Напрежение сред производителите на битова техника заради поскъпването на суровините

Компании прогнозират ръст в цените в Европа, в България търговията все още е в застой

Напрежение сред производителите на битова техника заради поскъпването на суровините

© ДневникЗапочналото още в края на миналата година поскъпване на основни суровини, необходими за производството на битова електроника и уреди за дома, създава все по-голямо напрежение сред бизнеса, а отделни компании от сектора съобщават, че планират увеличение на цените. Ситуацията допълнително се утежнява и от увеличението на транспортните разходи.


Eдин от големите производители на техника - Electrolux, официално съобщи вчера, че планира повишение на цените от 1 октомври. В предходни месеци такива намерения са заявявали и други компании. Големите вериги за продажба на техника в България съобщават, че на този етап няма промени в крайните цени на продуктите.


Вторият по големина производител на уреди за дома Electrolux съобщи вчера, че планира да повиши цените на всичките си продукти в Европа, за да може да компенсира увеличението на разходите за суровини и транспорт, съобщава "Ройтерс".
Промените ще влязат в сила от 1 октомври и се дължат предимно на натиска за повишение на разходите, особено през първата половина на 2011 г. Очаква се повишението на цените да бъде от 5 до 7%, съобщава още "Ройтерс".


"През последните 18 месеца средната цена на някои от най-важните производствени суровини за Electrolux като стоманата са поскъпнали с между 40 и 90%. Допълнително разходите за транспорта също скочиха", обявиха от компанията, допълвайки, че "засега има стабилизация на цените, но няма признаци за скорошно понижение до нива отпреди две години".


Electrolux e втората голяма компания в сектора след Whirpool, която обявява, че планира поскъпване, но без да уточнява размера. "Ройтерс" припомня, че от Whirpool съобщиха, че също повишават цените на своите продукти, за да компенсират поскъпването на суровини като стомана и пластмаса.


Междувременно от големите търговски вериги за техника в България казват, че все още няма промяна на крайните цени на уредите в страната. Те не очакват и сериозни корекции в близките месеци.


"Действително има такова напрежение на пазара заради поскъпването на суровините, но на този етап няма някакви сериозни промени в цените", коментира управителят на "Технополис" Божидар Колев. По думите му, ако има корекции в следващите месеци, то те ще бъдат при отделни прдукти.


"В общи линии в момента няма повишение на цените на пазара", коментира и управляващият съдружник във веригата "Зора" Пламен Стойков, допълвайки, че няма и индикации за сериозни промени в близките месеци. Той съобщи, че в началото на годината е имало леко повишение на цените от неевропейски доставчици, но то не се е отразило в цените на дребно.


По данните на търговците от сектора все още няма сериозно раздвижване в продажбите в България, а потребителите продължават да бъдат ценово ориентирани. "Ситуацията е трудна, самите потребители се страхуват да харчат", коментира Пламен Стойков.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK