АЕЦ "Козлодуй" е инвестирала 124 млн. лева за модернизация през 2010 г.

АЕЦ "Козлодуй"

© Анелия Николова

АЕЦ "Козлодуй"



АЕЦ "Козлодуй" е инвестирала 124.7 млн. лева в модернизация на мощностите си през 2010 г., показва отчетът на дружеството, който официално беше представен в петък. Вложените пари са собствени средства на централата, като 87% от тях са били насочени към мерки за подобряване на сигурността и безопасната работа на пети и шести блок в централата. Сред по-големите инвестиции са замяна на подгреватели високо налягане в шести блок и в хранилището за отработено ядрено гориво.


За нови машини и съоръжения компанията е платила 87.5 млн. лева, за строителни работи 24.4 млн. лв, а останалите средства са вложени в проектно-проучвателни дейности. Приходите от продажбата на ток на компанията през 2010 г. възлизат на 749.5 млн. лева, при 748.4 млн. година по-рано.


Спадът на оборотът е довел и до спад в печалбата, която за изминалата година е 60.4 млн. лева при 65 млн. лева през 2009 г. От АЕЦ "Козлодуй" обясняват, че причините за по-ниския финансов резултат са увеличението на квотата електроенергия, която се продава на регулирания пазар (с 15.1 на сто от 1 юли 2010 г.), и намалението на средната продажна цена на тока на свободния пазар с 2.19 лв. за мегаватчас.




През 2010 г. АЕЦ "Козлодуй", чийто ток е най-евтин в България, е продала 60% от произведената електроенергия на регулирания пазар (предназначена за битови потребители и дребния бизнес). Това е 33.13% от общите количества ток, произведени в страната. За периода 1 юли 2010 г. - 1 юли 2011 г. централата трябва да продаде за защитените потребители около 9.73 млн. мегаватчаса ток.


За предстоящия отчетен период нормата е намалена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на 9.5 млн. мегаватчаса. Снижение има и при количествата, които централата трябва да поддържа като разполагаемост. При първото обсъждане на цените на тока преди две седмици от АЕЦ "Козлодуй" настояваха централата да може да продава на свободния пазар повече електроенергия, защото в противен случай биха се влошили финансовите й резултати.


Компанията досега е събрала около 500 млн. евро за извеждане от експлоатация на първите четири блока (реактори от 1 до 4 всеки, от които е бил с мощност 440 мегавата). Необходимите пари на дружеството обаче са 1.1 млрд. евро. За тази цел министерството на икономиката поиска преди месец допълнително да бъдат отпуснати средства от Европейския съюз в Международен фонд "Козлодуй". Отговорът все още се чака.


Преди месец централата приключи строителството на хранилище за сухо съхранение на отработено гориво. Съоръжението все още няма лиценз от Агенцията за ядрено регулиране. Очаква се той да бъде получен през 2012 г. Тогава в него ще бъдат съхранявани касети с отработено гориво от първите четири затворени блока на централата.


Основните проекти, по които централата ще продължи да работи през тази година, са доизграждане на хранилището за сухо съхранение на ядрените отпадъци, изграждането на съоръжение за  намаляване на обема и имобилизиране на твърди радиоактивни отпадъци (стопяване с плазма) и внедряване на съоръжения за извличане и преработване на твърдата фаза от резервоарите с концентрат от изпаряване.


Предстои да бъде избран и победител в конкурса за удължаване на срока на експлоатация с 20 години на работещите в момента пети и шести блок на централата (всеки по 1000 мегавата). Според изчисления на централата това ще струва около 100 млн. лева. Най-вероятният победител в конкурса, обявен през февруари, е консорциум с водещи компании "Росенергоатом Русия" (собственик на "Росатом") и "Електрисите дьо Франс".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK