И Ти Би Ай Еф приключи сделката за НЛБ банка - София


Цената на сделката е 15 млн. евро

В последния работен ден на седмицата БНБ издаде разрешение за влизане на нов собственик в още една банка на пазара у нас - на регистрираното в Холандия "Ти Би Ай Еф файненшъл сървисиз" (ТBIF Financial Services). Дружеството е звено за кредитиране на дребно на холандско-израелския холдинг "Кардан" и придобива всички акции от капитала на НЛБ банка - София.


Тя е една от най-малките банки тук и досегашният й собственик е словенската Нова люблянска банка. Цената на сделката е 15 млн. евро. И Нова люблянска банка, както и собственикът на БАКБ се оказа, че се нуждаят от държавна подкрепа, срещу отпускането на която трябваше да преструктурират активите си и да продадат някои от поделенията си.
Споразумението за покупко-продажбата беше постигнато на 4 април тази година. За окончателното финализиране на сделката трябваше да се получи одобрението на централната банка, както и на Комисията за защита на конкуренцията. Покупката е в тон със стратегията на "Кардан" да засили инвестициите си в България и Румъния чрез синергии с другите си бизнеси, посочиха тогава от компанията купувач.


От изявлението им стана ясно, че се предвижда банковият й бизнес тук да се фокусира върху банкиране на дребно и финансирането на малки и средни предприятия. Това означава коренна промяна на бизнес ориентацията и профила на НЛБ банка - София, която в момента е бутикова корпоративна банка.


И тя, както и БАКБ няколко поредни тримесечия приключваха на загуба, както и финансовата 2010 г. У нас TBIF е собственик на небанкови финансови компании, като с покупката на НЛБ банка - София групата се сдобива и с кредитна институция и влиза в банковия сектор, като затваря кръга от финансови институции и предлагани продукти.


В холдинга на TBIF тук влизат компанията за потребителско кредитиране "Ти Би Ай кредит", небанковото дружество за ипотечно кредитиране "Кредитекс", ПОК "Доверие", "Ти Би Ай асет мениджмънт", ЗАД "Булстрад", "Ти Би Ай лизинг".


Така, след като дълго време в банковия сектор не беше влизал нов играч (с изключение на приватизацията), се появи дори небанкова компания като купувач. В последните десетина години централната банка води консервативна лицензионна политика и освен големи международни групи като Банк Аустрия, белгийската KBC, унгарските ОТП банк и МКБ банк, които влязоха в сектора чрез банковата приватизация или вторична продажба от частни български акционери, небанкови компании не са допускани.


След 2007 г., когато България се присъедини към ЕС и у нас важи правилото на единния паспорт, влязоха още румънското поделение на израелската Банка Леуми (която вече се изтегли оттук) и украинската Регионална инвестиционна банка чрез латвийския й клон. От началото на юли се очаква да заработи и клонът на най-голямата турска частна банка - Иш банк, която влиза тук чрез германското си поделение.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на bta
    bta
    Рейтинг: 1316 Неутрално

    има раздвижване но за добо или лошо на се знае

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK