Пшеницата в България е поскъпнала два пъти за година

Пшеницата в България е поскъпнала два пъти за година

© Цветелина БелутоваХлебната пшеница в България е поскъпнала два пъти от 134 долара за тон през юни 2010 г. до 341 долара в момента. Това показва отчетът на Софийската стокова борса (ССБ), който беше представен в неделя. Организацията през тази година отбелязва 20 години от създаването си. "Трудно е да се направят прогнози за цените на зърното оттук нататък, защото водещ фактор при тяхното определяне са климатичните условия", обясни Антонина Белопитова, директор "Търговия и информация" в ССБ.


Очакваната реколта от пшеница през 2011 г. в България е 3.8 млн. тона при 4 млн. тона година по-рано, показват данни на Световния съвет по зърно. В световен мащаб цените на хлебната пшеница също се очаква да продължат тренда си на нарастване заради по-ниските реколти. "Продавачите се пробват да търгуват новата реколта пшеница на цени 350-360 долара за тон, но все още не са се намерили купувачи", обясни Белопитова.Сделките на борсата
са се удвоили за 5 години


През 2010 г. Софийската стокова борса е отчела 853 сделки на обща стойност 402.30 млн. лева, показва отчетът на организацията. За сравнение - преди пет години на пода на борсата са сключвани 383 сделки на стойност 280.37 млн. лева. "За съжаление борсата все още не е предпочитан от бизнеса начин за търгуване, защото при нас всичко е законно", обяснява главният изпълнителен директор на ССБ Васил Симов. По думите му именно борсата е отражение на състоянието на икономиката в страната. От организацията отново предлагат идеята именно ССБ да се заеме с продажбата на електроенергия и въглеродни квоти, вместо за това да бъде създадена държавна борса. "Държавният монопол може да съществува, но държавен пазар не", коментира изпълнителният директор на борсата Симеон Елазаров.
На 7 юни Световният съвет по-зърно намали прогнозата си за добива през тази година с 5 млн. тона до 667 млн. тона при 679 млн. тона през реколта 2009/2010 г. Причина за по-лошите очаквания са на първо място силната суша в основните страни производителки в Европейския съюз като Франция, Германия, Великобритания и Полша, както и неблагоприятните агрометеорологични условия в САЩ.


Експертите очакват, че следващият сезон ще бъде започнат с много ниско ниво на преходните запаси - едва 185 млн. тона. През 2011 г. заварените количества възлизаха на 198 млн. тона. Освен в България цената на хлебната пшеница е поскъпнала до два пъти и във Франция и Унгария. В САЩ цените са скочили с 58%, в Украйна с 86% и в Германия с 98 на сто само за периода юни 2010 г. до юни 2011 г. Фактор, който определя цените на зърното в България, са продажбите от Русия и Украйна. Двете страни нямат квоти, но периодично забраняват вноса или налагат високи мита, което веднага рефлектира върху цените.


Увеличението на цените на зърното неминуемо се отразяват и на цените на брашното. На Софийската стокова борса в момента се сключват сделки за брашно тип 500 за 540 лв. за тон без ДДС в чувалчета по 50 кг. Брашно тип 700 се продава съответно срещу 500 лв. за тон.


Подобна е и ситуацията с царевицата, където се очакват най-ниските преходни запаси от 15 години насам в световен мащаб. Според оценката на Световния съвет по зърно през 2011/2012 г. ще бъдат добити около 848 млн. тона, което е повече в сравнение с предходния сезон. Намаляването на запасите обаче се дължи на увеличеното потребление, обясни Белопитова. Освен за фуражи царевицата се използва все по-често и като енергийна култура. От ССБ обясниха, че на фона на тази картина се очаква цената на царевицата да се увеличи с още 35 на сто при сегашни нива от 345 - 350 долара за тон.


Култура, чиято цена също се очаква да нараства и през следващата година, е рапицата. Очакваната реколта за този сезон е 18.8 млн. тона, което е най-ниското ниво от последните три години, показват данни на аналитичното издание "Ойл Уорълд". За сравнение - в световен мащаб през миналата година реколтата е била 20.6 млн. тона. Най-високите цени за тон са постигнати в края на май до 495 долара на парижката борса.


Слънчогледът през тази година се очаква да запази нивата си от около 580-660 долара за тон. Причината е очакваната добра реколта и засетите рекордни количества в Русия. Междувременно в България само за година цената на олиото на едро се е увеличила с 36% до 2.22 лв., показват данните на ССБ. През юни 2010 г. цената е била 1.63 лв. Не се очаква изменение и в цената на захарта в световен мащаб. "Захарта е циклична стока, обикновено през периода май - декември цените се движат нагоре, а от декември до май - надолу. Променят се само техните нива", коментира Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ.


Най-търгуваната стока на ССБ и през тази година остават горивата. Причината е в съществуващата възможност в закона за обществените поръчки бензин и гориво за отопление да се купува без процедура, но от борсата. В момента най-масовият бензин А 95Н струва 1930 лв. за 1000 литра (2316 лв. с ДДС) при 1775 лв. година по-рано. Дизеловото гориво е достигнало нива от 1980 лв. за 1000 литра (2376 лв. с ДДС) при 1800 лв. през юни 2010 г. В цените са включени транспортът и доставката до обекта в определените срокове. Цените на "Лукойл Нефтохим" в момента са 2278.80 лв. за 1000 литра А95Н с включен ДДС и 2314.80 лв. за 1000 литра дизел според справка на сайта на компанията.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на str2sarcasm()
  str2sarcasm()
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Хммм... дали има нещо общо с факта, че целия сектор е собственост на едно определено трибуквие?

  Гоце ~ Gotse ~ Goatse
 2. 2 Профил на nemoest
  nemoest
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ТИМ ли?

  Maxime crudelis of Dominus castigati peccatum est stultitia. Res sacra est miser stultus
 3. 3 Профил на str2sarcasm()
  str2sarcasm()
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Мхммм...

  Гоце ~ Gotse ~ Goatse
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  Пшеницата в България е поскъпнала два пъти за година - обаче СПЕКУЛАТИВНИ! С такива съобщения искат да ни подготвят за нови, по-високи цени на хляба, още преди да са увеличили заплатите и пенсиите. Така че, на евентуалното им увеличение, вече се търси реалното им СТОПЯВАНЕ, с което покупателната способност на народа не само, че няма да нарастне, а може и да намалее - в зависимост от алчността на прекупвачите и спекулантите!

 5. 5 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Пшеницата е поскъпнала от 134 $ на 341 $. Това два пъти ли е или повече. За мен е 341/134 = 2,544, значи над два пъти и половина. И какъв е приносът за това на нашия "бизнес"?

 6. 6 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Цената на пшеницата се движи от световните борси!Акулите спекуланти решават кога да я вдигнат и свалят и да реализират,големи печалби за сметка на потребителите от цял свят!

 7. 7 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Ясно е,че идва глад.Май ще има и зрелища.Много жаби станахме в гьола.Спекулата си е спекула,но населението на планетата ни изглежда е в повече.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ами то не може всеки да е Мениджър развитие, Маниджър продажби, ИТ супервайзор, Банкер, професор по социална антропология, Директор по маркетинга, ВаисПрезидент и да очакваме, че зеленчуците и хляба ще поевтиняват..

  Трябва да има и по някой бай Иван с трактора, дето да произвежда хранЪтЪ, нали?

 9. 9 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Трябва да се отчита влиянието на световните цени. Много обърка нещата забраната за руския износ миналата година.
  Въобще кагебейският мозък на Путин може да обърка руските песпективи и от там световните цени. А перспективите са следните: до 2020 година Русия може да удвои добивът на пшеница и да изнася около 100 млн. тона, при това само от подобряване на технологията за отглеждане на пшеница. По нататъшно увеличаване на производството ще стане след увеличаване на площите и % на поливни земи. За което ще са необходими инвестиции и повече усилия.
  Все пак цените в България трябва да са базата на международните. Всичко друго е вредно.

  Миша
 10. 10 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Да-а-а..., май назрява моментът майката Земя да се поизчисти от свръхнаселеността си... Впрочем, не зная, не зная...

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 11. 11 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1455 Весело

  Както показва науката, сигурно ще я помпат още за да стигне пак нивата от 2008. И тогава сигурно отново ще гръмне, вероятно барабар с другите цомодитис. Ше ни иде рекордния експорт у ряката.

  http://www.markt-daten.de/charts/imf/imf024.htm

 12. 12 Профил на asanj
  asanj
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Всичко това е ГОЛЯМА СПЕКУЛА.През миналата седмица минаха поправки в законодателството,че спекулата и измамите не са криминално деяние.Всичко се подготвя за по голяма Принадена стойност.И после имало КРИЗА,да ама не.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK