Шефът на финансовия надзор си увеличи правомощията

Две нови дирекции ще вършат основната работа в КФН

Стоян Мавродиев заяви, че промените се правят, за да има по-успешен надзор, а моделът е подобен на този в другите страни от ЕС

© Георги Кожухаров

Стоян Мавродиев заяви, че промените се правят, за да има по-успешен надзор, а моделът е подобен на този в другите страни от ЕС
"Нещата в България в момента са анахронизъм. Което води до извода, че са необходими законови промени"
Стоян Мавродиев, председател на КФН

Структурата на Комисията за финансов надзор (КФН) се променя, увеличават се правомощията на председателя и се отнема част от самостоятелността на заместник-председателите на регулатора. Същинската дейност на комисията ще бъде съсредоточена в две дирекции – регулаторна политика и надзорна дейност, а досегашните управления – инвестиционното, осигурителното и застрахователното, ще са част от тях.


Това става ясно от промените в правилника за дейността на КФН, приет на заседание на комисията на 9 юни. Измененията са влезли в сила на 10 юни и вече са на сайта на регулатора. Те не са били публично обсъждани, а по информация на "Дневник" промените са били представени на членовете на надзора малко преди да бъдат приети и самите те не са успели да се запознаят подробно с тях.
Промените са изготвени от председателя на КФН Стоян Мавродиев с помощта на външни консултанти. Пред "Дневник" Мавродиев обясни, че обществено обсъждане на промените не е правено, защото няма законово изискване за това при изменение на правилници. По неговите думи целта е по-ефективна работа на целия надзор, като едновременно с това правилата се доближават до тези в другите страни от ЕС.


Правилникът не е приет единодушно от членовете на надзора – против него е гласувал един от тях, но Мавродиев отбеляза, че приемането е станало с "огромно мнозинство".


"Нещата в България в момента са анахронизъм. Което води до извода, че са необходими законови промени", каза Мавродиев. Той добави, че те ще подготвят такива и в най-скоро време ще са готови. Неофициално "Дневник" научи, че вече има готови текстове.


От бранша не пожелаха да коментират промените в правилника, като представители на организациите на фондовия пазар обясниха, че не са ги чели, а повечето дори не бяха разбрали, че има такива.


Работата на заместниците ще се промени


Според Закона за КФН шефът на надзора организира и ръководи ведомството, но голяма част от същинската работа на заместниците му е самостоятелна и няма нужда от съгласуване с него. Мавродиев заяви, че проектът в никакъв случай не противоречи на закона и не е възможно с правилник да се отнемат функции на членовете на комисията.


Той обаче призна, че част от работата на заместниците му ще се промени, и заяви, че в повечето държави от ЕС няма заместник-председатели, които да имат толкова високи правомощия.


Юристи коментираха пред "Дневник", че има разминаване между функциите, които Законът за КФН определя за председателя и заместниците му, и наложените от новия правилник. В закона се посочва, че от ръководството на председателя са изключени дейностите, предоставени на другите членове.


Членове на комисията са председателят, тримата заместник-председатели и още един, който отговаря за защитата на потребителите. В правилника прави впечатление, че съответният надзор вече ще е задължен да прави предложения, да изготвя становища, да анализира, да следи за административни срокове и плащане на такси, но липсват изброени част от досегашните му функции.


По сега действащия закон заместниците имат задълженията и правото да издават лицензи, одобрения и разрешения в областта, която ръководят. Те също така издават принудителни административни мерки и следят за спазването на законите и правилниците от участниците в небанковия финансов пазар.


Главният секретар става важна фигура


За сметка на това главният секретар вече има право да одобрява и връща за корекции на членовете техни материали преди заседание на комисията и дава "общ подход" за подготвянето на въпроси, които надзорът да разглежда.


Според новия правилник трите надзорни управления вече ще бъдат част от две дирекции, а не отделни звена, както е сега.


Дирекциите ще отделят регулаторната политика и надзорната дейност и ще бъдат подчинени както на председателя, така и на главния секретар на комисията.


"Имало е няколко управления, функционирали като феодални владения", аргументира Мавродиев промените в правилника. Той поясни, че не говори за сегашната работа на колегите си, а по-скоро за старите състави на КФН, когато всяко управление е "работило в противоречие с политиките на останалите две".


По думите му с новия правилник и членът на КФН Антония Гинева, която отговаря за защита на потребителите, вече ще има по-ясни задължения и всеки недоволен от небанковия финансов пазар ще може да се оплаче и да разчита на защита от нея. По този начин работата й ще бъде като на Комисия за защита на потребителите, но в сферата на финансите, обясни Мавродиев.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Гневно

  Стоян Мавродиев брат близнак да беше на Лъчезар Иванов-Мозъка, нямаше да си приличат така. Двамата си приличат като две капки вода, или като двама от ГЕРБ. Направо уникати.

  Политици - с лопата да ги ринеш, държавници - със свещ да ги търсиш, Българио.

 2. 2 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#1] от "latcho59":

  -----------------
  Лъчкооо , глупаците са много
  политиците са си на мястото

 3. 3 Профил на hulcho
  hulcho
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хайде сега да започне и да действа този надзор, господин Мавродиев. Напудрихте закона във ваш интерес, избраха ви безгласните пионки в НС за председател, сега остава и реално да заработите.......

 4. 4 Профил на Mims
  Mims
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хубаво е осигурителния и застрахователния надзори да работят по-тясно с инесвестиционния, но през колко цедки ще минава един проспект преди да бъде одобрен?

 5. 5 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Мавродиев е един от малкото добри експерти на ГЕРБ, надявам се да използва властта си, за да подобри работата на КФН, тъй като имаше доста пропуски на комисията през миналата година. Помните ли случая с Мостстрой от миналата година, как подаваше отчети, а накрая се оказа, че изненадващо от година е в реална несъстоятелност. Успех

  www.economistbg.com/
 6. 6 Профил на Люси Слав
  Люси Слав
  Рейтинг: 515 Весело

  А дали само един човек би могъл да "отхвърли" толкова работа, колкото 4-ма не можаха да направят?

  До коментар [#3] от "hulcho": Реално ще заработи, ако не спи като Лъчезар Иванов, които отдава всичко само и само за да заработи някой и друг лев, горкичкият.

  Люси Слав
 7. 7 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "Hristo Hristov":

  Мавродиев е всичко друго освен експерт...предполагам, че концентрира властта за да концентрира и "паричния поток" при вземане на решения при себе си. А че КФН оказва само формален надзор е ясно на всички - като се наблюдават безобразията на поднадзорните лице, които заобикалят слабите закони както си поискат....и никой не прави нищо по въпроса

 8. 8 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До#3:"hulcho":Напудрихте закона във ваш интерес, избраха ви безгласните пионки в НС за председател, сега остава и реално да заработите......."
  Има много случаи и този е един от тях,когато едно недоразумение,каквото е герберчето Ст.М., е по-добре да не работи,за да не върши повече глупости и простотии.Айнщайн/мисля/ навремето беше заръчал:"Намерете ми помощник-умен и работлив,ако няма такъв-умен и мързелив,но в никакъв случай не ми водете глупав и работлив.Този си извоюва място, с оплюване на икономическата и финансова политика на предишните и плонжове пред "Слънцето".И той не е единственият,от такива кадри на ГЕРБ икономиката на БГ е на такова,като сегашното,дередже.

 9. 9 Профил на kukoto
  kukoto
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Този няма нищо общо с финанси и икономика.Изначално е юрист но последващо се занимаваше с износ на парични средства в офшорни фирми.

 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Toва е най-кривата усмивка която някога съм виждал публикувана на страниците на българска медия.

  The biggest risk in life is not taking one.
 11. 11 Профил на tuj_to
  tuj_to
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Цялата работа е централизиране на паричния поток - досега всички лицензи, разрешения и надзорни мерки се взимаха от зам.председателите, затова и те кешираха и за председателя беше по милост - сега отново се връща в играта - нещо като Мускетаря навремето.....

 12. 12 Профил на VAL
  VAL
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Както никъде по света не съществува такова животно " Парламентарна република " , така никъде по света няма и този модел на организация на надзор , по който е организиран 10 години КФН . А иначе последствията от работата на заместник - председателите личи на капиталовия пазар , в застрахователния сектор и т.н.
  Но от друга страна ако всичко беше ОК щяхме ли да имаме такива " публични "дружества като Мостстрой , Алфа финанс холдинг , Петрол , застрахователите да си слагат визитките по колите , и ... да не изброявам ! На добър час на всички

 13. 13 Профил на Kamen Dimitrov
  Kamen Dimitrov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "VAL":

  Все пак не виждам как гореспоменатите промени ще променят нещо от това, което си описал?

 14. 14 Профил на VAL
  VAL
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#13] от "knowitall":

  STEP BY STEP . Ще наблюдаваме . Може пък да е за добро

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK