Работодателите в Европа са най-резервирани

Работодателите от Азия, Южна и Северна Америка продължават да са далеч по-големи оптимисти за развитието на бизнеса си спрямо европейските предприемачи, показва изследването на "Менпауър". Данните показват, че компаниите от Индия, Бразилия, Тайван и Турция планират да наемат най-много служители през периода юли - септември. На обратния полюс са Испания, Гърция, Италия и Ирландия.


В тези страни фирмите, които прогнозират, че ще съкращават хора, са повече от тези, които ще създадат нови работни места. В изследването са анкетирани 63 хил. директори "Човешки ресурси" и висши мениджъри от публични и частни организации от 39 държави. В 35 страни компаниите очакват да разширят екипите си през лятото.


Най-положителни са нагласите в Индия, където компаниите, които ще наемат хора, са с 47% повече от тези, които ще освобождават. Чрез разликата между двете намерения "Менпауър" определя т.нар. нетен обзор на заетостта. От регионална гледна точка най-позитивни са очакванията на работодателите в Тихоокеанския регион на Азия - Австралия, Китай, Хонконг, Сингапур и други.
Въпреки това търсенето на таланти от страна на работодателите е малко по-слабо в сравнение с последните три месеца на тази година, показва изследването. В Индия перспективите за работа в сектора на търговията на едро и дребно са най-силни за последните 6 години.


Местните работодатели са заявили, че ще увеличат работната си сила, за да обслужат растящото потребление. В Тайван намеренията за наемане на служители в сектора на финансите, застраховането и недвижимите имоти също са най-силни от началото на проучването там.


В Северна и Южна Америка са изследвани 10 държави. Данните показват, че пазарът на труда във всяка от тях ще се подобрява. Най-оптимистични са прогнозите на работодателите от Канада, Аржентина и Колумбия. Доста по-предпазливи са намеренията на предприемачите в САЩ и Гватемала.
В Европа, Близкия изток и Африка са изследвани 21 държави.


Подобно на второто тримесечие прогнозите за наемане на персонал са най-силни в Турция, Румъния, България и Полша. Най-негативни са очакванията в Испания, Гърция и Италия. Оптимизмът на работодателите в Турция и Румъния е стимулиран от стабилната активност на строителния сектор, се отбелязва в изследването.Държава - Нетен коефициент на заетост* (в %)


Индия + 47
Турция + 35
Румъния  + 20
България + 14
Германия + 14
САЩ + 12
Франция + 6
Гърция + 5
Италия - 4
Испания - 7


Източник: "Менапуър"


Числата са разликата (в %) между фирмите, които планират да наемат работници през третото тримесечие на 2011 г., и тези, които смятат да правят съкращения.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Оптимизмът на работодателите в Турция и Румъния е стимулиран от стабилната активност на строителния сектор, се отбелязва в изследването."
  А в България от какво е стимулиран оптимизмът? Имаме ли някакъв повод за опимизъм?" Бурното" развитие на икономиката, "високото" заплащане на труда, наличието на кадри с"висока" квалификация, това са все предпоставки за оптимизъм.

 2. 2 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Весело

  В България няма работодатели има назначени "бизнесмени" І КРЪЖОЧНИЦИ !

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK