Очаквано НОИ няма да връща парите за ранни пенсии

Вероятно ще бъде възстановена старата уредба и новите вноски отново ще отиват в професионалните фондове

Парите за плащания на ранни пенсии няма да се връщат от Националния осигурителен институт (НОИ) към професионалните фондове, но най-вероятно за хората отново ще действа старата уредба на осигуряване, която беше премахната в края на миналата година.


За това са се договорили представители на пенсионните дружества, на синдикатите и социалният министър Тотю Младенов, разказаха пред "Дневник" участници на срещата.


Така частичната национализация на личните партиди ще остане, въпреки че преди дни Конституционният съд я обяви за противоречаща на основния закон на страната. Решението обаче важи в бъдеще и няма сила със задна дата.
Новите вноски на всички, които се осигуряват за ранна пенсия, обаче ще влизат отново в професионалните фондове, а не в НОИ. С това са били съгласни всички, включително и социалният министър Тотю Младенов, който силно подкрепяше национализацията заедно със синдикатите.
Общо 100 млн. лв. бяха прехвърлени в началото на тази година от личните партиди в професионалните фондове към НОИ.


Държавата ще трябва да доплати, за да могат да се получават по-високи пенсии. Една от основните причини за ниските суми в частните партиди са липсващи вноски за голяма част от последните десет години.


Макар преди няколко месеца аргументът за прехвърлянето и на синдикати, и на социалния министър, и на тогавашния управител на НОИ Христина Митрева да беше, че частните фондове не са управлявали добре парите, сега министър Младенов се е съгласил да се върне старата уредба на вноски.


Тя действаше допреди няколко месеца и при нея постъпленията отиваха в професионалните фондове, които ги инвестират, за да получат доходност. Когато осигурен в такъв фонд поиска да се пенсионира, парите му се прехвърляха към НОИ.


Институтът ги разпределяше за срока на получаването им и в повечето случаи също доплащаше, тъй като вноски в частните фондове се правят от 2000 г. насам, а преди това те са отивали в държавната система. Сега същата уредба може да се върне за хората, които ще се пенсионират предсрочно до 31 декември 2014 г.


Ако обаче някой има право да се пенсионира до тази дата и не го направи, парите му ще се върнат обратно от НОИ към професионалните фондове, които ще продължат да ги инвестират, докато човекът работи, и след това ще му плащат пенсия.


Това е предложение, което подкрепят частните фондове, но все още не е ясно дали синдикатите и социалният министър ще застанат зад него. При всички случаи за връщането на старата уредба за превеждане на новите вноски към професионалните фондове ще трябва да се връщат обратно стари текстове в Кодекса за социално осигуряване. Това означава те да бъдат гласувани от Министерския съвет и от парламента, преди отново да влязат в сила.Над 8% е доходността за година


Към края на март средната годишна доходност на професионалните фондове е 8.4%. Най-ниска е тя при "ДСК-Родина" - 7.13%, а най-висока – при "Бъдеще" - 11.1%. Точно обратните бяха резултатите обаче по време на кризата - "Бъдеще" беше сред фондовете с най-големи загуби, а инвестиращите в по-нискорискови активи като "ДСК-Родина", "Доверие", "Алианц България", имаха по-малко спад в управляваните средства. За последните 7 години средната доходност на професионалните схеми е 24%.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mobiman
  mobiman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Който е бит - бит.
  Който е е..н - е..н.

  Типично по български.

 2. 2 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 620 Гневно

  До коментар [#1] от "mobiman":

  Подозирам че коментираш "Решението обаче важи в бъдеще и няма сила със задна дата."

  Такива кретени като ГЕРБ просто няма ... каква е тази измишльотина!!! Съда ясно си каза - по конституция частната собственост е НЕПРИКОСНОВЕНА, а в закона, по който са внасяни тези осигуровки изрично пише, че партидата е лична собствениост на осигурените лица.

  Скапани комунисти са тия ГЕРБери, просто няма такава напаст. Не стига че за първи път от Виденов имаме бюджетен дефицит, ами и като баш комунистите от 60-те национализираха пенсионните фондове.

  Тия кретени ако не изпълнят нареждането на конституционния съд лошо им се пише, щото като слязат от власт ще има съд и присъди за виновните лица, ама не като Цецовите "абсолютни престъпници", ами ефективни, щото където пипнат оставят доказателства.

 3. 3 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 479 Неутрално

  охх ... искам и аз.. зимай комисионни от всяка партида... финансирай приятели и познати с жалките пари на ощетените лица.. а като стане дума да се дават пенсии НОИ да му мисли (упс остатъка от матряла дето плаща данъци)

 4. 4 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#2] от "pi314_":

  Пи, ти явно не си доразбрал нещо. КС демонстративно отказа да се произнесе по темата "частна собственост" - член 17 от Конституцията. КС определи прехвърлянето на противоконституционно на база член 19 - частната инциатива. Тъй-като осигурените лица са принудени на сила да се осигуряват в тея компании (т.е. без да имат правото на избор) и са принудени на сила да плащат чудовищни такси и комисионни, това не е частната инициатива на осигурените лица. Излиза, че това е частната инициатива на компаниите да събират колосални такси и комисионни, която бива защитена от КС, а не правата на осигурените. За това всичко да е конституционно, пенсионните компании ще прибират такси и комисионни от партидите на тези 45 хиляди лица, а НОИ ще плаща пенсиите. Нарича се "безплатен обяд"

 5. 5 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 60 Неутрално

  "..представители на пенсионните дружества, на синдикатите и социалният министър Тотю Младенов са се договорили да неспазват закона?!?!?!

  Orda
 6. 6 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 426 Гневно

  Конституционният съд обяви на 31 май за противоконституционен § 4а от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, с който се урежда прехвърлянето на средства по личната партида на осигурявани в професионален пенсионен фонд (ППФ) към фонд „Пенсии" на държавното обществено осигуряване (ДОО).
  Съдът прие, че "държавното обществено осигуряване и допълнителното задължително пенсионно осигуряване имат самостоятелно и допълващо се място в пенсионната система". Нарушава се правото на осигуреното лице само да избере пенсионноосигурително дружество.

  Освен това с прехвърлянето на средствата от индивидуалните партиди на лицата във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване се накърнява резултатът от дейността на пенсионноосигурителните дружества по инвестиране на средствата, като се елиминира много съществен механизъм на допълнителното задължително обществено осигуряване, а именно инвестиционната политика на дружеството и капитализирането на средствата по индивидуални партиди с прибавяне на доходността.
  С това се накърнява гарантираната от Конституцията стабилност на икономическите субекти, гарантиране и запазване на условията за стопанска, в т.ч. и инвестиционна дейност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK