НАП допусна масово затваряне на магазини през есента

Само 15 хил. фирми са изпълнили изискването

Националната агенция за приходите (НАП) предупреди, че през октомври може масово да затвори търговски обекти, ако регистрираните по ДДС фирми, които отчитат продажбите си с касови апарати, не осигурят свързването им с данъчната администрация.185 хил. компании имат по-малко от 3 месеца да се свържат с НАП

Миналата година Министерството на финансите издаде наредба, която задължава всички фискални устройства да се настроят така, че да имат онлайн връзка с приходната агенция. Първо на изискването трябваше да отговорят бензиностанциите, като за тях срокът беше 1 януари тази година.
До 30 септември същото трябва да направят и регистрираните по ДДС търговци, а до 31 март 2012 г. всички касови апарати ще трябва да имат връзка с НАП.


Към момента обаче само около 15 хил. фирми, или 7.5% от регистрираните по ДДС търговци, имат такава връзка. За останалите близо 185 хил. регистрирани остават малко повече от 3 месеца да покрият изискването.


"Не искам да плаша никого, но ако един търговец реши да направи дистанционната връзка с НАП в края на септември, почти сигурно сервизните фирми няма да могат да се справят навреме и ще се стигне до запечатване на обекти. Това стана с около 400 бензиностанции в началото на годината", каза изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов.


НАП съобщи, че са провели разговори със сервизните фирми, които модифицират касовите апарати или заменят старите модели с нови. От тях станало ясно, че с наближаване на крайния срок времето за регистриране на устройствата все повече ще се увеличава поради струпване на заявките.


Сега средното време за инсталиране на едно устройство е само час и половина. Ако всички търговци изчакат крайния срок през септември, заявките им няма да могат да бъдат обработени. По данни на НАП 231 големи компании имат общо 49 000 касови апарата. Останалите около 150 000 фискални устройства, на които предстои свързване, принадлежат на близо 185 000 регистрирани по ДДС фирми и еднолични търговци.


Потърсен за коментар от "Дневник", говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че в последните дни е започнала масирана информационна кампания, при която всички регистрирани по ДДС фирми са получили писма с предупреждение за това изискване и последиците, ако не го изпълнят.


Скоро щели да се изпратят и хартиени брошури, а ефектът от кампанията бил, че между 300 до 400 фирми дневно вече свързват устройствата си с данъчните. "Напълно постижимо е до 30 септември всички търговци да отговорят на изискването - ако това не стане, затварянето на обекти след 1 октомври е реален сценарий", каза той.


До края на август тази година около 4500 фирми от фармацевтичния бранш предстои да изградят дистанционна връзка с приходното ведомство на своите около 10 000 фискални системи, припомниха от НАП. Всички разходи по закупуване на нови касови апарати или модифициране на вече съществуващи се зачитат за разход за данъчни цели на търговците, припомниха още от НАП.


Представители от бранша, произвеждащи електронни фискални устройства, обявиха, че наредбата е била приета миналата година и това им е помогнало да се подготвят. "Бройката е внушителна, но сме готови да реагираме на търсенето", каза пред "Дневник" търговският директор на "Дейзи технолоджи" Гриша Петков.


Във фискалните устройства задължително се добавят два специални модула - устройство за GPRS връзка със сървъра на НАП и данъчен терминал. Терминалът ще може да извлича във всеки момент информация за оборотите, които се съхраняват в оперативната памет на касовия апарат. Това ще става по инициатива на данъчните с подаване на SMS към устройството, а търговецът дори няма да знае за проверката.


Така приходната администрация получава възможността да сравнява данните от оперативната памет на касовия апарат с тези в централната памет. Сега при инспекция на място данъчните имат възможност да проверят само централната памет. Според тях криенето на обороти от некоректни търговци става именно чрез изтриване на транзакции от оперативната памет, преди данните да се изпратят към централната.


Прехвърлянето се извършва или при смяната на касиера, или в края на работния ден. Според данъчните експерти целият процес може така да се програмира, че всеки ден да се сравняват данните от централната памет на устройствата с направените по-рано засечки от НАП и всяко съмнително разминаване ще е сигнал за проверки.


Миналата година, когато наредбата влезе в сила, Националната агенция за приходите се договори с мобилните оператори за цената на SMS-ите, които устройствата ще изпращат към данъчните сървъри. Тогава НАП обясни, че това ще струва на търговците най-много 5-6 лв. на месец.


Цената за модифициране на касовите апарати пък започва от 150 лв., а при подмяна новите касови апарати се очаква да струват между 200 и 400 лв.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ilmiven
  ilmiven
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо НАП не финансира това мероприятие?На тях е необходима тази система.Нека вкарат в закона и бандитите да си платят СРС това е същото , както за ЕТ.Това е нов начин да се ликвидират най малките търговци/които не са малко/и тези хора да се наредят на опашката с безработни и на социални помощи.

 2. 2 Профил на johny6
  johny6
  Рейтинг: 458 Неутрално

  за сега от 450 лв. нагоре. честито.

 3. 3 Профил на ilmiven
  ilmiven
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Освен цената на преустройството има и месечна такса към определен мобилен оператор.

 4. 4 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 756 Неутрално

  И като свързаха митниците с НАП какво стана ? Да се увеличиха приходите? Не? Контрабандата си продължи.Като свързаха бензиностанциите с НАП приходите увеличиха ли се? Не.Сега като се свързат всички ,регистирани по ДДС , с НАП ,ще се увеличат ли приходите в хазната ? Не. Ще се увеличат обаче приходите на Дейзи електроникс ,Датекс и още няколко фирми. А десетки хиляди малки фирмички ,които едвам свързват двата края ще се разделят с 450-700лв.Какво стана с миналогодишните проверки по морето.Има ли някой наказан за оборота на дискотеки от 10-20 лв на месец? Кой ще спре фиктивния износ на горива и точенето на ДДС? Мутрите от Ипон? Или те заедно със Златев точат държавата ?

 5. 5 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 640 Гневно

  Рекордна некомпетентност просто имаме... Като искат да направят нещо могат да почнат с Ковачки и да го пъхнат за по-дълго на топло. 16 милиона лева източено ДДС и 4 години условно?! Ами и 100 да ми дадат ще взема 16-те милиона ...

  Драконови закони ще оправят държавата!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Това няма да увеличи събираемоста, само ще глобят фирмите с 500 лв.
  В период на рецесия ни натискат още повече. Докато не останат само едрите риби-техни приближени.
  Картината се влошава.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Май трябва първо да свържем НАП и другите лАП с естонска Е-връзка в работеща Е-администрация. Може още на есен с изборите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 9. 9 Профил на yanev_1961
  yanev_1961
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#3] от "ilmiven":

  Горките мобилни оператори! Да ги ожали човек. Само 5;6 лева на месец. Но ако НАП почне да проверява касовите апарати по няколко пъти на ден, дали сумата ще е толкова. А пък и ние си знаем как се надписват услугите на мобилните оператори. Някой да е видял нещо като брояч, примерно както на електромерите. А и защо аз трябва да плащам за чуждите желания. Да си плаща НАП от своя бюджет. Утре може да поискат да си сложим и устройства с онлайн връзка с тях за отчитане на изходящите ни парникови газове.

 10. 10 Профил на spout
  spout
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не ми е ясно защо, който са на патент трябва да се сързват с НАП и как един обущар един фризйор ще ощети държавата като на него данаците са му определени предварително плаща патент за данак общ доход независимо от оборота, плаща осигоровки, не е регистриран по ддс един фризйор с труд и със златни ръце и в най скъпия салон не може да достигне годишен оборот от 50 000 лева зада бъде регестриран по ддс.Може да има исключение но 99.9 насто не могат да го достигнат просто това е поредната гавра със хората който си изкарват прехраната със естен труд.

 11. 11 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И кат ги закриете тези фирми, кой ще ви плаща заплатите бе, кретени?

  Pivoley
 12. 12 Профил на rizoff
  rizoff
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Някой просто трябваше да се нагуши с пари ! Вие ще сметнете колко търговски обекта има в страната и колко устройства ще бъдат продадени вскяко на стойност около 500лв. !!!!

 13. 13 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 789 Гневно

  И какво ,ще ми попречи просто да не маркирам примерно на познати?Как ще ме засекат НАП и видеовръзка със всяка каса ли ще направят?Хайде при по големи обекти и без това се маркира всичко за да се следи персонала и се прави ревизия ,ама бай Пенчо с 200лв оборот на ден дали ще чукне или не на касата?
  Пак всичко се прави като се впряга каруцата пред коня,ДДС си се точи и то със съдействие от НАП иначе е доста трудно ,който е запознат знае,контрабанда си върви ,въобще далаверата основно е на високо ниво ,а те тръгнали с кокошкарски истории се занимават.Е някой фирми ще позабогатеят с няколко десетки милиона ,а мобилните
  доволно потриват ръце.Ми фирмата ми има 7 касови по 5лв
  са 35 на месец не че ще ме съборят тия 35 ма сметнете
  200 000 фирми по 35 са 7 000 000 на месец за мобилните.
  Вярно трябва да се изнасяме, евала на Монбланд новия завод
  в Румъния а наште НАПаджии след година две ще се чудят заплати откъде да взимат.

 14. 14 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Българският бизнес плаща като луд всяка приумица на изкугуригалия пожарникар, и оня малоумен финансист, на когото не подновиха договора от СБ.
  УЖ БГ била брагоприятна за правене на бизнес. Само дето това го знаят само Мутрата и Очиларкото, а европейските фирми отиват в Чехия и Румъния..

 15. 15 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Търсене на теле под вола.Ама под вола има друго...
  Най-накрая ще го намерят.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 16. 16 Профил на Румен Йорданов
  Румен Йорданов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това е.Мошеници!!!

  Румен Йорданов
 17. 17 Профил на Kalin Ganev
  Kalin Ganev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А някой сеща ли се за стотиците хиляди касови апарати на фирми, които не с арегистрирани по ДДС. Там какъв цирк ще е. Ще хванат колко зеленчуци е продал онзи на женския пазар?

 18. 18 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Пълни глупости! Укриването на обороти е повсевместно и масово! Абсолютно всички, подчертавам АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ укриват обороти! Писна ми да гледам хора, които декларират по 5000 годишна печалба, която не би трябвало да им стига да преживяват да се возят в лъскави лимузини! В крайна сметка време е всеки да започне да си плаща данъците, защото и за най-тъпия е ясно, че след като го укрие се налага да го плати друг! Така винаги са наказани изрядните данъкоплатци! Същото важи и за осигуровките - вместо да взимам 50% по-голямо възнаграждение, аз си плащам налозите, които можеха да са примерно 30% ако и другите го правеха.
  Мой приятел работеше във фирма занимаваща се с фискални устройства и процедурата по изтриване на паметта беше основната му дейност. Който твърди, че това е крачка в грешна посока, наистина си го дърпа към ориента и селянията! Само подобни крути мерки ще могат да дисциплинират бизнеса и да създадат равни условия със смачкване на сивата икономика, което от своя страна ще даде път на конкуренцията да пресее пазара, от което в крайна сметка ще спечелим всички!

 19. 19 Профил на Kalin Ganev
  Kalin Ganev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "nqma zna4ka koi":

  Може и да си прав, че това ще пресее е дисциплинира бизнеса, но това ще означава, че поне 5-10 години в страната няма да има бизнес, или ще остане само този, който НЕ ПЕЧЕЛИ. Другите или ще преминат от СИВА на ЧЕРНО или ще се изнесат от България. И в двата случая резултатът ще е ПО-МАЛКО пари в хазната и оттам - ще вдигнат данъците на тези, които си плащат. На мен този сценарий не ми харесва ...

 20. 20 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#18] от "nqma zna4ka koi":

  Да се возиш в кола,струваща хубав апартамент и да обявиш 5000 лв.печалба е престъпление,доказването на което го може и кварталната бабичка клюкарка.Както някой нагоре беше посочил,това не става без знанието и участието на самите НАП.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 21. 21 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  това с връзката е толкова безмислено освен за тия дето ще лапат пари от касови апарати и връзка че няма на къде повече, и къде има персонал в НАП който ще следи какво се маркира

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 22. 22 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Станишев нареди смяна на номерата на колите за да запълни дупки в бюджета. Акцията бръкна с по 60 лв най- малко в джобовете ни + 1 работен ден висяне по опашки. Тогава имаше по нещо в джобовете, докато сега почти всичко се е изпарило. Сегашните ни товарят с най-малко 450лв + 12месеца по 6лв (72лв) за СМС- си= 522 лв. Егати държавата! "Като няма прокопсия, плюл съм в тази орисия"- както е казал поетът. Сериозно се замислям за емиграция. Ще търсим други държави, където при други условия, се живее по- добре. Ще търсим, докато намерим. За тук нямам нерви!

 23. 23 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#21] от "stg":

  Да, затова се прави по цял свят щото е безмилено ... аре стига сте се правили девствени, порверката е висша форма на доверие ...
  ---
  Това можве и един кадърен-диверен DBA да го свърши , занм че тия технологии не са ви много познати ама могат да си наемат отвън ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 24. 24 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivanchoLA":

  може ли примери къде точно е тоя цял свят с реализирана пълба онлайн система към данъчно чакам да ми съобщите, благодаря

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 25. 25 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#24] от "stg":

  Ами в САЩ, Великобритания, Германия ... там се прави и чрез банките(практически банките които обслужват граждани и фирми, не инвестиционните, са пулове на даначните) и понеже повечвето транзазкции минават през банки, може да се засече лесно ... това казано обемите са астрономически по големи от БГ и не би било финансово убосновано да са се прави на 100 процента всеки ден, затова има и рапортуването на определен период от време, но проверки се правят редовно и много правещи се на дяволи си губят ризата на гърба в един момент, щото с IRS, HMRC ... забавят, ама не забравят ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 26. 26 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#25] от "ivanchoLA":

  тц, тоя метод в Европа се използва само в Сърбия а в ЕС никъде това са фактите а това че някъде нещо някак се контролирало изобщо ама изобщо не означава същото

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 27. 27 Профил на Evgeni
  Evgeni
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Приятелите ни от НАП непрекъснато се опитват да ни докажат,че не са в час. Кой дребен търговец има пари да плаща на програмисти да му трият част от дневните продажби от оперативната памет. Малките просто не чукат на апаратчето, имат една постоянна клиентела, която познават а като влезе непознат - касов бон. Това пак ще си остане така, само дето ще се бръкнат за нови апарати и абонамент. За големите търговци сигурно ще има ефект, само че не трябваше всички в един кюп а да си определят измадката, от която очакват да отчете повече приходи и да се съсредоточат там, а така за всички, и като им знам нивото на програмистите дето все не им работи системата, много се съмнявам!

 28. 28 Профил на faleri11
  faleri11
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "nilieff":


  аа стана ясно що за подлога си, а ти може да се гръмнеш където си поискаш

 29. 29 Профил на faleri11
  faleri11
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "ivanchoLA":

  задокеанския мантроносител сега се вживя и като технологичен гуру. не се хаби. това че нещо някъде си видял, подочул и много ти се иска да е вярно, за да си отвърждаваш примитивния светоглед.
  опитвай се и да мислиш понякога. така като сравниш възможните сценарии, кой ти се струва най- вероятен.

  1. след поста ти, всички разумни хора се втурват да се врекат във вярност към НАП срещу скромните 500лв- на бройка.
  2. септември отново е пълен хаос, паника, обяснения, обещания за 'влизане в положение'. и после пак хората виновни. щото андрешковци били. такива като теб не трябва в блатата да ги зарязват ами да ги давят направо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK