Световният енергиен съвет: Изграждането на Южния газов коридор закъснява много сериозно

Световният енергиен съвет: Изграждането на Южния газов коридор закъснява много сериозно

© Юлия ЛазароваИзграждането на системата от газпроводи "Южен газов коридор" закъснява много сериозно. Основната причина за това е недостига на газ, с които да бъдат осигурени доставките за тръбата. Това стана ясно от думите на Слав Славов, регионален координатор за Европа и Централна Азия към Световният енергиен съвет. Той присъства на конференцията "Критична енергийна инфраструктура", която се провежда в София под патронажа на министерството на икономиката, енергетиката и туризма.


Южният газов коридор е приоритетен проект за Европейския съюз, който включва газопроводите "Набуко" и ITJI (газпровод между Турция -Гърция и Италия). Преди две седмици от проектната компания на "Набуко" съобщиха, че строителството на тръбата ще се отложи за пореден път и вместо през 2015 г., газопроводът ще може да заработи през 2017 г. Очаква се той да осигурява около 5% от нужния за Стария континет газ. Капацитетът на тръбата се очаква да бъде около 31 млрд. куб. метра газ годишно.


"Европа днес е 60% зависима от чужди енергийни източници и тази зависимост ще се увеличава още с 1 – 1.5% годишно. Енергийната инфраструктура е в много критично състояние и това показа газовата криза от началото на 2009 г.", допълни Славов. Той обясни, че в момента ЕС се намира в ключово положение преди да вземе решение за бъдещето на своята инфраструктура и ролята на възобновяемите енергийни източници в нея.
България участва в проекта "Набуко", но все още не се знае как ще се свърже към него. Една от възможностите е чрез изграждането на междусистемата връзка Димитровград - Комотини, която да позволи достъпа до газпровода ITGI. В началото на април от Европейската комисия подвърдиха възможността двата газапровода (Набуко и ITGI) окончателно да се влеят в един проект. Според данни от икономическото министерство на България предстои съгласуването на проекта с Гърция. Участник от наша страна е Българският енергиен холдинг.


"Имаме нова енергийна стратегия – с приоритети за намаляване на енергийната зависимост, подобряване на доставките чрез нови енергийни магистрали, рехабилитация на преносната мрежа, институционална подкрепа за развитието на международните енергиини проекти, повишаване на сигурността на критичната енергийна инфраструктура", обясни при откриването на конференцията и икономическият министър Трайчо Трайков. Той съобщи, че оглавяваното от него ведомство е готово с новите текстове в закона за енергетиката, които са свързани с критичната инфраструктура. Те са разработени съвместно с МВР и ДАНС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK