Газът, парното и топлата вода ще поскъпнат от юли

В понеделник ще се обсъждат тарифите на топлинната енергия

Газът, парното и топлата вода ще поскъпнат от юли

© Надежда Чипева, КапиталТоплата вода, парното и природният газ ще бъдат с по-високи цени от 1 юли. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев в петък, когато се проведе открито обсъждане на цените на парното. Той прогнозира, че природният газ най-вероятно ще струва с 3-4% повече от юли, а увеличението ще бъде калкулирано и в цената на парното.


7% увеличение на газа искат от "Булгаргаз"

В края на миналата седмица националният доставчик "Булгаргаз" поиска от ДКЕВР цената на газа от юли да се увеличи с 6.91% до 568.92 лв. за 1000 куб. метра. С това компанията потвърди предварителните си прогнози отпреди месец. Разликата е, че тогава дружеството поиска увеличение от 7 на сто до 570.05 лв.


Мотивите на "Булгаргаз" са поскъпването на петрола и петролните продукти на световните пазари. От компанията също така очакват да вземат и недовзет приход за минали години, който обаче от регулатора твърдят, че вече са включили в сметките на абонатите.
От цената на газа зависи с колко ще поскъпнат парното и топлата вода, чиито цени се очаква също да бъдат ревизирани от юли. Според първоначалните прогнози на ДКЕВР без включена цена на газа отоплението в страната ще поскъпне с до 10 на сто. С 9.99% по-скъпа може да е услугата в Русе, където мегаватчас ще струва 87.17 лв. с ДДС.


С това увеличение цената в крайдунавския град става сред най-високите в България. ДКЕВР предвижда в София парното да поскъпне с 0.66 на сто до 89.52 лв. за мегаватчас. В понеделник ще се проведе обществено обсъждане за цените в енергийния регулатор.


Общата тенденция показва, че цените на парното продължават да се увеличават в сравнение с януари 2010 г. Преди година и половината в София те са били с 13.32% по-ниски, а в Перник - с 18.53 на сто. Обикновено цените на парното се променят заедно с тези на природния газ, като условието е скокът или спадът при синьото гориво да надвишава 5 на сто.


В цената на парното от юли трябва да бъде прибавено и увеличението на природния газ от април, защото тогава цената на топлата вода не беше коригирана. Преди три месеца регулаторът повиши цената на синьото гориво с 4.47 на сто. Комисията ще вземе окончателно решение за цените на газа, парното и топлата вода в края на юни на закрито заседание.7% увеличение на газа искат от "Булгаргаз"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK