Инвестициите в България така и не се завръщат

Изтичането на капитали от страната продължава

Инвестициите в България така и не се завръщат

© Дневник




Вложени пари отвън за приватизация няма

Чуждите инвестиции, на които се разчита да съживят икономиката, продължават да намаляват, а плащанията на задължения на български компании към чужбина държат крайния им размер отрицателен. 


Това показват данните на БНБ за платежния баланс през първите четири месеца на годината, според които нетното изтичане за периода е 62.5 млн. евро при положителен капиталов поток от 378.9 млн. година по-рано.




Изтичането на капитали се вижда и през нагласите на български компании да изнасят средствата си зад граница, като само за месец към чужбина са изпратени 254 млн. евро, а от началото на годината общо 566 млн. евро. Това са основно  банки, които при липсата на проекти за кредитиране са насочили свободния си ресурс към чужбина, откъдето да получават лихвен доход.


Чуждите компании у нас обаче също пък са изтеглили 130 млн. евро от депозити през април, но по този показател има забавяне на годишна база, част от тях са банки майки. С натрупване за четирите месеца сумата е 617 млн. евро. Така финансовата сметка за периода от януари до април отчита дефицит от 1.170 млрд. евро, а за същия период на миналата година той бе 569 млн. евро.


Според експерти тези данни показват неустойчивия модел, върху който България постигаше икономическия си растеж преди кризата. Базиран основно на кредитен растеж и инвестиции в строителство и недвижими имоти, днес заемите се изплащат, а банките нямат други проекти, които да финансират, и се принуждават да държат ресурс навън.


Според икономиста Любомир Христов това развитие е можело да се избегне, ако в годините преди кризата имаше политика по повишаване на квалификацията и производителността, както и на добавената стойност на продукцията.


"България през първото десетилетие на ХХI век бе "щастливото овчарче", защото при нас бумът продължи около 3 години.


Ако бе продължил още малко, и ние щяхме да имаме проблемите на балтийските страни и на Ирландия. По никакъв начин не предотвратихме прегряването на икономиката през 2008 г.", коментира той преди седмица в интервю за "Дневник".


Минусът във финансовата сметка обаче идва на фона на силно подобрение при текущата. Преди кризата текущата сметка отчиташе големи дефицити заради вноса, който многократно надхвърляше износа.


Това се компенсираше от големите излишъци по финансовата сметка, която отчиташе преките чуждестранни инвестиции и кредитите, финансирали дефицита по текущата сметка. Сега обаче финансовата сметка е на дефицит, а в комбинация с подобреното салдо по текущата само показват, че в България потреблението и инвестициите са в застой.


"Правителството влоши инвестиционния климат, но инвестициите не растат в глобален мащаб и България е подвластна на тази световна конюнктура, а за нас рецесията няма да свърши, докато инвестициите не започнат да растат.


Страната ни обаче е малка и в глобална рецесия един положителен сигнал може да привлече достатъчно инвеститори, които да предизвикат осезаема разлика. Такива сигнали може да са влизане в ERM2, приемане в Шенген и други сигнали, които зависят от политиката на правителството", коментира Георги Стоев, икономист от изследователската компания "Индъстри уоч".


За четирите месеца излишъкът по текущата сметка е 214.9 млн. евро, а преди година за същия период имаше дефицит от 726.1 млн. евро. Тази положителна промяна е основна причина общият платежен баланс за четирите месеца на годината да бъде с дефицит от 923.1 млн. евро при 1.079 млрд. евро преди година.


За подобрението по текущата сметка този път допринася основно секторът на услугите. Компаниите от този бранш са получили от чужбина 335.5 млн. евро само през април, а за четирите месеца постъпленията са 1.21 млрд. евро (20% ръст на годишна база).


Българския бизнес също е платил повече за услуги от чужди компании - 246.8 млн. евро за април и 980.1 млн. евро за четирите месеца, но салдото на услугите остава положително както на месечна база, така и с натрупване.


През април обаче външната търговия отново излезе на дефицит, като стойността на вноса превишава тази на износа със 177.1 млн. евро, а за четирите месеца - със 124 млн. евро.


Въпреки че правителството обяви приватизацията като свой приоритет, вече втора година такива сделки липсват. Това се вижда и в разбивката за преките чуждестранни инвестиции, като в графата "приватизация" е записана нула.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  По-лошото е че и хората не се връщат, какво остава за парите.

 2. 2 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Инвестициите в България при Цар Плъх
  не само не се завръщат, а ГЕРБ играе роля на ликвидационен съвет - последствията ще са толкова тежки, че до края на годината българите ще се откажат от дейността си, а голям процент ще емигрират.
  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=9190&sectionid=hotnews&id=0000164

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Нема страшно..За какво са ни инвестиции, като така или иначе си нямаме държава, а само групировки??

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 5. 5 Профил на truth
  truth
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Инвеститорите се отдръпнаха поради беззаконието, което цари в страната. НС вече 21 години кове закони, но никой не ги спазва. Съдебната система е толкова корумпирана, че никой няма вяра в нея. Каква гаранция биха имали инвеститорите за защита на своите инвестиции? Тромавата и некадърна администрация, многобройните разрешителни режими, нереформираната съдебна система, са сред причините за отлив от инвестиции.

 6. 6 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 480 Весело

  вървял един БГ-ец - тъжен и замислен.
  Срещнал евреин , който го попитал: "Защо си тъжен"...
  Защото хич не ми върви,пропадам с каквото и да се хвана...
  Ето ти-"казал евреинът" - една кутийка с лекарство срещу болката ти
  прибрал се в къщи БГ-ецът , отворил кутийката и намерил бележка на която пишело "няма да е все така"
  мотивирал се , хванал наново начинанията си с хъс и успял !
  Зарадвал се,Лустросал се и...........един ден пак срещнал евреина.На въпроса на евреина "как си" - отговорил: "Сега съм супер,имам всичко и се радвам"
  Евреинът обаче поклатил глава и му казал:- Прочети още веднъж бележката която ти дадох
  --------------

  Тази басня нама за цел да образова,променя стереотипи и пр........тя е насочена към хората които гледат и слушат вместо да ВИЖДАТ и да ЧУВАТ !!!

  дали идват нови инвеститори или си отиват и старите никой не знае , защото всички чакат нещо да се случи , без тяхно участие
  -------
  който разбира - да прочете и осмисли бележката , той ще се досети какво ще си кажат евреина и българина при третата си среща !!!
  който мисли че разбира.....да прави каквото иска

 7. 7 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Няма да се върнат. НИКОГА. Защото никой няма да инвестира в държава, която няма да съществува след 50 години.

 8. 8 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Кой би искал да си "инвестира" парите в изостанала олигархо-феодална чалгарщина без никакви правила и закони.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 9. 9 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Как да има имвестици и да остават свестни хора като само чалга и простотия

  Imigrant
 10. 10 Профил на murphy_68
  murphy_68
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Според експерти тези данни показват неустойчивия модел, върху който България постигаше икономическия си растеж преди кризата."
  Е кой беше мин.председател преди кризата ?
  И спомнятели си като казваше,че кризата ще ни отмине.
  Ей т'ва комюнистическо изчадие със неговите мутри съсипаха държавата.

 11. 11 Профил на c0ng0
  c0ng0
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Бойкооо, кво става бе? Кой е виновен сега - чужденците ли?

 12. 12 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не че съм му фен на ББ, ама инвестициите преди бяха основно по две направления - Имоти и заеми от банки-майки към местните им клонове, с които се раздаваха евтини заеми с които се стимулираше потреблението. И населението се юрна да купува, ама да живееш на заем, не е лесно. Примери няма да посочвам, че току виж мечката се прехвърлила при нас. Видя се че има направени два-три завода и това е - което е нищо...Трябва да се радваме, че текущата сметка е на плюс, що то точно такива пари ни трябват, които са изработени... А банките, ако искаха да дават пари, щяха да дават, но "Майките" им са доста зле, заради стрес тестовете и затова си поискаха парите обратно.

  Проста работа - харчиш толкова, колкото печелиш.... Ако и ББ я знаеше тази селска приказка.....

  Ivanski
 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Това са основно банки, които при липсата на проекти за кредитиране са насочили свободния си ресурс към чужбина, откъдето да получават лихвен доход."

  Това е от гледна точка на банките.

  От гледна точка на хората, разработващи проекти, добри проекти има много, но трудно се финансират. Банките не винаги разполагат с технически специалисти, които да могат да ги оценят. А предложителите на проекти не винаги имат убедителна банкова история. И дори да се финансират някои проекти, то е с лихва от около 10%. При което инвеститорите искат вътрешната норма на откупуване на проекта да е около 20%. Такива проекти също има, но не всеки добър проект може да има такава висока IRR.

  И се получава така, че един проект, който в развитите страни би бил изгоден, у нас не е. Така инвестициите у нас намаляват.

  Най-добрият начин да привличаме чужди инветиции е да имаме успешни български инвестиции. Така че може би с това трябва да се започне - да се създадат такива благопроятни условия, при които да се увеличи частта от българските спестявания и капитали, която остава и се инвестира в България.

 14. 14 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#6] от "Шукри Шашкъноглу":

  Дай рецептата за организиране на бизнес!
  С тези мотавиционни постове само се заблуждавате още повече, че може сами да промените нещо в света.
  Ние сме българи, и не сме железни. Ние се огъваме пред всяко малко камъче. Затова такава басня има в БГ и със сигурност няма в Германия. Там са разбрали, че се работи един с друг, а не един срещу друг -както е практиката в БГ.

  http://www.desant.net/show-news/33994
 15. 15 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#8] от "naturisten":

  Ако имахме ресурси - няма да можем да се отървем от мултита.
  Ако в тези загубени 20 години се бе намерил премиер, който да задължи обновяване на know how (цялата документация при формиране на бизнес се унилатеризира от търговската палата например и се въвеждат станадарти - така както е във всяка бяла държава) доста фирми със среден бизнес биха дошли у нас, да използват трамплина на българското know how при разрастването си.

  http://www.desant.net/show-news/33994
 16. 16 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Не видях някой някъде да спомене, че всичките данни да предварителни, тоест не са окончателни. Все пак от практиката досега специално за инвестициите корекциите са винаги в положителна посока.
  За момента според мен няма какво толкова да се кахърим. Отрицателните инвестиции се дължат на плащания по вътрешнофирмени кредити, от компаниите в България към компаниите майки в чужбина. Отрицателни са за момента, защото БНБ отчита само направените инвестиции от големите компании, но това не означава, че при малките компании също има отлив на инвестиции, даже напротив - практиката от минали години го доказва. Нека да видим ревизираните данни изилизащи през Април 2012 и тогава да говорим за инвестициите в периода Януари - Април 2011. Защото може да се окаже, че инвестициите направени от малки и средни предприятия са в пъти повече за периода от тези от големите такива, и следователно тогава общите инвестиции ще са положителни.
  Най-общо казано инвестиции в България има, но има и отлив на такива от големите предприятия, които си погасяват кредитите към майките.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 17. 17 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#14:"ad absurdum"]Дай рецептата за организиране на бизнес! [/quote]
  ---------------
  , това е въпрос за 100 000 евро

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 18. 18 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#16:"Clap"]Не видях някой някъде да спомене, че всичките данни да предварителни, тоест не са окончателни[/quote]
  ---------------
  друже , това което си написал е конструктивно , НО !

  нямат значение данните дали са предварителни или следварителни !

  строгия смисъл на думата "криза" е последствие от пожар,наводнение,земетресение !

  ---------------
  това , в което са замесени банки не е криза - това е друго нещо
  при банките действа принципа който действа в казармата :
  нищо не се губи-само си сменя собственика
  ------------------

  ако нечии акции са се сринали - това значи едно:

  някой е продал на късо тези акции и е спечелил - но на теб ти казват ,че "Тъпанар" АД е изгубило пазарна капитализация
  Пазарите са като пясъчен часовник - винаги се изпразва в едната посока-но през това време долния съд се пълни
  ---------
  инвеститорите , за които се пише в публикацията също се поддават на внушения , както и всички останали

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 19. 19 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 594 Неутрално

  С няколко изключения инвестииците в България се състояха от надуване на кредитно-имотни балони и завладяване на монополния сектор от икономиката, а инвеститорите бяха предимно екзотично звучащи фондове и офшорки на бандитската олигархия, ограбила за 20 години страната и връщащи част от тези пари в опит да ги преперат и умножат в нашите мътни води.

 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Чичо Стефчо, можеш ли да ми обясниш че нещо не разирам - как може да насочват ресурса си банките в чужбина след като в България лихвата е двойна на тая в чужбината?
  Тук за да закупиш машина плащаш средно между 8.5 и 11% лихва, а в Германия - около 5-6%. Някъде другаде ли са скочили лихвите та така се получава?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на murphy_68
  murphy_68
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#16] от clap
  Ай сега стига тез пропаганди моля !
  иди и си прочети книжките по икономика след 10.11.1989

 22. 22 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Рецептата за излизане от кризата е ясна: краткосрочно стимулиране на икономиката чрез инфраструктурни проекти, финансирани от ЕС и повишаване на усвояваемостта на средства от ЕС по всички програми, където само връщаме. В дългосрочен план- ефективна администрация, електронно правителство по примера на Естония, реформа на съдебната система така че да може да се разчита на нея, инвестиции в качествено образование и здравеопазване, подобряване на качеството на живот, така че да се привличат образовани българи и небългари, които да идват тук и да работят, стимулиране на предприемачеството, а не ограбването.

  Какво трябва да се прави е ясно на повечето хора, въпросът е, че трябва да го изискваме от нас самите и от хората, които ни представляват и на избори, а и след това. Ако не се прави - стачки, сваляне на правителство и така докато се направи.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 23. 23 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#18] от "Syuelymancho Assanoff Osmanoff":

  Не говорим за криза, а за размер на преките инвестиции в България,...май си объркал статията под която коментираш...
  -----
  А за банките няма много какво да обсъждаме, на мене нещата там са ми ясни.

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Трудната дума "извинявай". "Дневник", извинявайте за коментар [#3] ! Не беше нарочно.

 25. 25 Профил на petarmoskov
  petarmoskov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар 20 от десен
  Лихвите скочиха в Гърция, приятел. Не знаеше ли?

  О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА О-СТАВ-КА
 26. 26 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#21] от "murphy_68":

  Случайно или не следя детайлно развитието на инвестициите в страната от 4 години, и това което съм написал не е пропаганда а се базира на реалните разлики между предварителните и ревизираните данни точно през последните години. Пропаганда е по-скоро заглавието, с което Дневник са излезли - да не говорим, че никой не чака инвестиции да се "завърнат", а да "дойдат", ако спазваме жаргона!!!

  П.С. Относно книжките, за които говориш - там пише ли какъв ще е размерът на инвестициите тази година??? Дълбоко се съмнявам...

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 27. 27 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 648 Неутрално

  За това трябва да е виновна тройната ламя, лунните затъмнения и хан Аспаруховото матер'ялово ДНК...Само попитайте мутрата премиер и той ще ви обясни ...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 28. 28 Профил на concept
  concept
  Рейтинг: 701 Весело

  чужди инвеститори

  самото съчетание е пълна смешка. Реално, сигурно над 95% от FDI бяха добре изпрани държавни пари, които се връщат. Малкото чужди инвестиции бяха чрез PE фондове, за които важното е възвръщаемост/риск. Дали се прави инвестиция в една или друга страна, зависи само от тези неща и бариерите на влизане и излизане от пазара. За БГ едва ли нещата ще се върнат на това ниво в следващите поне 7-8 години, което автоматично ти прави възвращаемостта никаква. Това, комбинирано с факта, че не може да се направи никаква прогноза за политически нагласи за този период, освен че всички управляващи са част от ДС и начинът на бизнес е свързан със сравнително краткосрочно планиране, макс. 3 години за най-умните, просто обезсмисля оставането тук.

  Възможностите за възвръщаемост на инвестициите в страни от източна Азия са много по-големи, да не говорим колко по-големи пазари са, което означава и по-приложими exit стратегии. Така че- чакайте някакъв минимален растеж на FDI поне след 5 години, а евентуално нещо по-нормално след 10 години.

  За нормално развитие на страната- не съм фантаст, извинявам се за което.

 29. 29 Профил на sion1972
  sion1972
  Рейтинг: 652 Весело

  Де си бе Меркел , малоумна герберска отрепко?!

  Заедно Ипон и Ин ще ни управляват во веки веков! Амин!
 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1227 Разстроено

  През миналото десетилетие най много вложения идваха от британски и други чужди граждани, инвестирали в наши имоти. След като цигански банди "разкулачваха" месеци наред собственоста на чужденците, без държавата да се намеси адекватно, естествено че процеса спря...

 31. 31 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#28] от "concept": Много точен анализ направо ми взема думите от клавиатурата.За съжаление си напълно прав
  идва си нова национална катастрофа и евентуално надигане след
  7-10г и то при правилен избор от матряла и последващ контрол от същия ,нещо звучащо като фантастика по нашите територии.

 32. 32 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1450 Весело

  Хе-хе, че то от рекордните чуждестранни инвестиции 1/3 бяха в спекула с имоти и 1/3 във "финансово посредничество"
  Имотите дето са в момента др. Иванов до живот не може ги продаде, пък банките вече удариха 20% лоши кредити. Къде успеят да развържат пари и ги изнисат.
  Интересно кога изгърми и спекулата с цомодитис и прогресиращата текуща сметка отиде пак у ряката, шо ке праим тия път?

 33. 33 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 221 Неутрално

  капиталистическия модел не е добър за държави с малко население и пазар, освен ако не са специализирани в нещо на световно ниво.
  Обикновено се създава компрадорска прослойка, която защитава интересите на външни капитали, които само по себе си не са проблеми, но при първите системни кризи се изтеглят обратно.

 34. 34 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ето от тази графика най-добре се вижда: http://antipropaganda.comxa.com/images/BG_debt.GIF
  За 4-те години управление на Станишката частния външен дълг се дига от 15 на почти 50 милиарда $. Вложени най-вече в строителство - от което нито дебеловратите 'инвеститори', нито банките кредиторки ще видят някой лев.
  А сега Станишев се тупа в гърдите как по негово време икономиката растяла. Смешник.

 35. 35 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Поради това, че чуждите инвестиции, на които се разчита да съживят икономиката, продължават да намаляват, става общопризната необходимостта от затягане на фискалната политика за стабилизиране нивото на задлъжнялост и необходимост от бюджетни икономии.
  Предстои ни сериозно затягане на бюджетната политика в България!

 36. 36 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  ами вижте какви бяха инвестициите при Станишев, и веднага ще ви стане ясно защо не се завръщат. В полезни неща бяха инвестирани нищожни средства. Основните инвестиции бяха в бетон, и някаква част в съпътстващите бетонизацията производства. От повече бетон нужда няма никой, в момента навсякъде е пълно с необитаеми сгради с надпис "Продава се". И за най-глупавия е ясно, че тия "инвестиции" няма да се завърнат.

 37. 37 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Като ремонтирате сградата ще дойдат, не става само с измазване

  Истината е висша ценност
 38. 38 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 544 Весело

  Ако не знаете,инвестиций се наричат кредитите които раздаваха чуждите банки "на калпак" и надуваха имотния балон и инфлацията.

 39. 39 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 544 Любопитно

  Инвестицийте надуват инфлацията,инвестицийте са дълг който после трябва да се връща,икономика зависима от инвестиций е като болен на системи.

 40. 40 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Според експерти тези данни показват неустойчивия модел, върху който България постигаше икономическия си растеж преди кризата. Базиран основно на кредитен растеж и инвестиции в строителство и недвижими имоти, днес заемите се изплащат, а банките нямат други проекти, които да финансират, и се принуждават да държат ресурс навън.

  Аз пък досега си мислех,че ратежът тогава беше заради доброто управление на тройната коалиция....

 41. 41 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  кризата продължава.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 42. 42 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 480 Неутрално

  От коментарите ви излиза ,4е българите работе6ти в съответните институции пре4ат на бизнеса 4ужд и български!!!
  Никой не ни е виновен ,4е сме ал4ни ,завистливи и корумпирании,мързеливи и безрасъдни...................
  МАТРЯЛААААААААААААААААА Е ЛОООООООООООО6 НАРООООООДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 43. 43 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#23:"Clap"]Не говорим за криза, а за размер на преките инвестиции в България,...май си объркал статията под която коментираш...
  -----
  А за банките няма много какво да обсъждаме, на мене нещата там са ми ясни.[/quote]
  ---------------------

  ако всичко което твърдиш ти е ясно - щеше да знаеш,че всичко е свързано , а фактите сочат , че май ???

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK