В "Марица-изток" ще бъдат изградени два блока по 240 мегавата

Трайчо Трайков, министър на икономиката

© Георги Кожухаров

Трайчо Трайков, министър на икономикатаВ комплекса "Марица-изток" ще бъдат изградени два нови блока с мощност по 230-240 мегавата. Това съобщи икономическият министър Трайчо Трайков и интервю за вестник "24 часа". По думите му в момента ведомството разглежда две възможности за финансиране на проекта - чрез публично-частно партньорство или чрез продажбата на миноритарен дял. "Възложил съм да се сметне как е най-изгодно - да го направи държавата с публично-частно партньорство или да се инвестира от продажба на миноритарен дял", казва Трайков.


Проектът за изграждане на нови въглищни централи в "Марица-изток" не е нов. Още в края на май от икономическото министерство съобщиха, че вече преговарят с потенциални инвеститори. Новите мощности може да са обособени в ново дружество - ТЕЦ "Марица-изток 4", или да станат част от вече съществуващия държавен ТЕЦ "Марица-изток 2".


Икономическият министър представя и идеята да бъдат сменени генераторите в пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй", което би струвало 20 млн. евро. Очакванията от тази рехабилитация е 60 мегавата допълнителна мощност. Трайков обяснява пред "24 часа", че руските инвеститори в страната "са запълнили всички ниши" и в момента се търсят компании от други националности. "Каквото и да се прави нататък, то е свързано с навлизането и на други доставчици. "Уестингхаус" са едни от тях, френската "Арева" - друг."


От интервюто с министъра става ясно, че в момента се издирват за служители на НЕК "мотивирани, компетентни, лоялни честни професионалисти, които да защитават българската позиция".

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Трайков обяснява пред "24 часа", че руските инвеститори в страната "са запълнили всички ниши" и в момента се търсят компании от други националности"

  Колко учтиво се изразява "руските инвеститори". Аз по друг доста по цветист начин бих ги нарекал.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 2. 2 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Хм, добре де, а някой друг инвеститор, не в енергетика няма ли да се появи!

 3. 3 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Трайков е пич!

  Вяра. Надежда. Любов.
 4. 4 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 853 Неутрално

  В този ред на мисли.

  Преди около месец от форумите тук и от една група във фейсбук събрахте въпроси към г-н икономическият министър Трайчо Трайков.

  Какво стана с тези въпроси?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3142 Любопитно

  "...изграждане на нови въглищни централи в "Марица изток"..." - въглища - калорични;
  земя - плодородна;
  въздух - чист(въглеродни емисии - платени)...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 6. 6 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  За всеки, който иска да разбере -
  http://www.aop.bg/case2.php?mode=show_doc&doc_id=441761&newver=2
  "IV: ОБЕКТ НА ПОРЪЧКАТА НЕ
  Услуги ІV.1)
  Описание на предмета на поръчката/на потребностите при състезателен диалог/на конкурса за проект
  Функционални изменения на софтуера в СМРК на 5 и 6 ЕБ за осигуряване на оперативния контрол на топлохидравличните параметри на касетите при съвместна експлоатация на датчиците от щатния термоконтрол и датчиците в КНИТ.
  V: МОТИВИ V.1)
  Мотиви за избора на процедура
  Количеството излезли от строя термопреобразуватели от термоконтрола на реактора на 5 ЕБ на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД е общо 14 на брой, като обемът им на деградация достигна 15 % от общото количество. Това състояние ще доведе до налични ограничения при пуск. За разрешаване на проблема е необходимо да се разшири броят на точките за контрол на температурата на касетите в активната зона чрез използване на сигнали от термопреобразувателите в КНИТ, заредени в активната зона на 5 ЕБ, които са предназначени за информационен контрол на температурата в реактора. За въвеждане на новата функция за контрол на топлохидрамличните на касетите с КНИТ са необходими функционални изменения на софтуера в СВРК на 5 и 6 ЕБ. Правата върху приложните програми на СВРК се притежание на разработчика - НИЦ «КУРЧАТОВСКИЙ ИНСТИТУТ», гр. Москва, Русия. V.2)
  Лица, до които се изпраща поканата за участие в процедура на договаряне без обявление по реда на ЗОП или договаряне с покана по реда на НВМОП
  НИЦ «КУРЧАТОВСКИЙ ИНСТИТУТ», гр. Москва, Русия
  V.3)
  Настоящата процедура е свързана с процедура за възлагане на обществена поръчка или конкурс за проект, която е:
  Публикувано в регистъра на обществените поръчки под уникален №: --
  VI: ОДОБРЯВАМ
  поканата за обществена поръчка
  VII: ОБЖАЛВАНЕ
  VII.1)
  Орган, който отговаря за процедурите по обжалване
  Комисия за защита на конкуренцията, бул. Витоша 18, Република България 1000, София, Тел.: 02 9884070, E-mail: cpcadmin@cpc.bg
  URL: www.cpc.bg.
  VII.2)
  Срок за подаване на жалби: съгласно чл.120 от ЗОП.....
  IX:ДАТА НА ИЗПРАЩАНЕ НА НАСТОЯЩЕТО РЕШЕНИЕ 20.06.2011
  Възложител Трите имена: Костадин Върбанов Димитров
  Длъжност: Изпълнителен директор

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 7. 7 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Странно, строят се соларни централи, строят се вятърни генератори, строят се тецове, имаме и газ, има мераклии и за аецове, почти всички жилища са със изолации и сменени дограми. И въпреки това доста хора едва си плащат сметките. А от ЧЕЗ веднъж реват, че почти няма потребление и искат такса електромер, или, че харчим много ток и трябва да пестим!

 8. 8 Профил на partakesh
  partakesh
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "Distributed":

  Основателен въпрос! ДА не сме питали нещо дето не трябва!?

 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Борисов явно е взел кардинално решение да ни отскубне от лапите на руската мечка и нейните гъзомийници в България!

  С построяването на тези два блока общо за 480 мегавата и преустройството на Козлодуй за още 60 мегавата, общо ще бъдат осигурени 540 мегавата, което е 54% от планираната мощност на Белене.
  Като се вземе предвид дадените квоти за соларна и вятърна енергия, плюс огромната квота за изгаряне на биомаса (общо за около 300-400 мегавата), се постига пълната проектна мощност на АЕЦ Белене.
  Борисов се е заел по най-интелигентен начин да направи централата икономически неизгодна.
  Хем имаме допълнителни мощности, хем по-евтини, хем безкрайно по-безопасни от руският самовар, хем отварящи работни места за нашата икономика и не на последно място край на енергийните интереси на руската гмеч в България.

  Като прибавим санирането и енергийната ефективност в нови производства, сме на прав път.

  А сега като слушам жалният плач на руските подлоги и за проучването на шистов газ, мед ми капе на душата.

  Тройният член приготвен за България се превръща в Триглав к*р за руските алкохолици, Гуце и БСП продажниците.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Тук въпросът е от колко енергия има нужда, и на каква цена е!

 11. 11 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#10] от "ban":

  Ами част от старите тецове се изваждат от употреба - Бобов дол, Брикел, май и тец Варна спря, така че има нужда от нови мощности. Вярно с подобряване на енергийната ефективност ще намаляване потреблението на ток, но пък почват да навлизат електрически и хибридни автомобили, които в следващите 10 години ще стават все по-масови и за тях ще трябва да се осигури доста голям капацитет. Но все още са много малко инвестициите в умни мрежи, които да намалят загубите при преноса. Ако парите за централи се насочат натам, 400-500 мегавата най-малко ще бъдат спестени само от загубите по мрежата.

 12. 12 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 458 Неутрално
 13. 13 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Айрънхорс, не те ли е срам да предаваш българските националните интереси с този шистов газ. И на теб ли ти плащат да пишеш наред с агента на ЦРУ Алекс Алексиев?

 14. 14 Профил на soregashi
  soregashi
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Хм, Трайков дали ще успее да пробие не знам, но определено ми харесва как работи. Надявам се наистина да се спре с руските компании, макар да е почти невъзможно.

 15. 15 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#13] от "kableshkov":

  Хич не предавам националните интереси защото:
  1. Въпреки от моето положително мнение, от него не зависи взимането на решение.
  2. Аз съм против всеки, който идва и чрез икономически средства да постига политически цели. Русия в момента ни е икономически враг, защото узурпира всеки източник на енергия, след което си позволява менторски тон с нас.
  3. Шистовият газ ще събори цялата гео-политика на Русия. Няма да има средства за изнудване и я чака глад ако не започне да се реформира.
  4. Глад и мизерия има само в държави, които изключително залагат на приходи от извличане и продажба на природни богатства.
  5. Шистите в България се намират на дълбочина 4000 м, а водоносните пластове са най-много на дълбочина 500 м.
  6. Кое е по-опасно според теб:
  - руски атомен самовар, проектиран и изпълнен от алкохолици; Ако гръмне 10 000 години България ще бъде необитаема (направи справка с Чернобил)
  - добиване на шистов газ; Ако има утечка, добива се спира и за 1 година всичко пак си е О.К.

  Кое според теб крие по-голям риск ?!
  Бих искал да споделиш мнението си преди да вземеш рубли!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  20 млн. за нови генератори -> 60 мвт допълнителна мощност -> тази инвестиция ще е трепач по енергийна ефективност

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Гневно

  В "Марица-изток" ще бъдат изградени два блока по 240 мегавата!?Ех Трайчо Трайков, защо си български министър на икономиката, енергетиката и туризма, а не си остана прокурист на "ЕВН България Топлофикация" и на "ЕВН България ... Ех Трайчо, как ръсиш бисер след бисер...В "Марица-изток" ли, ще бъдат изградени два блока по 240 мегавата? С публично-частно партньорство или да се инвестира от продажба на миноритарен дял... сигурно на ЕРП-та от 33% или на ...? и срещу какви дребни пари, Трайчо? Някой помни ли откъде изникна този министър? Припомнете си! ...


 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  „100 крилати фрази на Борисов” - но това не крилато, ами направо реактивно. Като го питаха от къде знае за далаверите в „Мариците”, Бойко каза: „Имаме наши експерти, които познават този бизнес, защото той е много специфичен, а и, както е определението във физиката – насочен от движение на електрични товари, това е електричният ток, той минава и не се усеща.”

 19. 19 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Рублите и доларите ги взимат хора като теб докато останалите българи мизерстваме. Шеврон ще ни причини бедствие на ниво Еквадор точно заради промити конформисти като теб. Издигайте паметници на американските летци, убили 2000 човека пред Втората Световна, до(у)бивайте какво е останало от България и после към следващата страна. Както казваше Рузвелт "Погледнете това, което Господ ви е дал и го развивайте". А ти искаш да го досъсипеш след разпарчатосването на земята.

 20. 20 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#15:"ironhorse"]
  "4. Глад и мизерия има само в държави, които изключително залагат на приходи от извличане и продажба на природни богатства. "
  Руснаците ,за да си купят примерно "Майкрософт Офис" ,трябва да продадат около 500 литра нефт, като самият диск струва около 0,20 лева ,а останалата част от сумата(т.е. цялата) е за софтуера-изцяло високоинтелектуален продукт.Руските пияндурници понеже не са способни на интелектуален труд, продават каквото успеят да изровят от земята.Но до време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK