"Менпауър": Търсенето на служители ще остане стабилно през лятото

Ще има съживяването на пазара на труда заради летния сезон

Рабодателите в публичния сектор и туризма имат най-положителни нагласи да наемат работници през лятото, показва изследването на "Менпауър"

© Цветелина Белутова, Капитал

Рабодателите в публичния сектор и туризма имат най-положителни нагласи да наемат работници през лятото, показва изследването на "Менпауър"Компаниите от публичния и социалния сектор, хотелите и ресторантите планират да наемат най-много служители през третото тримесечие на 2011 г. Работодателите от производствения сектор и сферата на финансовите и бизнес услуги също интензивно ще търсят кадри. Това показва последното изследване на българския офис на "Менпауър" за пазара на труда.


Изненадващо данните показват, че положителни нагласи има и в строителството, въпреки че заради липсата на поръчки броят на компаниите в бранша постоянно намалява за трета поредна година. Допитване на "Дневник" показа, че в туризма търсенето на работна ръка се дължи на набирането на хора за летния сезон. Представители на фирми от други браншове обаче прогнозираха, че ситуацията няма да се подобри, а даже напротив - съкращенията ще продължат.


Оптимисти в Европа
В изследването на "Менпауър" са анкетирани 752 български работодатели от производството, транспорта, търговията, добивната промишленост, земеделието, от публичния сектор, строителството, сферата на финансите и бизнес услугите, застрахователния и имотния бранш, ресторантьорството и хотелиерството.


Компаниите обаче са от София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе - регионите с най-ниска безработица, в които търсенето на работна ръка традиционно е най-интензивно. Според последните данни на Агенцията по заетостта през май в бюрата по труда са обявени над 12 хил. свободни места. Близо 80% от тях са от частни фирми. Най-голямо е търсенето на работници в преработващата промишленост, търговията, хотелите, ресторантите и селското стопанство.


Проучването на "Менпауър" изследва нагласите на бизнеса да увеличава и намалява персонала през следващото тримесечие, но не включва данни за броя на работните места, които биха се разкрили по сектори. Данните показват, че през юли, август и септември оптимистичните нагласи за разширяване на персонала ще се запазят на нивото им от пролетта.


24% от работодателите са заявили, че планират да наемат служители, а само 10% смятат да правят съкращения. От разликата между двете стойности "Менпауър" изчислява нетният коефициент на заетостта, който за България е +14%. По този показател българските работодатели се нареждат сред най-големите оптимисти в Европа.


На работа, но само за 45 дни


Според проучването през следващите три месеца най-голям шанс да намерят работа ще имат кандидатстващите в компаниите от публичния и социалния сектор, който включва образователни и обучителни фирми, листвани на борсата компании, здравни организации. Над една трета от анкетираните работодатели от тези сектори са обявили, че планират да наемат служители, а само 7%  ще освобождават.


Намеренията в сектора на ресторантьорството и хотелиерството също са обнадеждаващи, което се дължи на търсенето на работници за летния туристически сезон. Според Георги Илиев, собственик на веригата пицарии "Виктория", в София ресторантите ще увеличат персонала си, защото повечето отварят допълнителни места в летните си градини.


"По морето също ще трябват повече хора, но обикновено те се наемат само за 40-45 дни - в най-активния сезон", каза той. "Като изключим София обаче като цяло ситуацията в бранша не е розова. Средната сметка, която прави един клиент в провинцията, спадна от 7 на 4 лв. Това намалява печалбите на заведенията", добави Илиев. Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин каза, че още от март работодателите в бранша набират персонал и през тази година ще наемат повече хора от миналата.


Мрачни прогнози за строителството


Изненадващо на фона на кризата в сектора данните на "Менпауър" показват, че строителството е сред браншовете, в които плановете за наемане на работна ръка са сред най-оптимистичните. Според изп. директор на Българската строителна камара Иван Бойков обаче това не е реално. "Само единиците фирми, които са спечелили поръчки за строеж на пътища и магистрали, ще наемат хора.


Останалите ще продължат със съкращенията. Няма как да е иначе, при положение че работата намаля повече от два пъти спрямо периода преди кризата", коментира той. Според него няма изгледи ситуацията да се подобри до края на годината, тъй като очакванията са, че дотогава от регистъра на строителите ще се отпишат още 1500 фирми. През миналата година броят им беше 1200, каза Бойков.


"Трябва да се има предвид, че в жилищното строителство се наемаха много хора, защото там има много ръчен труд. При пътното строителство обаче се ползват машини, които се обслужват от по-малко, но по-квалифицирани хора", обясни шефът на строителната камара. Подобни са нагласите и в металургията. "Заради кризата нямаме и не се очертава скоро да имаме потребност от нови работници", коментира Томчо Томов, директор "Човешки ресурси" в групата "ТеПроМетал".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK