Как Apple промени света

Компанията е известна със способността си да прави продукти, по които да се ориентират пазарите след нея


С iPad Стив Джобс съживи една позабравена концепция и я превърна в хит


Компанията ще се опита да превърне компютъра от основен в помощен продукт

Ако има едно нещо, в което Apple, и по-специално изпълнителният директор на компанията Стив Джобс, да е много добър, това е да създава продукти, които променят изцяло или направо създават нови пазари.
И докато в по-далечно минало технологичният гигант не се е радвал на чак такава популярност, в момента около него и продуктите му се създава нещо като култ (а защо не скоро и религия).


Всъщност според проучване на Би Би Си името на компанията активира същите центрове в мозъците на феновете й, които се активират и при съзерцаване на религиозни символи от страна на вярващи хора. Именно удовлетворяването на потребителските желания са в центъра на всичко, което прави Apple. И компанията се справя доста по-добре от конкурентите си в това отношение, което личи и по-продажбите й.
Затова и може да се твърди, че има способността да променя света по един или по друг начин. Примерите за това са много. Само в последните 10 години компанията успя да изкара mp3 формата на дневен ред, след това направи смартфоните масов потребителски продукт, а накрая вдъхна нов (и истински) живот на една иначе забравена концепция - за таблета.


И всичко това заради маниакалните убеждения на Стив Джобс, че всички продукти на компанията трябва да бъдат изпипани до последния възможен детайл. И да са максимално близки до това, което искат потребителите.


Като за начало - годината е 2001 г., всички искат да слушат дигитална музика, но за това се искат плеъри с голяма вместимост. Тогава флаш технологията не е толкова напредната, но защо пък да не сложим харддиск в устройствата? И така се ражда първия mp3 плеър iPod, който и до днес диктува модата сред конкурентите си. И се предлага в най-различни разновидности, една от които дори е точно копие на iPhone.


Говорейки за самия iPhone - той също може да бъде наречен емблематичен продукт най-малкото защото успя да превърне себе си и подобните му смартфони от нишов продукт за бизнеса в такъв за крайния потребител - лесен за употреба, с богата функционалност и с непрекъсната свързаност с интернет.


Какво повече му трябва на потребителя, освен да се наслаждава на музиката и филмите, която купува от iTunes (магазина на Apple), и да сърфира в интернет (макар и без Flash). Защото освен всичко друго iPhone се превърна и в символ на обществен статус. А от него до момента са продадени над 150 млн. броя.


И накрая, но не на последно място - iPad. Знаете ли, че първият таблет в света е представен през 2000 г. при това от най-големия конкурент на Стив Джобс - Бил Гейтс, тогава все още действащ изпълнителен директор на Microsoft. Тогава той излиза на сцената на Comdex (най-значимо технологично изложение допреди години) и представя своята визия за таблета.


Тя няма (почти) нищо общо с тази на iPad, представен 10 години по-късно, и, изглежда, не е точно това, което потребителите търсят. Защото прилича повече на лаптоп със сгъваем екран.


Десетилетие след това Джобс показва своя таблет, който прилича повече на iPhone, а разликата между двете устройства е най-вече в размера на дисплея (при таблета той е почти 10 инча). Иначе операционната система е една и съща, а хардуерът на едното следва хардуера на другото.


И въпреки първоначалния скептицизъм Джобс отново е познал - потребителите наистина искат таблети, защото желаят да са непрекъснато онлайн, но 4 инча дисплей невинаги са достатъчни - има приложения, които изискват доста повече място за работа. И до момента от iPad са продадени над 25 млн. единици.


Приказката обаче продължава, а следващата й глава ще е през есента, когато на пазара се очаква новата iOS 5 (мобилната операционна система на Apple), която ще дойде с iCloud. Да, и Apple има своите амбиции в облака, които са малко по-различни от тези на останалите. И са свързани с основния проблем на потребителите в момента - твърде многото информация, разпръсната на твърде много устройства, които те притежават.


Това превръща синхронизацията между тях в трудно и досадно начинание, което изисква компютър. И връзването на всяко едно от тях с него през определен период от време с цел взаимно актуализиране на данните помежду им. С идването на iCloud обаче компютърът ще стане ненужен, защото потребителите ще качват всичко от харддисковете си в "облака" (отдалечените сървъри) на Apple, а синхронизацията с между техните Mac, iPhone, iPad и iPod Touch ще става автоматично и през интернет. Прекрасно, нали?


Всички тези примери показват до каква степен Стив Джобс обича да влиза под кожата на хората, които носят приходите на компанията му - потребителите. Не че другите не го могат, просто не им се получава толкова добре. Примерите за това са много - да вземем Nokia, която допреди години определяше как ще изглеждат мобилните телефони.


А сега се опитва да догони конкурентите си и дори се обедини с Microsoft за целта. Дори самите Microsoft бяха изгубили за известно време иновативния си дух, но с продуктите си от последната година се върнаха към него. И очакваме да видим докъде ще стигнат.

Още по темата

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 905 Гневно

  "Именно удовлетворяването на потребителските желания са в центъра на всичко, което прави Apple."

  Чакай да се посмея малко.

  Дали искам макбукът ми да се чупи без никакво натоварване? Дали искам OS X-а ми да си връща датата към 2001 година, само защото съм затворил лаптопа? Дали приятелите ми с iPhone-и искат телефоните им да блокират или да нямат сигнал? Дали искам да купувам значително overpriced продукти, само защото имат една ябълка отзад? Дали искам да се чувствам виновен, задето си купувам продукт на Apple, изработен във фабрика, в която загиват работници от пренатоварване?

  Не мисля, че искам тези неща.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 2. 3 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#2] от "phuncky":

  Използвам Мак продукти от доста време, нищо подобно не ми се е случвало. Никой от колегите ми не се е оплаквал от подобни проблеми.

  Нали не си мислиш, че работниците, произвеждащи продуктите на другите компании са по-добре?

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 3. 4 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  А иначе, вярно е, че Апъл са променили доста неща, но започна да става досадно почти всеки ден да има статия за тях.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 4. 5 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Някой знае ли защо точно отгризнатата ябълка е символ на компанията? Щото дявола дошъл до Ева и й казал едни неща, от които наистина света се е доста променил...

 5. 6 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#3] от "|":

  Аз пък колкото пъти отида в сервиза на Apple, винаги има опашка. Един приятел си преинсталира OS-а на всеки 6 месеца, защото самостоятелно се "задръства" и производителността му пада наполовина. Не знам какво правите вие с компютрите си, сигурно само ги гледате, но когато човек работи интензивно с тях те просто издъхват и в противното няма как да ме убеди който и да е, просто защото е дълъг личен опит.

  Аз за други фрапантни смъртни случаи не съм чувал. При това не бяха един, не бяха и двама. Числото е двуцифрено (до момента).

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 6. 7 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#6] от "phuncky":

  От 6 години използвам Макове, в момента МакБук-а ми е 3 годишен (догодина ще го сменям). Нито производителността му е паднала, нито пък ми се е налагало да ходя в сервиза на Апъл. Преди 6 години около 10% от колегите използваха Макове, в момента над 90% ги използват. Не съм чул някой да има проблеми с тях.


  Не искам да те убеждавам в каквото и да е. Просто ти показвам, че обобщения на базата на личен опит са твърде малоумни.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 7. 8 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#6] от "phuncky":

  А за "други фрапантни смъртни случаи" не си чувал, просто защото не се отразяват в медиите. Апъл са медийна звезда и всичко свързано с тях се отразява.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 8. 9 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 905 Весело

  Щом и малоумен ме нарече, какво повече да говоря? Стой си в бялата колибка и проповядвай наред с останалите.

  Btw, любимата ти операционна система е базирана на създадена от хакери такава. Enjoy!

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 9. 10 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#9] от "phuncky":

  Малоумен не съм те нарекъл, но щом си казал...

  "Любимата ми операционна система" определено не е създадена от хахори. "Любимата ми операционна система" е базирана на Mach (създаден от Ричард Рашид в CMU) и Unix (създаден от Кен Томпсън в Бел Лабс). Ако кажеш на Ричард и Кен, че са хакери доста ще ти се посмеят

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 10. 11 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Apple, Amazon, Google and Facebook предлагат почти един и същ Cloud продукт. Apple ще се сблъска с три други много динамични фирми и конкуреция.

 11. 12 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1252 Весело

  До коментар [#2] от "phuncky":

  ябълката ногу кисела, да...?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 12. 13 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#11] от "accidental":

  Нъцки. Amazon, Google и Facebook ще се сблъскат с един много мощен конкурент. Не динамичен, но достатъчно мощен за сметка на това.

  Иначе чакаме Мики да се включи за недоносчетата

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 13. 14 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#11] от "accidental":

  Фактът, че изброените фирми използват продукти, в чието име има думата облак (а Амазон първи използваха думата), не означава че продуктите им имат нещо общо.

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 14. 15 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 905 Неутрално

  http://www.commondreams.org/view/2011/06/22-8

  Ето как Apple променя света.

  Късата памет е най-големият враг на българите.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK