Очаквано НОИ няма да връща парите за ранни пенсии

Вероятно ще бъде възстановена старата уредба и новите вноски отново ще отиват в професионалните фондове

Парите за плащания на ранни пенсии няма да се връщат от Националния осигурителен институт (НОИ) към професионалните фондове, но най-вероятно за хората отново ще действа старата уредба на осигуряване, която беше премахната в края на миналата година.


За това са се договорили представители на пенсионните дружества, на синдикатите и социалният министър Тотю Младенов, разказаха пред "Дневник" участници на срещата.


Така частичната национализация на личните партиди ще остане, въпреки че преди дни Конституционният съд я обяви за противоречаща на основния закон на страната. Решението обаче важи в бъдеще и няма сила със задна дата.
Новите вноски на всички, които се осигуряват за ранна пенсия, обаче ще влизат отново в професионалните фондове, а не в НОИ. С това са били съгласни всички, включително и социалният министър Тотю Младенов, който силно подкрепяше национализацията заедно със синдикатите.
Общо 100 млн. лв. бяха прехвърлени в началото на тази година от личните партиди в професионалните фондове към НОИ.


Държавата ще трябва да доплати, за да могат да се получават по-високи пенсии. Една от основните причини за ниските суми в частните партиди са липсващи вноски за голяма част от последните десет години.


Макар преди няколко месеца аргументът за прехвърлянето и на синдикати, и на социалния министър, и на тогавашния управител на НОИ Христина Митрева да беше, че частните фондове не са управлявали добре парите, сега министър Младенов се е съгласил да се върне старата уредба на вноски.


Тя действаше допреди няколко месеца и при нея постъпленията отиваха в професионалните фондове, които ги инвестират, за да получат доходност. Когато осигурен в такъв фонд поиска да се пенсионира, парите му се прехвърляха към НОИ.


Институтът ги разпределяше за срока на получаването им и в повечето случаи също доплащаше, тъй като вноски в частните фондове се правят от 2000 г. насам, а преди това те са отивали в държавната система. Сега същата уредба може да се върне за хората, които ще се пенсионират предсрочно до 31 декември 2014 г.


Ако обаче някой има право да се пенсионира до тази дата и не го направи, парите му ще се върнат обратно от НОИ към професионалните фондове, които ще продължат да ги инвестират, докато човекът работи, и след това ще му плащат пенсия.


Това е предложение, което подкрепят частните фондове, но все още не е ясно дали синдикатите и социалният министър ще застанат зад него. При всички случаи за връщането на старата уредба за превеждане на новите вноски към професионалните фондове ще трябва да се връщат обратно стари текстове в Кодекса за социално осигуряване. Това означава те да бъдат гласувани от Министерския съвет и от парламента, преди отново да влязат в сила.Над 8% е доходността за година


Към края на март средната годишна доходност на професионалните фондове е 8.4%. Най-ниска е тя при "ДСК-Родина" - 7.13%, а най-висока – при "Бъдеще" - 11.1%. Точно обратните бяха резултатите обаче по време на кризата - "Бъдеще" беше сред фондовете с най-големи загуби, а инвестиращите в по-нискорискови активи като "ДСК-Родина", "Доверие", "Алианц България", имаха по-малко спад в управляваните средства. За последните 7 години средната доходност на професионалните схеми е 24%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK