Собственикът на "Зара" отчете 11% ръст на продажбите


1.74 млрд. евро достигна печалбата за първото тримесечие

Испанската компания "Индитекс" (Inditex), собственик на магазините за дрехи "Зара" (Zara), отчете нетни приходи от продажби в размер на 2.96 млрд. евро за първото тримесечие на годината, или ръст от 11% в сравнение със същия период на 2010 г. Брутната печалба също нараства и достига 1.741 млрд. евро.


Така компанията продължава тенденцията за подобряване на резултатите си, отчетена в края на миналата година. Тогава продажбите на компанията за цялата 2010 г. достигнаха 12.52 млрд. евро (увеличение с 13% спрямо 2009 г.), а брутната печалба - 7.422 млрд. евро (ръст със 17%).
За първите три месеца на годината компанията е отворила и 110 нови магазина на различните си марки - Zara, Pull and Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho и Uterqüe. Те са в 29 различни страни, като беше открит и първият магазин на "Зара" в Австралия.


От компанията планират навлизане на пазарите в Южна Африка, Тайван и Перу до края на годината. Плановете на компанията са да отвори общо между 460 и 500 магазина до края на 2011 г.


"Индитекс" ще продължи и експанзията си онлайн, като от септември ще започнат да работят е-магазините на Pull and Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho и Uterqüe. Първоначално те ще са достъпни само в някои европейски страни.


От миналата година в интернет се предлагат продуктите на "Зара". До момента стоки от марката могат да се купуват онлайн от 16 страни, като от есента е-магазинът ще е достъпен и в САЩ. Очаква се в края на годината да тръгнат и онлайн продажби в Япония.


На българския пазар "Индитекс" навлезе през миналата година и вече има 23 магазина от марките Zara, Pull and Bear, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti и Oysho.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK