България пусна аварийно ток към Гърция

България пусна аварийно ток към Гърция

© Юлия ЛазароваБългарският Електроенергиен системен оператор (ЕСО) е изнесъл аварийна енергийна помощ за Гърция по молба на гръцкия електроенергиен системен оператор (HTSO), съобщиха от дружеството, цитирани от БТА. Изнесената електроенергия е в размер на 2200 мегават часа на 20 и 21 юни 2011 г.


От гръцкия оператор са поискали помощ заради стачката на служителите на Националната електрическа компания (ДЕИ). Помощта е съгласно предварително споразумение за взаимопомощ между двата системни оператора - на България и на Гърция.


Българският енергиен оператор дължи енергийна помощ на гръцкия оператор от 1250 мегават часа, които страната ни е поискала и получила през октомври и ноември 2010 г.  Останалите количества, които сме дали отново в повече, ще бъдат компенсирани във взаимно договорен график и по молба на българския оператор ЕСО, когато страната ни има нужда от допълнителна електроенергия.
Енергийната помощ между двете страни е съгласувана и с Центъра за управление в Браувайлер и Лауфенбург, Германия, информират от Централното диспечерско управление към ЕСО, цитирани от БТА. Редовният износ на електроенергия за Гърция е около 500 мегавата.


Предвид повишаването на температурите през последните дни от Централното диспечерско управление отчитат нарастване на вътрешното потребление на електроенергия средно с около 100 мегавата. Максималният товар на системата за вътрешен пазар на 20 юни е бил 4200 мегавата, а средно дневният товар на 21 юни се движи между 3900 и 4000 мегавата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK