е най-важното подразделение на данъчните, защото под нейно ръководство се намира и управлението "Големи и средни данъкоплатци", които осигуряват над две трети от данъчните приходи. То обслужва най-големите български компании, независимо къде е базирана реалната им производствена дейност.


Преди дни Красимир Стефанов съобщи, че именно от тях са набелязани 360 фирми, които са подправили финансовите си отчети с цел да платят по-малък корпоративен данък. В събота Стефанов каза, че тези фирми ще бъдат приканени на разговори, като данъчните ще им покажат, че имат достатъчно доказателства да ги проверяват.


Днес сутринта, преди да са ясни промените, по време на Българо-американския форум Симеон Дянков заяви: "Дали Красимир Стефанов ще остане на поста ще зависи от резултатите - не само от събираемостта, която върви добре, а и от борбата с ДДС измамите. Говорил съм многократно, че искам много по-голяма инициативност от НАП за измамите, които с десетилетия са вървели."


От началото на годината събираемостта на ДДС не вървеше задоволително, като през първото тримесечие бяха събрани само 1.165 млрд. лв., или 18% от годишния план.


Рязко подобрение обаче имаше през април, когато по това перо в хазната влязоха 633 млн. лв., или 54% от събраното за всичките 3 месеца преди това. Добрите резултати от април станаха причина с натрупване за четири месеца годишният план да се изпълни на 27%.


Новият заместник изпълнителен директор на НАП Христо Костадинов е магистър по икономика от Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов и магистър по право от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Целият му професионален опит е свързан с данъчната администрация във Велико Търново.


През есента на 2009 г. е назначен за директор на териториалната дирекция след конкурс. Миналата седмица, когато името на Красимир Стефанов беше спрягано за нов председател на НОИ, в данъчните среди Христо Костадинов се посочваше като нов изпълнителен директор на НАП.Промените


Заместник-директорът на НАП Бойко Атанасов поема дирекцията в София от Светлана Паунова, която ще му е заместник. На неговото място идва Христо Костадинов, който е директор на НАП - Велико Търново.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aposteriori
  aposteriori
  Рейтинг: 2 Неутрално

  Рокади в ръководството на НАП след критики на ЕК към Симеон Дянков. Хитрата сврака видя всичко и се зачуди: що за птиче е това? Ходи под водата, нито се удавя, нито се измокря. Тогава, щом видя, че сомът избяга, лисицата хвана хитрата сврака, отнесе я настрана и я излапа до перо.
  Емилиян Станев
  Приказка за хитрата сврака

 2. 2 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 726 Гневно

  а бе и кпсс не управляваше така в Н-тата република... за да ни затрият дават свидни жертви в колониалната хадминистрация но няма никога да жертват ловешкият селтак със социопатични девиации - ще го оставят да ни разсипе и живи да ни одере, така е като управлява соростуското правителството начело с Тиквата, г-н Линч и г-н Гилотен подсказват единственото възможно решение?
  Мат'ряле!?!?!?

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 3. 3 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 822 Весело

  "Това стана днес, няколко часа след като Дянков заяви, че ..."-Те това е експедитивност-часове,не дни,не седмици,не месеци и не години-часове!Де да можеха и избирателите така-за часове да заявяват и решават кои да управляват,кои да са министри и т.н.."Да,ама не",трябва да чакат избори с години.Едно е,да си избирател,друго да си министър,който може да се оправдава с други-бивши и/или настоящи/бъдещи бивши/.

 4. 4 Профил на g_nett
  g_nett
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Рязко подобрение обаче имаше през април, когато по това перо в хазната влязоха 633 млн. лв., или 54% от събраното за всичките 3 месеца преди това. Добрите резултати от април станаха причина с натрупване за четири месеца годишният план да се изпълни на 27%."
  Е това ли е на НАП постижението? През април физическите лица си подали годишните данъчни декларации и добросъвестно си внесли данъка върху доходите и хоп - вдигнали събираемостта. Щото, видно от текста, приходите от корпоративен данък /който се внася до 31 март/ нещо са били под планираните. Приносът на данъчните какъв е в случая, че не ми е ясно?
  А ДДС измамите никога няма да спрат, понеже тогава и данъчните, и политическите партии, които се спонсорират от разни "големи данъкоплатци", трябва да умрат от глад.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK