Антимонополната комисия разреши сделката за БАКБ

Сделката за Българо-американска кредитна банка (БАКБ) получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. От антимонополния орган съобщиха днес, че са позволили покупката на банката от "Сиесайеф", след като не са установили, че сделката няма да повлия на пазара, тъй като дружеството не контролира други предприятия от банковия сектор у нас.


"Сиесайеф" е собственост на банкерката Цветелина Бориславова, която преди няколко месеца продаде дела си в СИБанк на мажоритарния собственик - белгийската КВС. Дружеството е акционер във фирми за производство на електричество, за инвестиции в имоти, както и в такива от областта на туризма и ресторантьорството.


Преди около месец от "Сиесайеф" обявиха, че са подписали договор за покупката на 49.99% от капитала на БАКБ от ирландската Allied Irish Banks (AIB). Сделката все още не е финализирана, а преди това освен КЗК позволение трябва да даде и БНБ. От централната банка до момента не са съобщавали, че са издали разрешение.
Цената на придобиването не е обявена, но наскоро стана ясно, че бъдещият собственик планира да отпусне до 35 млн. евро заем на БАКБ, отделно банката ще увеличи капитала си и така ще може да набере общо до 120 млн. лв. Парите ще се използват основно за погасяването на дълг към AIB и на облигационен заем.


Тези предложения трябва да се одобрят от общо събрание на акционерите на 5 юли. В началото на юни общото събрание на банката одобри получаването на кредитна линия от AIB до 25 млн. евро. Заемът обаче ще се погаси, щом "Сиесайеф" стане официален акционер вместо ирландското дружество.


БАКБ има емисия облигации, които трябва да изплати в края на юли - тя е на стойност 35 млн. евро. В последната сесия на Българската фондова борса акциите на БАКБ останаха без промяна на цена от 5.40 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK