Безкомпромисният

Безкомпромисният

© BECK DIEFENBACH
Стив Джобс е лицето, душата и силата на основаната от него Apple, която превърна в технологичен гигант, променил не само ИТ сектора, но и много други


"Apple си плаща данъците тук и очакваме това да направи общината"
Джобс по време на представянето на проекта за новата сграда на компанията в общината в Купертино на въпрос дали няма да предоставят безпла
тен безжичен интернет


Стив Джобс е лицето, душата и силата на основаната от него Apple, която превърна в технологичен гигант, променил не само ИТ сектора, но и много други


"Apple си плаща данъците тук и очакваме това да направи общината"
Джобс по време на представянето на проекта за новата сграда на компанията в общината в Купертино на въпрос дали няма да предоставят безпла
тен безжичен интернет

Той е човекът, който определя вземането на LSD за един от най-важните етапи от живота си. Той е човекът, който заема не по едно, а по две места за инвалиди в централата на основаната от него компания Apple в Паоло Алто, Калифорния. Той е човекът, определян за един от най-суровите мениджъри в САЩ.
Той е и мениджърът на десетилетието според списание Fortune. И е човекът, с когото се свързва еволюцията не само на собствената му компания, но и на цялата технологична индустрия през последните 10 години. Дами и господа - Стив Джобс, съосновател и изпълнителен директор на Apple. Човекът, който не се колебае да забие юмрук в лицето на конкурентите си по начин, по който те никога няма да забравят. Безкомпромисният мениджър.


С този стил той управлява компанията си, а стратегията му очевадно е повече от успешна - с пазарна капитализация от 295.05 млрд. долара към края на миналата седмица и продажби, които не спират да чупят собствените си рекорди всяко тримесечие. Apple успя да задмине по приходи дори вечния си конкурент Microsoft през първото тримесечие на 2011 г.


И докато анализаторите се състезават да завишават максималните прогнозни стойности на акциите на компанията, Джобс се е посветил на поредната си инициатива, с която ще се опита да промени лицето на компютърната индустрия. iCloud, с който иска да превърне компютъра "просто в устройство", по същия начин, по който това са смартфонът и таблетът (и двете категории се радват на огромен интерес благодарение на неговия iPhone и iPad).


Защо, по дяволите, не работи


Съоснователят на Apple е известен с маниакалната си педантичност и детайлност, благодарение на което продуктите на компанията се радват на такава популярност и привързаност сред потребителите. Разбира се, историята помни и не толкова успешни предложения от технологичния гигант, като например услугата MobileMe. Малко след дебюта й Стив Джобс решил да събере отговорния за нея екип.


Още с влизането си в срещата той попитал: "Може ли някой да ми обясни какво точно трябва да прави MobileMe?" В момента, в който получил смислен отговор, той стрелял: "И защо, по дяволите, не го прави тогава?" След това назначил нов мениджър на услугата, която така или иначе скоро няма да е сред съществуващите продукти на Apple. Историята е разказана от сп. Fortune и показва много точно как действа Стив Джобс в работата си. И защо Harvard Business Review го определя и като "ужасен мениджър".


В своя публикация от 2009 г. изданието коментира, че "за него нормалните правила не важат". Той обича да работи при пълна секретност, да третира служителите си с методи, близки до тези на тиранията, и да ограничава дори възможностите на потребителите си (iOS не поддържа Flash, батериите на iPhone и iPad не могат да бъдат сменяни и много други подобни примери). Всъщност, още през 1993 г. Джобс намира своето място в класацията на Fortune за най-строгите мениджъри в САЩ. 


Самият Джобс определя работата си като "просто проучване на нещата". Пред CNN той разказва, че "за Apple работят около 25 хил. души, от които 10 хил. са в магазините ни... Моята работа е да работя с около 100 от тях, като дори не всички са вицепрезиденти". Като човек на големите идеи той не се свени да търси такива дори и в по-нисшите нива на компанията.


"Когато има добра идея, част от моята работа е да я придвижа, да накарам хората да мислят за нея, да споря с тях за нея и да я прокарам сред тази група от 100 души, за да може да видим как може да я развием. Просто проучваме", казва Джобс.


Той е считан за един от най-големите егоманиаци на Силиконовата долина. Ключовата причина за бурното развитие на Apple от 1996 г. насам досега е именно завръщането на Джобс като мениджър на компанията, след като тя е била буквално изправена пред фалит заради суровата конкуренция на Microsoft. Съоснователят на компанията обаче я възражда и я изкарва на челните места по ръст в индустрията, а наскоро Apple успя дори да премина 16% дял от компютърния пазар в САЩ.


Ако стилът му на управление трябва да бъде описан с едно изречение, би могло да се ползва откъс от презентация на Джобс от 2007 г.: "Имам един любим цитат от Уейн Грецки (известен хокеист от близкото минало - бел. авт.), който казва, че обича да се пързаля там, където ще отиде шайбата, а не където вече е била. Винаги ще правим това." И го прави.


Показателен е успехът на iPod, с който Джобс промени музикалната индустрия и превърна mp3 файловете в масово явление. iPhone, за който 4 години след дебюта му все още не може да се намери истински "убиец". И iPad, създал един пазарен сегмент, който конкурентите на Apple се опитваха да развият в продължение на 10 години. А Джобс успя за по-малко от 12 месеца.


Крехкото здраве


Най-големият проблем на Джобс и акционерите на компанията му обаче е крехкото здраве на изпълнителния директор. Дори и в момента той е в отпуск по болест, което се случва за втори път през последните две години. Всъщност най-добрата илюстрация на ролята на мениджъра в развитието на Apple е фактът, че при обявяването на болничния му, през януари акциите на технологичния гигант поевтиняха с около 10% само в рамките на няколко минути. Проблемите със здравето му обаче не са от вчера.


През 2009 г. той отсъства в продължение на половина година от работа, а впоследствие бе принуден да даде подробно обяснение за здравословното си състояние преди медиите, за да успокои инвеститорите. През 2004 г. Джобс беше опериран  от рак на панкреаса. И въпреки че представи лично двата водещи продукта на компанията си за тази година - iPad 2 и iCloud, и участва във вземането на стратегическите решения за компанията си, бъдещето му остава неясно.


Може би затова и Джобс винаги е казвал, че се опитва освен всичко друго да обучи и свой достоен наследник. И винаги се е изказвал ласкаво за работата на оперативния директор Тим Кук, който в момента изпълнява функциите му. Но колкото и добър да е, той не може да го замени. Защото Джобс е легенда. CV 


Роден на 24 февруари 1955 г. Осиновен е от Пол и Клара Джобс, които го кръщават Стив Пол
Биологичните му родители са Абдула Джандали (сириец по произход) и Джоан Симпсън
Живее в Паоло Алто, Калифорния
Все още не е завършил висшето си образование в Reed Colledge, което прекъсва през 1972 г.
Заплатата му е 1 долар на година, а състоянието - над 8.3 млрд. долара
Има 4 деца и от 1991 г. е женен за Лорийн Пауъл
Участва и в управлението на The Walt Disney Company, от която притежава 7% и е един от най-големите й акционери
Вярващ е, а религията му е будизъм. Приема я през 1974 г., когато отива на "прочистващо пътуване" до Индия
Сред най-големите успехи в професионалната му кариера е създаването на компютъра Apple II заедно със Стив Уозниак, наследен от Macintosh


Утре четете: Бъдещето на Apple - със и без Стив Джобс


Всичко, което трябва да знаете за:

Още по темата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK