"Грамърси" с контра предложение за увеличението на капитала на БАКБ

"Грамърси" с контра предложение за увеличението на капитала на БАКБ

© Georgi KozhouharovВторият по големина акционер в Българо-американска кредитна банка - "Грамърси имърджинг маркет фонд" (Grammercy emerging market fund), излезе с контрапредложение за увеличението на капитала на банката, става ясно от актуализираната покана за извънредно общо събрание, публикувана до борсата.


От фонда, който държи 29.96% от капитала на БАКБ, или 3.78 млн. акции, предложиха на извънредното общо събрание на 5 юли да се гласува увеличение само с 6.73 млн. акции, което е с 53%. Освен това оттам искат и емисионната стойност да се увеличи до 7.5 лв. за акция.


Предложението, което беше анонсирано първоначално, е капиталът да бъде увеличен двойно и това да стане на цена от 4 лв. за акция, което беше доста под счетоводната стойност на една акция на банката от 14.4 лв.
Уставът на банката изисква решенията за увеличение на капитала да се взимат с мнозинство от две трети от представения на събранието на акционерите капитал. Същото мнозинство се изисква и за назначаване или освобождаване на членове на надзорния съвет.


"Грамърси" и "Сиесайеф" на Цветелина Бориславова заедно държат 79.97% от акционерния капитал в момента, като американският фонд ще има блокираща квота от една трета, ако други акционери не решат да подкрепят дружеството на банкерката. Остатъчният дял от банката се държи основно от чуждестранни и институционални инвеститори, никой от които обаче няма повече от 5%.


Реално, ако се приеме това предложение и увеличението на капитала е успешно, в банката ще постъпят същите средства, както и при двойното - 50.5 млн. лв., заради различните емисионни стойности.


"Грамърси" търсят изход от инвестицията поне от година, като имаше индикации, че ще се опитат да продадат дела си заедно с този на ирландската AIB (Allied Irish Banks), но предвид ситуацията на пазара това не се случи.


Анализатори коментират, че собственият капитал на банката може да продължи да намалява, особено ако продължи да реализира загуби - нещо, което се случва в последните няколко тримесечия (най-вече заради загуби от обезценка на кредити).


"Грамърси" предлагат също така Джейсън Лайл Кук да стане член на надзорния съвет на БАКБ. Другото предложение на фонда е управителният съвет да избира измежду своите членове главен директор "Риск".

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Пример за корпоративна политика ))))))))))) Сагата се очертава интересна. Едно е да пишеш тезиси за "Глобална България", друго - да играещ игри във финансите )))))))))) Поне опит се придобива!

  и най-умният си е малко прост....
 2. 2 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Предложението, което беше анонсирано първоначално, е капиталът да бъде увеличен двойно и това да стане на цена от 4 лв. за акция, което беше доста под счетоводната стойност на една акция на банката от 14.4 лв.
  --------------------------------------------
  Тъй като банката е публично дружество, по закон КФН(комисията за финансов надзор) трябва да следи за увеличението на капитала за да не се ощетяват малките акционери. И тя не винаги, но често, го прави.
  С интерес ще проследя дали тук въобще ще "мъцнат"!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK