Нова банка ще започне работа у нас след две седмици


Иш банк, клон София, е поделение на най-голямата частна финансова институция в Турция

Нова банка ще започне работа на пазара у нас след две седмици, става ясно от публикувания от БНБ списък на лицензираните банки и клонове на чуждестранни банки в България. Това е клонът на най-голямата частна банка в Турция - Иш банк (Türkiye İş Bankası A.Ş). Иш банк, клон София, се очаква да започне дейност на 1 юли.


Така кредитните институции и клоновете на чужди банки тук стават 31 - банките, лицензирани у нас, са 24, а регистрираните като клонове на чуждестранни кредитни институции са 7. Новата кредитна институция, която ще заработи тук, обаче влиза като клон на дъщерната на турската банка в Германия, която носи същото име - İşbank GmbH.
Така, отваряйки клон чрез дъщерна банка в Европейския съюз (ЕС), турската институция се възползва от правото на единния паспорт в ЕС и е избегнала необходимостта от издаването на лиценз от централната банка в България и процедурите, свързани с това.


Единният паспорт дава право на кредитни институции, лицензирани в страна от ЕС, да откриват свои поделения в другите държави от ЕС само с уведомление до централната банка на съответната страна, без да е необходимо да получават лиценз за това.


Уведомлението за отварянето на клона на Иш банк е подадено до БНБ през миналата година. Централният клон в София се намира на първия етаж в бизнес център "Перформ" на площад "Позитано". В него вече има изградени помещения за каси за обслужване на клиенти, има поставени бюра и компютри.


Управител на банката ще бъде Баки Мустафа Джанкурт, става ясно от регистрацията в Търговския регистър. Турската банка има 14 поделения в Европа чрез дъщерната си банка в Германия (11 в самата Германия и по един в Холандия, Франция и Швейцария), представителен офис в Китай, а през октомври миналата година е придобила базираната в Москва "Банка София" (Bank Sofia).


България има силен стокообмен с Турция и традиционни търговски взаимоотношения с нея, така че е нормално това да представлява интерес като бизнес направление в дейността на една банка, още повече че тук няма мащабен играч, който да обслужва търговските взаимоотношения, коментираха банкери.


В България има две турски банки – клон на Зираат банк и Д банк, но те са малки като размер и дейност. Това не е първият опит за влизане на Иш банк в България. Преди няколко години тя проявява интерес да отвори клон, но тогава е насочена от БНБ да се огледа за възможност да купи действаща вече институция, вместо да прави бизнес "от нулата".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK