Решението за "Бургас - Александруполис" се отлага с още два месеца

Подобно на решението за проекта АЕЦ "Белене" и това за петролопровода "Бургас - Александруполис" ще бъде взето след няколко месеца. Това стана ясно от изказване на министъра на околната среда и водите Нона Караджова пред БНТ. Ресорното министерство трябва да одобри или отхвърли оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта.


"За съжаление отново е необходимо докладът за оценка на въздействие върху околната среда да бъде допълнен, тъй като съдържащата се в него информация не е достатъчна, за да може да се вземе пълно и обективно решение", обясни Караджова.


Оглавяваното от нея министерство е върнало за допълване документа на проектната компания строител "Транс Болкан пайплайн". На дружеството е даден последен шанс - като срокът е два месеца. Според Нона Караджова докладът може да бъде коригиран. Отхвърленият доклад е трети поред.
Русия притежава 51% от проектната компания "Транс болкан пайплайн", останалите участници - Гърция и България си разделят по 24.5%. Дружеството е основано през 2007 г. Очакваният капацитет на петролопровода е 35 млн. т годишно. Според руската компания "Транснефт" България дължи около 7.5 млн. евро на останалите два участника в проекта - Русия и Гърция.


От българското финансово министерство, които се занимават с управлението на проекта от българска страна, признаха дълговете, но обявиха, че те ще бъдат платени едва след като стане ясно дали проектът продължава. Това зависи от одобрението или отхвърлянето на ОВОС.


От руската компания "Транснефт" са обяснили пред ПРАЙМ ТАСС, че са получили съобщение от България за удължаване на срока на екооценката с два месеца. По този повод членовете на дружеството ще се съберат на 12 юли на заседание на надзорния съвет на "Транс Болкан пайплайн".


На него ще бъдат обсъдени резултатите от поредния несполучлив ОВОС, както и привеждането му в проект, който да отговори на критериите.


Проверка на МОСВ е установила, че в предадения ОВОС липсва достатъчно информация за изграждането на алтернативно пристанище по проекта. Компанията строител на трасето е представила два алтернативни варианта за разтоварване на нефта в Бургас - на пристанище и на буйове.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK