Безкомпромисният

Безкомпромисният

© BECK DIEFENBACH
Стив Джобс е лицето, душата и силата на основаната от него Apple, която превърна в технологичен гигант, променил не само ИТ сектора, но и много други


"Apple си плаща данъците тук и очакваме това да направи общината"
Джобс по време на представянето на проекта за новата сграда на компанията в общината в Купертино на въпрос дали няма да предоставят безпла
тен безжичен интернет


Стив Джобс е лицето, душата и силата на основаната от него Apple, която превърна в технологичен гигант, променил не само ИТ сектора, но и много други


"Apple си плаща данъците тук и очакваме това да направи общината"
Джобс по време на представянето на проекта за новата сграда на компанията в общината в Купертино на въпрос дали няма да предоставят безпла
тен безжичен интернет

Той е човекът, който определя вземането на LSD за един от най-важните етапи от живота си. Той е човекът, който заема не по едно, а по две места за инвалиди в централата на основаната от него компания Apple в Паоло Алто, Калифорния. Той е човекът, определян за един от най-суровите мениджъри в САЩ.
Той е и мениджърът на десетилетието според списание Fortune. И е човекът, с когото се свързва еволюцията не само на собствената му компания, но и на цялата технологична индустрия през последните 10 години. Дами и господа - Стив Джобс, съосновател и изпълнителен директор на Apple. Човекът, който не се колебае да забие юмрук в лицето на конкурентите си по начин, по който те никога няма да забравят. Безкомпромисният мениджър.


С този стил той управлява компанията си, а стратегията му очевадно е повече от успешна - с пазарна капитализация от 295.05 млрд. долара към края на миналата седмица и продажби, които не спират да чупят собствените си рекорди всяко тримесечие. Apple успя да задмине по приходи дори вечния си конкурент Microsoft през първото тримесечие на 2011 г.


И докато анализаторите се състезават да завишават максималните прогнозни стойности на акциите на компанията, Джобс се е посветил на поредната си инициатива, с която ще се опита да промени лицето на компютърната индустрия. iCloud, с който иска да превърне компютъра "просто в устройство", по същия начин, по който това са смартфонът и таблетът (и двете категории се радват на огромен интерес благодарение на неговия iPhone и iPad).


Защо, по дяволите, не работи


Съоснователят на Apple е известен с маниакалната си педантичност и детайлност, благодарение на което продуктите на компанията се радват на такава популярност и привързаност сред потребителите. Разбира се, историята помни и не толкова успешни предложения от технологичния гигант, като например услугата MobileMe. Малко след дебюта й Стив Джобс решил да събере отговорния за нея екип.


Още с влизането си в срещата той попитал: "Може ли някой да ми обясни какво точно трябва да прави MobileMe?" В момента, в който получил смислен отговор, той стрелял: "И защо, по дяволите, не го прави тогава?" След това назначил нов мениджър на услугата, която така или иначе скоро няма да е сред съществуващите продукти на Apple. Историята е разказана от сп. Fortune и показва много точно как действа Стив Джобс в работата си. И защо Harvard Business Review го определя и като "ужасен мениджър".


В своя публикация от 2009 г. изданието коментира, че "за него нормалните правила не важат". Той обича да работи при пълна секретност, да третира служителите си с методи, близки до тези на тиранията, и да ограничава дори възможностите на потребителите си (iOS не поддържа Flash, батериите на iPhone и iPad не могат да бъдат сменяни и много други подобни примери). Всъщност, още през 1993 г. Джобс намира своето място в класацията на Fortune за най-строгите мениджъри в САЩ. 


Самият Джобс определя работата си като "просто проучване на нещата". Пред CNN той разказва, че "за Apple работят около 25 хил. души, от които 10 хил. са в магазините ни... Моята работа е да работя с около 100 от тях, като дори не всички са вицепрезиденти". Като човек на големите идеи той не се свени да търси такива дори и в по-нисшите нива на компанията.


"Когато има добра идея, част от моята работа е да я придвижа, да накарам хората да мислят за нея, да споря с тях за нея и да я прокарам сред тази група от 100 души, за да може да видим как може да я развием. Просто проучваме", казва Джобс.


Той е считан за един от най-големите егоманиаци на Силиконовата долина. Ключовата причина за бурното развитие на Apple от 1996 г. насам досега е именно завръщането на Джобс като мениджър на компанията, след като тя е била буквално изправена пред фалит заради суровата конкуренция на Microsoft. Съоснователят на компанията обаче я възражда и я изкарва на челните места по ръст в индустрията, а наскоро Apple успя дори да премина 16% дял от компютърния пазар в САЩ.


Ако стилът му на управление трябва да бъде описан с едно изречение, би могло да се ползва откъс от презентация на Джобс от 2007 г.: "Имам един любим цитат от Уейн Грецки (известен хокеист от близкото минало - бел. авт.), който казва, че обича да се пързаля там, където ще отиде шайбата, а не където вече е била. Винаги ще правим това." И го прави.


Показателен е успехът на iPod, с който Джобс промени музикалната индустрия и превърна mp3 файловете в масово явление. iPhone, за който 4 години след дебюта му все още не може да се намери истински "убиец". И iPad, създал един пазарен сегмент, който конкурентите на Apple се опитваха да развият в продължение на 10 години. А Джобс успя за по-малко от 12 месеца.


Крехкото здраве


Най-големият проблем на Джобс и акционерите на компанията му обаче е крехкото здраве на изпълнителния директор. Дори и в момента той е в отпуск по болест, което се случва за втори път през последните две години. Всъщност най-добрата илюстрация на ролята на мениджъра в развитието на Apple е фактът, че при обявяването на болничния му, през януари акциите на технологичния гигант поевтиняха с около 10% само в рамките на няколко минути. Проблемите със здравето му обаче не са от вчера.


През 2009 г. той отсъства в продължение на половина година от работа, а впоследствие бе принуден да даде подробно обяснение за здравословното си състояние преди медиите, за да успокои инвеститорите. През 2004 г. Джобс беше опериран  от рак на панкреаса. И въпреки че представи лично двата водещи продукта на компанията си за тази година - iPad 2 и iCloud, и участва във вземането на стратегическите решения за компанията си, бъдещето му остава неясно.


Може би затова и Джобс винаги е казвал, че се опитва освен всичко друго да обучи и свой достоен наследник. И винаги се е изказвал ласкаво за работата на оперативния директор Тим Кук, който в момента изпълнява функциите му. Но колкото и добър да е, той не може да го замени. Защото Джобс е легенда. CV 


Роден на 24 февруари 1955 г. Осиновен е от Пол и Клара Джобс, които го кръщават Стив Пол
Биологичните му родители са Абдула Джандали (сириец по произход) и Джоан Симпсън
Живее в Паоло Алто, Калифорния
Все още не е завършил висшето си образование в Reed Colledge, което прекъсва през 1972 г.
Заплатата му е 1 долар на година, а състоянието - над 8.3 млрд. долара
Има 4 деца и от 1991 г. е женен за Лорийн Пауъл
Участва и в управлението на The Walt Disney Company, от която притежава 7% и е един от най-големите й акционери
Вярващ е, а религията му е будизъм. Приема я през 1974 г., когато отива на "прочистващо пътуване" до Индия
Сред най-големите успехи в професионалната му кариера е създаването на компютъра Apple II заедно със Стив Уозниак, наследен от Macintosh


Утре четете: Бъдещето на Apple - със и без Стив Джобс


Всичко, което трябва да знаете за:

Още по темата

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на velkovski
  velkovski
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Легенда! Невероятен!

  Дайте ми жена, която обича бира, и ще завладея света. - Кайзер Вилхелм
 2. 2 Профил на Nikolay Yorgov
  Nikolay Yorgov
  Рейтинг: 877 Любопитно

  "Утре четете: Бъдещето на Apple - със и без Стив Джобс"

  Нямам търпение!

 3. 3 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Четете това, за да се докоснете до историята на Apple от хората, които са работили там:

  http://www.folklore.org/index.py

  И специално това, демонстриращо тираничния характер на Джобс:
  http://www.folklore.org/StoryView.py?project=Macintosh&story=Hide_Under_This_Desk.txt&topic=Management&sortOrder=Sort%20by%20Date&detail=medium

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 4. 4 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Аз ли съм единствения на който му се ПОВРЪЩА от ТАКИВА ПАСКВИЛИ! ???
  Спонсорирани с парите на АйЗомбитата!(ето кое качва цената на Ай-недосчето АйФон4)

  Мобилните продукти , на които се дължи пазарния успех на Епъл са морално остарели с появяването си - ВИНАГИ! Чичо Джобс налива паричките на зобитата в масирани рекламни кампании, зомбита пазарауват на двойа цена и разликата чичо Джобс пак я хвърля в рекламата, а не своята печалба ! ТОВА МУ Е "ГЕНИАЛНОСТТА"))))
  Единствената достойна заслуга на Епъл е първия АйФон !
  Туй с АйКлауда е най голямата смешка! Че това съществува от години бе зомбита! Колкото чичо ви Джобс е измислил правоъгълника че му копирали ви формата?)) Ми то екрана на всеки лаптоп е с такава форма бе)) Или бил измислил таблета? )) Или дизайна на АйФона?))

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 874 Любопитно

  До коментар [#4] от "Mickey":

  Виждам, че разбираш нещата, не се подаваш лесно на триковете на този или онзи. Да очакваме ли от тебе до година-две да създадеш нещо наистина смислено, да удариш "чичо Джобс" в земята и ние, българите да имаме още един (освен Стоичков) с когото да се гордеем.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на Любимец 13
  Любимец 13
  Рейтинг: 823 Весело

  До коментар [#4] от "Mickey":

  Не си разбрал - статията е за личността на един човек и няма нищо общо с това колко са велики продуктите на Apple (ако намираш някаква разлика).

  И все пак, Чичко Джобс не претендира да е измислил нито едно от посочените от теб неща - нито iCloud, нито iPad. Както и успешния Apple II - просто го е наследил от Macintosh и го е направил годен за успешни продажби. Вземи си прочети текстна, преди да се изказваш компетентно. Или пък, пусни някой линк, за да опровергаеш неистините в статията.

  Освен това, приходите от продажбите са на компанията на чичко Джобс и може да прави с тях каквота си иска.

  Единственият му пропуск е, че не се е сетил да продава салфетки на цървулите, дето плюят денонощно по Apple.

 7. 7 Профил на kiril petrov
  kiril petrov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Mickey"
  ти за иМак чувал ли си ? Май не си.

  Все някой неща е измислил екипа на чичко Джобс, а невероятния старт му го е осигурил чичо Возняк с Епъл 2

 8. 8 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Ии... "каква полза за човека, ако придобие цял свят, а погуби душата си?"

  И това не се отнася само за него, а за всички нови "императори" - без значение в коя област е империята ми.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 9. 9 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ако ще iIdol да е станал тоя, аз на хора не се кланям...

 10. 10 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#4] от "Mickey":

  Мики, не ти ли омръзна да дрънкаш напълно неадекватни глупости?

  А иначе, Джобс е също зад друга изключително успешна компания -- Пиксар.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 11. 11 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#4] от "Mickey":

  Наистина повечето неща са открити вече, но едно е да имаш прототип, а съвсем друго е да създадеш нещо и да накараш хората да си дават парите за него.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 12. 12 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Най-великия!

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 13. 13 Профил на green
  green
  Рейтинг: 435 Весело

  http://vbox7.com/play:2226528b
  Ето какво казва самият той по темата за смъртта.

 14. 14 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#4] от "Mickey":
  До коментар [#8] от "Другарката Михайловна":
  До коментар [#9] от "pc_none":

  Вижте се в огледалото! Виждате ли образа на бай Ганьо?
  ................................................................................
  http://www.wired.com/

  Steve Jobs’s Patents
  http://www.nytimes.com/interactive/2011/08/24/technology/steve-jobs-patents.html?src=tp

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 15. 15 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 551 Весело

  До коментар [#4] от "Mickey":

  Мики, ти си боклук!

  Хората като не харесват нещо, му обръщат внимание, само когато явно са в грешка да не го харесват, защото повечето нормално мислещи хора знаят че Стиви беше гений!

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 16. 16 Профил на принцът
  принцът
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#4] от "Mickey":

  Масирани рекламни кампаниии??

  Я кажи колко реклами епъл си гледал по телевизията и колко пъти на ден гледаш самсунг, лг, и други?

  Светът не е толкова прост, колкото ни се иска.
 17. 17 Профил на ANAGOR
  ANAGOR
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "Mickey":

  Глупако навсякъде пише колко добър мениджър е Стив Джобс. И той наистина е страхотен мениджър, а не откривател.

  Направо ме побъркват такива "всезнаещи" мрънкала като тебе.

 18. 18 Профил на VitaminX
  VitaminX
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Just for the record, града е Пало Алто, не Паоло.

  Missão dada é missão cumprida!
 19. 19 Профил на Капитан Падна-ли-ми
  Капитан Падна-ли-ми
  Рейтинг: 501 Гневно

  Пак тази Силиконова долина ... абе Стив Джобс не е живял и творил в Димитровград бе уважаеми журналисти. Поне в чест на него се научете, че долината е Силициева.

 20. 20 Профил на cityexpert
  cityexpert
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Светла му памет на Стив Джобс!
  Добър предприемач!
  Безкомпромисен естет!
  Визионер и Новатор, който ще ни липсва...

 21. 21 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 714 Неутрално

  ПЛАЗМОДИИТЕ изровиха тази статия от 19 ЮНИ за да ме "размажат" на смърта на Стив Джобс! Да ви имам методите

  НЕ СЕ ОТРИЧАМ ОТ ДУМИТЕ СИ !
  И лека му пръст ! Той е ЛИЧНОСТ а вие се плазмодии!
  Ще е тъжно и сиво без Стив Джобс! Което не може да не му се признае той беше НАЙ-ГОЛЕМИЯ КАТАЛИЗАТОТ в конкуренцията!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 22. 22 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Там(Джобс) бива нает като летен работник. Друг работник в тази фирма е Стивън Возняк. Той е инженер с талант да изобретява електронни джаджи. Такава например е “синята кутия” — нелегално телефонно устройство с джобен размер, което позволява на потребителя да води безплатни разговори. Благодарение на уменията си в бизнеса, Джобс помага на Возняк да продава тези устройства и на други хора."
  -Добре би било все пак природонаселението на планетата поне да прочете в нета ДВЕ БИОГРАФИИ относно Епъл:
  Тази на Стийв Джобс и тази на Стийв Возняк. Ето на български:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Стийв_Возняк
  и
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Стийв_Джобс

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK