БЕХ освободи шефа на "Булгартрансгаз" Иван Дреновички

Иван Дреновички

© Мария Съботинова

Иван ДреновичкиГодина и половина след като беше назначен, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Иван Дреновички е освободен от поста му, съобщиха от Българския енергиен холдинг. От компанията обясниха, че по-късно ще представят и официалните мотиви за уволнението. Потърсен за коментар, самият Дреновички не беше открит. Той заема поста изпълнителен директор на газовата компания от септември 2009 .


Тогава от съвета на директорите на холдинга беше освободен Ангел Семерджиев, който бе назначен от правителството за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Дреновички е завършил Американския университет в Благоевград и бил съветник по икономическите въпроси в посолството на САЩ в България.  Справка в търговския регистър показва, че той е участвал в ръководствата и е съсобственик в консултантските компании "Ембъси инвестмънтс" и "Ай Ем Ди Корп".


Потърсени за коментар, от пресцентъра на икономическото министерство обясниха, че не разполагат с допълнителни данни за освобождаването на Дреновички. В момента икономическият министър Трайчо Трайков се намира извън страната.
"Булгартрансгаз" е оператор на преносната газова мрежа. Компанията участва като страна по изграждането на междусистемната връзка с Румъния, която по думите на икономическия министър Трайчо Трайков трябва да е готова до средата на следващата година. Името на дружеството беше замесено и в спор с "Овергаз". Операторът не допусна руско-българското дружество до тръбите си. Дружеството е част от Българския енергиен холдинг, чийто принципал е икономическото министерство.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Вероятно, вероятно е засегнал интересите на Русия! А за такова нещо тук не се прощава!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  "Скандал за 180 млн. лева тресе енергетиката. Прокуратурата проверява сигнал на директора на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, за изчезването на 380 млн. кубически метра газ от газовото хранилище в Чирен...Именно директорът на дружеството Иван Дреновички, прикрива загубите на газ..."
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3170734
  ---------------------------

  Мисля, че 180млн са достатъчно "официални мотиви"....

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#2] от "Манолов":

  Ако това е така, то 380 млн. кубически метра газ едва ли ще изчезнат така без следа. Не по-малко интересно е какво се е случило с тях, чрез кои фирми и с кои политически покровители! Говорим за вероятна загуба/присвояване за много десетки милиони левове. Такова нещо не се прави без следи и без много съучастници

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 470 Неутрално

  В БЕХ и дружествата му случайни хора няма. Яко хранилка на политически лоялни хора на БСП. Търговско д-во, но 100 % държавно участие, със заплати...(няма да коментирам)..1000 лв само за чистачка и т.н. , почивни бази в най-хубавите кътчета на родната ни страна.

  Истинската причина защо е махнат горния субект? Няма да я прочетете никъде. Но не го жалете толкова .....

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 5. 5 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#2] от "Манолов":

  Когато става дума за семейна и роднинска фирма, каквато е Булгартрансгаз ЕАД, това е нормално.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 6. 6 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "~":

  Не е много трудно да изчезнат 380млн м3 газ. Поне за хора, които разбират от газ, буферен резерв на хранилище, налягане и помпи. И сравнително малко да разбират, няма кой да ги хване, защото самите контролиращи разбират още по-малко.
  Има ли в България например орган на надзора, който мога да повикам в къщата си, за да измери състава на метана да речем? Тока си има параметри(честота и напрежение) и ако не са в границите, можеш дори да осъдиш някое ЕРП за изгорял телевизор. Ако обаче гориш 30% повече газ, защото някой тарикат продал метана(без проследими фактури) и после напомпал малко въздух в хранилището, поради което е паднала концентрацията на СН4, кой ще провери? Надзора знае ли къде се намира този буферен обем, който не се консумира, на какво налягане, каква е относителната му плътност, каква процентна концентрация на метана влиза в България и каква излиза от Чирен, кога се зарежда хранилището, на какви цени, кога се плаща….. Помните, че оня глупак Петър Димитров, който се явяваше министър дори веднъж спомена, че ще дупчи хранилището, за да го разшири?!?!? Как няма да го излъжат тоя тъпанар?

 7. 7 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  До коментар [#2] от "Манолов":

  Чел, недочел и решил.. "за периода 01.01.1996-01.01.1998 липсват 120 милиона кубически метра природен газ. До края на 1998 изчезват още 48 милиона куб.метра газ."
  Чехите твърдят, че 380 милиона кубика са се изпарили в периода 1974 - 2010 година. 36 години. По времето на Семерджиев се изпаряват 2 милиона кубика.. Това са си един милион лева... Днес установяваме, че виновник е някакъв сополанко, който даже не знае в каква игра са го ръгнали... Дето и Гамизов се появи до Ангел Семерджиев...

  Ecrasez l’infâme
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Дали наистина наскоро освободеният директор е бил толкова глупав, че да се опитва да прикрива такова нещо като липса на 380 млн куб метра газ? Едва ли! А за тези липси се говореше от много време. Това ми прилича на обяснение в стил Бойко Борисов. Моментът съвсем не е случаен, Трайков е в чужбина с "последно предупреждение". Русия иска да покаже, че държи здраво нещата в България след спонтанната младежка провокация към Мечката и нейния авторитет- с боядисването на паметника на съветските войски. И наистина влиянието на Русия във всички процеси у нас е огромно! Дали това ми харесва? Дали ми харесва някакъв руски измекяр като шеф на НЕК да подписва с руснаците за 2 реактора за Белене, след като преди е имало договорки само за един реактор? Не.
  По моето скромно мнение г-н ББ, който не е точно премиер, а управител на територията България прекалено много позволява на чужди сили, в това число и Русия да си правят каквото си искат!
  През последните 22 години само един български политик се е опъвал на Русия/както и на САЩ междувпрочем/. Което доведе до тоталното му очерняне от медиите у нас, които са под ДС/КГБ контрол!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1291 Весело

  За игнориране на изконните руски интереси в България можеше да го убият. Сиугрен съм че се вдигат наздравици с водка по повод отстраняването му.

  Добре че му се е махнало това бреме от главата на човека, изглежда свестен...Тази игра за свестни не е.

  Като цяло следващия май е министър Трайков...руснаците са на път да запишат голям шлем, а ние да поемем голям член.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 10. 10 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  До коментар [#6] от "Вальо":

  Е, та все пак няма ли определено минимално налягане в това хранилище, под което да не се пада? Нали това е функцита на буферния газ. Да го поддържа хранилището. А и няма и състав газа и ако падне под определена калоричност или процент на метана не може ли да се установи?

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 11. 11 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ние нямаме сертифицирана лаборатория за проверка концентрацията на метана в газа, който се подава на потребителите, ама на някои пак Русия, еврото, Шенген и озоновата дупка им пречат. Надзорен орган, който проверява асансьорите, проверява и метан-станциите, които компресират 200 барови бомби. Багери късат газопроводи с 50 бара налягане в Пловдив, министъра ни иска да дупчи хранилище за газ, нямаме кьорава алтернативна тръба след 45 години газ в България, нямаме държавна политика за газификация, чакаме по 5 месеца да се включим в мрежата, но най-важното е, че руската политика намерила за ненужен някой си политически бушон…..

 12. 12 Профил на ngrudev
  ngrudev
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Еми логично, този или е некадърен или умишлено злоупотребява с влас и работи за чужди интереси - Руски разбира се. Толкова години минаха връзките ги няма, а са със смешна дължина и то към граничните ни съседи, еми вън разбира се! Следващия да идва и така докато се уцели човека и нещата тръгнат.

 13. 13 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "ръпончо":

  Газа се компресира в хранилището и впоследствие се пуска по мрежата. Няма подналягане, или „засмукване“. В този случай налягането в мрежата(35-55bar) е минималното налягане до което може да стигне налягането на активния газ в хранилището. Буфера и активния газ – и двете под налягане поне 50 bar са винаги в хранилището. При определена концентрация, въздухът е безопасен и може да го ползват като буферен газ, поради по-голямата си относителна плътност(по-тежък) от природния газ. Доколкото знам буфера в Чирен на такова налягане е около 780млн. м3.
  Кой да го измери? Нищо не може да се докаже. Никога не сме оставали на газ само от Чирен. Факт е, че по време на кризата газовите котли работеха с жълто-синкав пламък, вместо нормалния чисто син и сметките бяха доста по-високи.

 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#6] от "Вальо":

  Без да съм нападателен ..
  1. Има стандарт за газообразни горива ДИН еди кой си !
  2. Не е кой знае каква философия и има контрол какво влиза и излиза като качество на горивото (състав) в хранилището.
  3. Загуби има, но не са в десетки проценти.
  4. Все пак метана е по-тежък от въздуха и не може ей така да излезе на повърхността и да избяга !
  5. Лошо е когато няма информация за смяна на висш служител. Това води до много постове, с най-невероятни хипотези !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#13] от "Вальо":

  Тоя път оди се гръмни.
  Метанът е по-тежък от въздуха !!!!!!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 16. 16 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#14] от "ironhorse":

  Той жълтеникавия пламък се появява винаги, ако температурата навън падне под 0 градуса.
  А иначе си прав, че е абсурд да има само един вход.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 17. 17 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#15] от "ironhorse":

  Не съм 100 % сигурен, но май пропан- бутана е по- тежък от въздуха, а метана е по- лек.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 18. 18 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#15] от "ironhorse":

  А бе тъъъъъп кон,прочети си урока по химия бе ологофрен.Ти си по-тъп и от цвък. цвъканов

 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Гневно

  Дреновички е завършил Американския университет в Благоевград и бил съветник по икономическите въпроси в посолството на САЩ в България.
  Справка в търговския регистър показва, че той е участвал в ръководствата и е съсобственик в консултантските компании "Ембъси инвестмънтс" и "Ай Ем Ди Корп".

  Не знам за Калинка, но колко нови "калинки" летят и кацат по цветето гербер от семейство сложноцветни. Герберът е на мода, докато и последният гербер не увехне. Леле, само свои предани хора и какви ги назначават за шефове.Той не става и за портиер в хотел. Още един от ГЕРБ - Дреновички е затънал в дълбок и тежък конфликт на интереси. Институциите са затънали до гуша в конфликти на интереси. А цял закон определя правилата за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси на лица, заемащи публични длъжности. Конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

 20. 20 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#15] от "ironhorse":

  Няма нужда да спорим за очевидни неща. Според мен обаче в неразбирането на основни принципи на преноса и съхранението на горива се крие и важния проблем. От толкова много политически назначения се нароиха парашутисти, които с кеф да ги излъжеш. А когато от това се печелят и добри пари, направо си е задължително да им обуеш кънките. После нека да горят бушоните.

  До коментар [#16] от "ръпончо":

  Да, при ниски температури и метана става по-летлив и не изгаря в пълния си обем с кислорода. Но е същото и при подгрят газ, когато има по-малко съдържание на метан и повече примеси.

 21. 21 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#2] от "Манолов":


  Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"

  Под чие управление бяхме оставени без газ и под чие управление черпехме резерви от хранилището?

 22. 22 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#15] от "ironhorse":
  Гръмни се ти.
  Метанът е по-ЛЕК от въздуха.

  Правиш ли разлика между метан и втечнен пропанов газ (ЛПГ) или пропан-бутан? 23. 23 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#19] от "latcho59":

  Как може да сравняваш Дреновички с Калинка. Единият има престижно образование и е бил съветник на Американското посолство.

  Калинка няма ценз, няма и никакви предишни постижения.

  Явно просто е бил неудобен. Недостаъчно русофил. Или е пречел на рубладжийската мафия да си върши работата.

  Интересно, откъде Семердждиев знае колко е липсвало?

 24. 24 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Любопитно

  До коментар [#23] от "subsonic":
  Американският университет в България ( American University in Bulgaria) , съкратено АУБ е частно висше училище, разположено в Благоевград и е престижно ?
  Я бягай...

 25. 25 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Разстроено

  До коментар [#23] от "subsonic":
  създаден и функциониращ с помощта на Джордж Сорос и фондация „ Отворено общество”.

 26. 26 Профил на milanov1
  milanov1
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гегов старши + Гегов младши + Темелков = Ега ти из.ъзицата. Не се наядоха тия и това си е. Май са си изхарчили откраднатите милиони та се готвят за нови удари този път с участието на Трайчо. Ех, Трайчо, Трайчо, не е като да броиш жълтите стотинки на циганите в Пловдив

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK