Най-скъпите градове за 2011 г.

Американците може и да се оплакват от по-високите разходи за живот, но покупателната сила на щатския долар в чужбина е дори още по-малка, споделят за BusinessWeek от ECA International.
Австралия, бивша наказателна колония, но и дом на Големия бариерен риф, всъщност никога не е била синоним на скъпоструващ живот. И все пак защо в една силна икономика, възползвала се от икономическия бум в Азиатско-Тихоокеанския регион, за много чуждестранни туристи може да се окаже по-скъпо да си поръчат допълнително скариди или каквото и да било друго тук, отколкото в повечето други страни по света.


В класацията на ECA International шест австралийски градове бяха поставени сред 30 най-скъпи в света, а само преди две години нито един австралийски град не бе в топ 100.


Австралия не е единствената страна, в която животът става все по-скъп. Сингапур например се изкачва на 36-о място в класацията на ECA Internationa, от 68-о през миналата година, а Каракас, столицата на Венецуела, се е изкачва от 91-во на 15-о място само благодарение на високата инфлация.
Градът, който печели съмнителната чест да бъде най-скъпият за притежателите на щатски долари, е Токио, като това място той заемаше и миналата година. Колко струва първото място? Ами около $ 24 за билети за кино и почти $ 11 за една бира. Япония доминира в класацията с четири от 10-те най-скъпи градове, като в допълнение към Токио още са  Нагоя (№ 3), Йокохама (№ 5) и Кобе (№9).


Заради слабия долар нито един град в САЩ не влиза в топ 30 тази година. Като най-скъпия град в страната Манхатън, Ню Йорк, падна до 44-то място, от 28 през 2010 г., което го прави по-евтин от Торонто (№37) и Ванкувър (№42) в Канада. Вторият най-скъп град в Щатите Хонолулу падна до 62 място от 40-о.
Класирането на ECA International се основава на проучване, проведено март тази година в повече от 400 града по целия свят. То сравнява разходите за живот на живеещи в чужбина, т.е. колко струва поддържането на добър стандарт на живот. Като това проучване е в помощ на работодатели, които трябва да определят заплати, командировки и премии за работещи в чужбина. Изследването включва храни и напитки, основни стоки и услуги, както и някои развлечения, но проучването не включва жилища, комунални услуги, покупки на автомобили и такси за обучение, които обикновено варират в широки граници и най-често се отчитат индивидуално и отделно в задгранични пакети.


"Силният австралийски долар, който достигна паритет с щатския през ноември миналата година и укрепна допълнително оттогава, е най-значимият фактор за продължаващото изкачване на австралийските градове нагоре в класацията", казва Анна Михилсен, генерален мениджър за Австралия, Нова Зеландия, и Тихоокеанския басейн, за ECA International.


Австралийският долар поскъпна с близо 30% спрямо щатския долар от юни миналата година досега. Това направи страната по-скъпа от други места в Азия, като от ECA International допълват, че стоките и услугите в Сидни преди година бяха само 3% по-скъпи, отколкото в Хонконг, а сега са с цели 17% по-скъпи.
Европа остава другото скъпо място, и то европейски градове извън Европейския съюз.


Най-скъпият град за 2011 г. (за втора поредна) е:


№1: Токио


Бърз обяд: $ 20.80
Бира в бара: $ 10.56
Килограм ориз: $ 9.80
Дузина яйца: $ 4.50
Кинобилет: $ 23.80


Въпреки че индексът на потребителските цени в Токио се снижава в сравнение с 2009 г., това сочат данните отсСтатистическото бюро на Япония, градът си остава най-скъпият в света. Разходите за жилище не са включени в това изследване, но от ECA International казват, че средната цена за месечен наем на апартамент с две спални в Токио е бил 4352$ през септември.


№2: Осло


Бърз обяд: $ 45.20
Бира в бара: $ 13.18
Килограм ориз: $ 6.10
Дузина яйца: $ 8.50
Кинобилет: $ 18.80


Столицата на Норвегия е основен търговски, корабоплавателен и финансов център, там е и фондовата борса на страната. Осло е сред най-скъпите градове в света в продължение на години, което не е изненадващо, бърз обяд там струва около $ 45.


№3: Нагоя, Япония


Бърз обяд: $ 19
Бира в бара: $ 11,37
Килограм ориз: $ 8.50
Дузина яйца: $ 3.60
Кинобилет: $ 21,80


Нагоя е един от технологичните и промишлените центрове в Япония и е известен с високото качество на живот и конкурентни разходи за бизнеса. За разлика от другите големи градове в Япония Нагоя не е така значително засегната от световната икономическа криза и поддържа растежа си.


№4: Ставангер, Норвегия


Бърз обяд: $ 32,30
Бира в бара: $ 12.83
Килограм ориз: $ 5.70
Дузина яйца: $ 6.80
Кинобилет: $ 17.30


Ставангер е едно малко риболовно градче, преди да бъде открит петролът в Северно море през 1960 г., за да се превърне в един от основните норвежки градове днес. Норвегия е един от водещите износители на петрол със Statoil като най-голямата петролна компания в региона на Ставангер. Индустрията се превърна в притегателен център за много жители от други страни.


№5: Йокохама, Япония


Бърз обяд: $ 16,90
Бира в бара: $ 6,59
Килограм ориз: $ 4,20
Дузина яйца: $ 2.50
Кинобилет: $ 21.70


Вторият по големина град в Япония след Токио, Йокохама е пристанищен град - дом на повече от 300 IT фирми, и с нарастващ брой биотехнологични компании. Градът има девет основни бизнес района и износя много автомобили и авточасти.


№6: Цюрих


Бърз обяд: $ 32,90
Бира в бара: $ 10.54
Килограм ориз: $ 3.70
Дузина яйца: $ 7.90
Кинобилет: $ 19,60


Финансовият сектор е важна част от икономиката на Цюрих, като тук се намира и швейцарската фондова борса, както и централите на компании като Credit Suisse и Swiss Re. Цюрих е също така и основен транспортен възел. Mercer класира града на второ място в света по качество на живот през 2010 г., но такъв висок стандарт на живот не е евтин: Цюрих скочи до 6-о място спрямо 10-о миналата година.


№7: Луанда, Ангола


Бърз обяд: $ 52.40
Бира в бара: $ 6,62
Килограм ориз: $ 4.60
Дузина яйца: $ 5.20
Кинобилет: $ 13,90


Луанда бе най-скъпият град в света през 2009 г. в класацията на ECA International, а миналата година той падна на трето място в резултат на обезценяването на местната валута. Така тази година градът се свлече до  7-о място. Въпреки че в града има висок процент бедни, той си остава едно от най-скъпите места за емигранти, които трябва  да поддържат стандарт на живот, сравними с този в родните им страни.


№8: Женева


Бърз обяд: $ 33,70
Бира в бара: $ 9.12
Килограм ориз: $ 4.70
Дузина яйца: $ 8,60
Кинобилет: $ 19.20


Наистина световен град, Женева е дом на такива международни организации като Организацията на обединените нации (която има офис в града) и Международния комитет на Червения кръст. Важен център на банковото дело, правителството и технологиите, Женева привлича много професионални посетители, а също и немалко туристи.


№9: Кобе, Япония


Бърз обяд: $ 15.60
Бира в бара: $ 8.69
Килограм ориз: $ 9.30
Дузина яйца: $ 3.10
Кинобилет: $ 20.80


Кобе е едно от най-натоварените пристанища в Япония и производствен център за машини, храна, транспорт и оборудване. Градът предлага най-различна храна, но на всички е известно скъпото говеждо от Кобе.


№10: Берн, Швейцария


Бърз обяд: $ 28.80
Бира в бара: $ 7.46
Килограм ориз: $ 4.70
Дузина яйца: $ 8.40
Кинобилет: $ 19.10


Столицата на Швейцария Берн освен политически е и център на високотехнологични производства, където се произвеждат часовници и инструменти и части използвани в медицината, информационните технологии и автомобилния сектор. Тук се правят часовниците Rolex, Longines, Swatch, и Рado.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ico Shanov
  Ico Shanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  учудвам се че милано не е в тази класация.интересно ми е за луанда -ангола как се е стигнало до толкова висок стандарт чувъл съм че в ботсвана съседна на ангола било страхотно от лекарка която и сега работи там дори взе и майка си там,авно африка не е това което ни представят и далеч напред от нас

 2. 2 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#1] от "icoredshark":

  В Ангола всичко е скъпо, да дерат чужденците от петролния бизнес, а неграта живеят с по 2 долара дневно

 3. 3 Профил на Вашето име
  Вашето име
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "Сгугню":
  абе верно ангола е третия свят държава и 50 % от населението живее с 2 $ на ден как е така може да има 7 най-скъп град явно ,че е възможно

 4. 4 Профил на prodanov_
  prodanov_
  Рейтинг: 497 Неутрално

  България:
  Бърз обяд - 2-3$
  Бира в бара - 1$
  картофи от градината - безценно.

  До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред! - Тато
 5. 5
  ****

  Този коментар беше изтрит в 03:46 на 13/06/2011 от неговия автор.

 6. 6 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Бърз обяд: $ 45.20"...кво става ако се забавиш не ми се мисли.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 7. 7 Профил на Jorro Jorrov
  Jorro Jorrov
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Списък на най-скъпите градове за работниците и служителите зад граница
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_cities_for_expatriate_employees
  Различни фактори влизат в разходите за издръжка на живот за задграничните служители, като парична стойност, на доверието на потребителите , инвестиции , лихвени проценти , валутни курсове на страната валута и високите цени на жилищата. Този списък не отчита разходите за издръжка на живота спестявания натрупани на местните граждани чрез държавно-субсидирани жилища, здравеопазване и образование , на разликите в данъчното облагане , както и много други фактори, без значение за емигранти. Издръжка на живота може да бъде много по-висока за чужденците, отколкото за местните жители в развиващите се страни , особено ако емигрантите се очаква на жизнен стандарт, подобно на развитите страни .

 8. 8 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#2:"Сгугню"]В Ангола всичко е скъпо, да дерат чужденците от петролния бизнес, а неграта живеят с по 2 долара дневно [/quote]


  Точно както и в Масква, Расия

 9. 9 Профил на wpk2-psk
  wpk2-psk
  Рейтинг: 442 Неутрално

  чудно ми е къде избяга Москва

 10. 10 Профил на wpk2-psk
  wpk2-psk
  Рейтинг: 442 Неутрално

  чудно ми е къде избяга Москва

 11. 11 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  До коментар [#9] от "prosatanos":
  Ето я и Москва
  http://en.wikipedia.org/wiki/Moscow,_Idaho
  23 800 жители пощенски код 83843
  92,23% Бели
  0.91% афроамериканци
  0.80% Индианци
  3.13% Азия
  0.14% Тихоокеанския острови
  0,97% от други раси
  1,82% от две или повече раси
  Испанци и латиноамериканци са 2,47% от населението.
  Москва има тенденция да бъде по-либерална .

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 12. 12 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 573 Любопитно

  Живот на употребата на канабис сред всички възрастни (на възраст от 15 до 64 години) в национални проучвания сред населението като цяло. Колкото по-тъмна сянка на зелено, толкова по-голям процент.
  http://cannabis.wikia.com/wiki/Global_Marijuana_March_Europe
  http://cannabis.wikia.com/wiki/Sofia,_Bulgaria
  Около 500 младежи излязоха в центъра на София. Ние не сме имали разрешение за проявата. Бойко Борисов забрани шествието ни през централните улици на София и сме получили разрешение само в парка.

  Да защитим животнитe !
 13. 13 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  в йокахама най-голем шанс да оцелей челавек...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK