НЕК е подписала първия си договор с ЕВН за продажба на ток

НЕК е подписала първия си договор с ЕВН за продажба на ток

© Анелия НиколоваНационалната електрическа компания (НЕК) и електроразпределителното дружество ЕВН са подписали първия си договор за продажба на ток, съобщи пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Двете компании водят преговори от почти седем години. Същото е положението и с останалите две електроразпределителното дружества - ЧЕЗ и Е.ОН, които още не са се споразумели с държавната компания. "Очаквам скоро ЧЕЗ и Е.ОН също да сключат договор с НЕК", каза още Семерджиев. Енергийният регулатор отдавна критикува компаниите заради липсата на формални отношения между тях.


Досега ЕВН и държавната НЕК са работили без договор, като взаимоотношенията им са почивали на съществуващия до 2004 г. документ, сключен между тогава държавното "Електроразпределение - Пловдив" и НЕК. Новият договор е подписан в края на май и е със срок на изпълнение една година, обясниха пред "Дневник" от ЕВН. Най-вероятно той ще се подновява всяка следващата година. В него са формализирани отношенията между двете дружества и санкциите, които си дължат при неизпълнение на предварителното заложените за доставка количества ток.


Електроразпеделителните дружества са най-големите клиенти на НЕК. От 3 млрд. лева приходи през миналата година 2 млрд. се дължат на продажбата на ток на ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН, показва финансовият отчет на НЕК за 2010 г. Държавната компания продава ток на електроразпределителните дружества по цени, определени от ДКЕВР. Около 1 млрд. лева получава НЕК от реализирането на ток в чужбина. Отделно дружеството има клиенти - големи промишлени предприятия, които са присъединени пряко към мрежата високо напрежение, но те заемат малка част от общо реализирания ток от предприятието.
Националната електрическа компания е част от Българския енергиен холдинг. В нея влизат няколко производителя на ток - големи водноелектрически централи, както и Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Мрежата високо напрежение в страната е собственост на НЕК, като се очаква до края на годината тя да бъде изведена от компанията и включена в структурата на ЕСО, което по нареждане на Брюксел трябва да бъде отделено в самостоятелно дружество.


В момента ДКЕВР разглежда възможността за коригиране на цените на електроенергията от 1 юли. Според доклада на институцията потребителите от цялата страна ще плащат между 1.22% и 1.7% по-скъп ток през следващия регулационен период (юли 2011 г. - юли 2012 г.). На 22 юни ще се проведе кръгла маса за цените на тока, а окончателното решение за поскъпването ще бъде взето от ДКЕВР на закрито заседание на 29 юни.Конкурсът за шеф
на НЕК продължава


Конкурсът за изпълнителен директор на НЕК продължава, обясняват от дружеството. Компания остана без изпълнителен директор, след като в края на април с поста си се раздели Красимир Първанов. Той е бивш кадър на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Причина за уволнението му беше, че подписа пореден, 12-и, анекс с руската "Атомстройекспорт" за изграждането на "Белене", без да уведоми своя началник - икономическия министър Трайчо Трайков. Тогава той беше запознал с преговорите само вицепремиера Симеон Дянков. За временно изпълняващ длъжността шеф на НЕК беше избран главният счетоводител на дружеството Михаил Андонов. Кандидатите за шеф на НЕК са 13, като според източници, близки до компанията, най-вероятният победител в конкурса е сега изпълняващия длъжността - Михаил Андонов.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK