Хедж фондовете търсят как да спечелят от гръцката криза

Въпреки усложняващата се политическа обстановка в Гърция хедж фондовете продължават да търсят възможности за печалба в страната, пише агенция "Ройтерс". Големите институционални инвеститори не спират да купуват гръцки държавни и корпоративни облигации, въпреки че тези в развиващите се пазари са много по-сигурни.


"Гърция представлява добра възможност за отчитане на печалба, тъй като ситуацията е динамична и се променя постоянно. Политическият риск обаче е огромен", коментира Робърт Маркуард, основател на хедж фонда Signet, пред годишната конференция на индустрията GAIM в Монако.


По време на конференцията новото правителство на гръцкия премиер Георгиос Папандреу оцеля след вот на доверие. То получи ултиматум от Европейския съюз и Международния валутен фонд да приеме новия пакет от бюджетни ограничения, ако желае да получи следващия транш от международната помощ.
"Някои облигации на Гърция струват едва $40 цента и може да се предположи, че стойността им ще се удвои повече от два пъти през следващите 1 до 2 години", каза още Маркуард.


Той обясни, че някои фондове купуват едногодишни облигации, като в същото време държат къси позиции на 3- и 5-годишни книжа. Други се възползват от дълговата криза, като залагат, че еврото ще поевтинее спрямо валутите на развиващи се пазари като Бразилия и Корея.


Според ръководителя на Better Capital Джон Молтън кризата предоставя добри възможности както на хедж фондовете, така и за фондовете за дялово инвестиране.


"Ако Гърция фалира, дали сега или след година, ще се получи период на хаос с възможности за печалба, за които не сме се досещали досега", каза той. "Най-вероятно много финансови институции ще останат без възможности за финансиране, а много активи ще бъдат продадени бързо.


Фондовете за дялово инвестиране ще разполагат със средства да се включат в играта, за разлика от много други", допълни Молтън.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK