НАП допусна масово затваряне на магазини през есента

Само 15 хил. фирми са изпълнили изискването

Националната агенция за приходите (НАП) предупреди, че през октомври може масово да затвори търговски обекти, ако регистрираните по ДДС фирми, които отчитат продажбите си с касови апарати, не осигурят свързването им с данъчната администрация.185 хил. компании имат по-малко от 3 месеца да се свържат с НАП

Миналата година Министерството на финансите издаде наредба, която задължава всички фискални устройства да се настроят така, че да имат онлайн връзка с приходната агенция. Първо на изискването трябваше да отговорят бензиностанциите, като за тях срокът беше 1 януари тази година.
До 30 септември същото трябва да направят и регистрираните по ДДС търговци, а до 31 март 2012 г. всички касови апарати ще трябва да имат връзка с НАП.


Към момента обаче само около 15 хил. фирми, или 7.5% от регистрираните по ДДС търговци, имат такава връзка. За останалите близо 185 хил. регистрирани остават малко повече от 3 месеца да покрият изискването.


"Не искам да плаша никого, но ако един търговец реши да направи дистанционната връзка с НАП в края на септември, почти сигурно сервизните фирми няма да могат да се справят навреме и ще се стигне до запечатване на обекти. Това стана с около 400 бензиностанции в началото на годината", каза изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов.


НАП съобщи, че са провели разговори със сервизните фирми, които модифицират касовите апарати или заменят старите модели с нови. От тях станало ясно, че с наближаване на крайния срок времето за регистриране на устройствата все повече ще се увеличава поради струпване на заявките.


Сега средното време за инсталиране на едно устройство е само час и половина. Ако всички търговци изчакат крайния срок през септември, заявките им няма да могат да бъдат обработени. По данни на НАП 231 големи компании имат общо 49 000 касови апарата. Останалите около 150 000 фискални устройства, на които предстои свързване, принадлежат на близо 185 000 регистрирани по ДДС фирми и еднолични търговци.


Потърсен за коментар от "Дневник", говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че в последните дни е започнала масирана информационна кампания, при която всички регистрирани по ДДС фирми са получили писма с предупреждение за това изискване и последиците, ако не го изпълнят.


Скоро щели да се изпратят и хартиени брошури, а ефектът от кампанията бил, че между 300 до 400 фирми дневно вече свързват устройствата си с данъчните. "Напълно постижимо е до 30 септември всички търговци да отговорят на изискването - ако това не стане, затварянето на обекти след 1 октомври е реален сценарий", каза той.


До края на август тази година около 4500 фирми от фармацевтичния бранш предстои да изградят дистанционна връзка с приходното ведомство на своите около 10 000 фискални системи, припомниха от НАП. Всички разходи по закупуване на нови касови апарати или модифициране на вече съществуващи се зачитат за разход за данъчни цели на търговците, припомниха още от НАП.


Представители от бранша, произвеждащи електронни фискални устройства, обявиха, че наредбата е била приета миналата година и това им е помогнало да се подготвят. "Бройката е внушителна, но сме готови да реагираме на търсенето", каза пред "Дневник" търговският директор на "Дейзи технолоджи" Гриша Петков.


Във фискалните устройства задължително се добавят два специални модула - устройство за GPRS връзка със сървъра на НАП и данъчен терминал. Терминалът ще може да извлича във всеки момент информация за оборотите, които се съхраняват в оперативната памет на касовия апарат. Това ще става по инициатива на данъчните с подаване на SMS към устройството, а търговецът дори няма да знае за проверката.


Така приходната администрация получава възможността да сравнява данните от оперативната памет на касовия апарат с тези в централната памет. Сега при инспекция на място данъчните имат възможност да проверят само централната памет. Според тях криенето на обороти от некоректни търговци става именно чрез изтриване на транзакции от оперативната памет, преди данните да се изпратят към централната.


Прехвърлянето се извършва или при смяната на касиера, или в края на работния ден. Според данъчните експерти целият процес може така да се програмира, че всеки ден да се сравняват данните от централната памет на устройствата с направените по-рано засечки от НАП и всяко съмнително разминаване ще е сигнал за проверки.


Миналата година, когато наредбата влезе в сила, Националната агенция за приходите се договори с мобилните оператори за цената на SMS-ите, които устройствата ще изпращат към данъчните сървъри. Тогава НАП обясни, че това ще струва на търговците най-много 5-6 лв. на месец.


Цената за модифициране на касовите апарати пък започва от 150 лв., а при подмяна новите касови апарати се очаква да струват между 200 и 400 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK