Фирмите получиха отсрочка за свързване на касовите апарати с НАП до март 2012 г.

Само аптеки и зърнопроизводители ще трябва да изпълнят новите изисквания до края на годината


"Удължаването на срока с 6 месеца би трябвало да стигне за всички"
Симеон Дянков, финансов министър

Аптеките ще трябва да изградят електронна връзка на касовите си апарати с Националната агенция за приходите (НАП) до края на август, а зърнопроизводителите - до края на ноември тази година. Всички останали дружества без значение дали са регистрирани по ДДС или не ще трябва да направят това до 31 март 2012 г.


Това гласят последните промени в Наредба 18, която контролира отчитането на продажби в търговските обекти чрез фискални апарати. Те са подготвени от финансовото министерство и вчера съобщиха пред "Дневник", че са изпратени за обнародване в Държавен вестник.
Първоначалният срок, според който регистрираните по ДДС трябваше да се свържат до края на септември, беше променен, след като ангажимент за това миналата събота пое финансовият министър Симеон Дянков.


Пред "Дневник" финансовият министър Симеон Дянков обясни удължаването на срока с липсата на техническа възможност в НАП да го изпълни, въпреки че са го предложили. "Защо НАП така са смятали, че може да стане, е интересна друга тема, по която се занимавам. Факт е, че технологически щеше да е невъзможно. Тогава дойде идеята колкото можем да свържем, а на другите да им дадем време.


По-добре е отрано да се знае и така е най-честно. Изтеглянето до 30 март, което е удължаване на срока с 6 месеца, би трябвало да стигне за всички и след като се вижда, че планирането на НАП не е било толкова добро, аз с моя екип ще следим процеса, така че това да стане", обясни той.


Наредба 18 на финансовото министерство за отчитане на продажби чрез фискални устройства беше допълнена миналата година, като всички бензиностанции бяха задължени да свържат касовите си апарати с данъчните сървъри от началото на тази година. Инспекторите на НАП през януари затвориха временно 400 бензиностанции, докато не изпълнят изискванията.


Наредбата наложи регистрираните по ДДС търговци, които имат фискални устройства, да ги свържат до 30 септември, а за всички останали фирми срокът беше 31 март 2012 г. Преди 2 седмици стана ясно, че от общо 200 хил. фискални устройства, които трябва да имат връзка със системите на НАП до края на септември, изискването са покрили собствениците на 15 хил. апарата, или 7.5%.


След като се разбра, че срокът ще бъде удължен, производители на касови апарати недоволстваха, защото вече са инвестирали в производството им, и коментираха, че ще се принудят да търсят външни пазари, за да компенсират загубите от залежаване на оборудването.


Свързването на касовите апарати със системите на НАП е сред мерките на правителството за борба със сивата икономика. Преди това по инициатива на финансовото министерство беше прието ограничаване на плащанията в брой до сумата 15 000 лв.


Освен това финансовото министерство задължи производителите и търговците на акцизни стоки да инсталират измервателни уреди на производствените си мощности, които да бъдат свързани с митническата администрация.


Още през 2009 г. информационните системи на НАП и митниците бяха свързани, така че служители на всяко от ведомствата да могат да правят справки в информационните масиви на другата агенция. Реално обаче от свързването на двете системи приходите не се увеличиха, както се очакваше.


От монтирането и свързването на измервателните уреди пък все още не е минала една година, за да се даде оценка за ефекта, но официално от митниците определят стъпката за голям успех.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  А кравите получиха ли отсрочка?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 2. 2 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Интересно ми е защо няма глоби, а отсрочки? Подобни политики стимулират всъщност все повече сивата икономика като реално работещите на светло според законите се ощетяват, за сметка на нарушилите ги. Ако бяха почнали в тези 6 допълнителни месеца избирателни проверки, при които се налагат глоби, реално целта щеше да бъде изпълнена. Сега още 6 месеца 300 хилядите фирми няма да спазят закона и в края на март ще се стигне до извода, че той е не ефективен и ще се мисли нов.

  www.economistbg.com/
 3. 3 Профил на milendd
  milendd
  Рейтинг: 217 Гневно

  Тоест изрядните отново са наказани за това, че спазиха срока. Да живее геният на това правителство !

 4. 4 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Това вече звучи по-логично... Отсрочката реално става 6 месеца, а не 12...

  http://www.ivomirchev.com
 5. 5 Профил на email
  email
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Абе, я да попитам... вие хубаво ще вържете касовите апарати с НАП... ама какво ще направите с компютрите, складовия и счетоводен софтуер? Те не са вързани с касата в масовия случай. Знаете ли колко му дреме на един търговец какво ще правите с касовия му апарат... изобщо не му дреме. Ама, я му пипнете компира да видим.

 6. 6 Профил на alex0212
  alex0212
  Рейтинг: 8 Неутрално

  както с ДДС за цигарите,регистрация после грешка,и така на гърба на народа всичко-като опитни мишки сме

 7. 7 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Весело

  Отсрочка, до следващата отсрочка! И така до следващите избори Примерните и съвестните,така и така са го отнесли, да се "вземат в ръце" овреме и да правят...... каквото правят и останалите Ум умува, ум царува, ум патки пасе

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Цялата работа със свързването е едно голямо отчитане на дейност на гърба на хората. 300000 фирми по минимум един касов апарат по 450 лв - сметнете колко пари отиват д няколко фирми доставчеце на апарати,а след това всеки месец всеки апарат по 5 лева да пренос на данни. И всички тия пари се пишат на гъза на обикновения българин,който срещу това получава едно голямо нищо- просто с тия пари се увеличава стойността на това ,което той купува.Вместо държавата да си вземе парите на границата ,тя след това ходи да гони контрабандата,която сама е пуснала .И тука разни ми се правят на умници.Че има ли в данъчното техника ,която да издържи на този информационин ураган. Та там още работят с дискети.А в Кат са с черно бели монитори. Ама вместо да се насочи енергията към реални действия се отчита дейност.Дали контрабандата на цигари и горива , безбандеролният алкохол се влияят от връзката на касовия апарат с НАП? Идиоти.

 9. 9 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Преди време един идиот от НАП разправяше на мат,риала как щял да купи нещо от магазина и след няколко месеца ще се върне да провери дали е в паметта. И щял да го направи с новия чип. И матыриала цвили ,че така щяло нещо да стане. Ами идиота не знае ли ,че и сега контролбната лента трябва да се пази една година и сега ако си е купил нещо три месеца назад,може да поиска касовата лента и да свери нещата .Що не го прави. Ням той да се рови ,а продавачът. Какво стана като ония идиоти провериха дискотеките миналата година по Черноморието. "Вдигнаха " оборота за лятото с цели три милиона! смях в залата.Вътре безбандеролен алкохол ,цигари ,стотици хора ,а чукнати 10 лв .Резултатът какъв е ? Никакъв. Да ги таковам в подкупната измет. Квартална бакалия ,дето сега я вади 500 лв на месец ще даде 450 лв за нов касов апарат и всеки месец още по пет кинта ,за да може Датекс и още няколко фирми да се нагушат ,а също тако ония от мобилните оператори. На месец ще им даваме минимум 1500000 лв заради пискливеца и рапона.

 10. 10 Профил на galinr
  galinr
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Апарати,които са на себестойност 50лв се продават за 400лв.Търговците били "инвестирали" и сега целокупния български народ трябва да им ги заплати индиректно.Отделно GSM операторите ще получават по 5 млн лв. месечно за връзката от търговците,респективно от клиентите.Отделно НАП си плащат на операторите при проверка от бюджета,респективно от данъците и отново на сметката на гражданите.
  И никой не може свястно да излъже хората за "ползата" от тяхната далавера.

 11. 11 Профил на told
  told
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "cobanmaala":

  Точно това е начинът за хващане и на контрабандата и на ред други нарушения с далеч по-малко ресурс от страна на държавата.

 12. 12 Профил на kasoviteaparati
  kasoviteaparati
  Рейтинг: 8 Неутрално

  DAISY EXPERT 01-KL

  ЦЕНА 258.00 лв с (ДДС)

  ОПИСАНИЕ:
  - Мобилен касов апарат
  - Вграден данъчен терминал за връзка с нап
  - Тегло 0,500 кг
  - Изчисляване на ресто
  - 2xRS-232 порта за връзка с компютър, електронна везна и баркод скенер
  - Размери 200x100x70
  - Захранване - Адаптер AC/DC 12V/2A
  тел:0882528970 http://www.kasovite-aparati.com/kasov-aparat-daisy-expert-01-kl-vrazka-s-nap.html

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK