АЕЦ "Козлодуй" е инвестирала 124 млн. лева за модернизация през 2010 г.

АЕЦ "Козлодуй"

© Анелия Николова

АЕЦ "Козлодуй"АЕЦ "Козлодуй" е инвестирала 124.7 млн. лева в модернизация на мощностите си през 2010 г., показва отчетът на дружеството, който официално беше представен в петък. Вложените пари са собствени средства на централата, като 87% от тях са били насочени към мерки за подобряване на сигурността и безопасната работа на пети и шести блок в централата. Сред по-големите инвестиции са замяна на подгреватели високо налягане в шести блок и в хранилището за отработено ядрено гориво.


За нови машини и съоръжения компанията е платила 87.5 млн. лева, за строителни работи 24.4 млн. лв, а останалите средства са вложени в проектно-проучвателни дейности. Приходите от продажбата на ток на компанията през 2010 г. възлизат на 749.5 млн. лева, при 748.4 млн. година по-рано.


Спадът на оборотът е довел и до спад в печалбата, която за изминалата година е 60.4 млн. лева при 65 млн. лева през 2009 г. От АЕЦ "Козлодуй" обясняват, че причините за по-ниския финансов резултат са увеличението на квотата електроенергия, която се продава на регулирания пазар (с 15.1 на сто от 1 юли 2010 г.), и намалението на средната продажна цена на тока на свободния пазар с 2.19 лв. за мегаватчас.
През 2010 г. АЕЦ "Козлодуй", чийто ток е най-евтин в България, е продала 60% от произведената електроенергия на регулирания пазар (предназначена за битови потребители и дребния бизнес). Това е 33.13% от общите количества ток, произведени в страната. За периода 1 юли 2010 г. - 1 юли 2011 г. централата трябва да продаде за защитените потребители около 9.73 млн. мегаватчаса ток.


За предстоящия отчетен период нормата е намалена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на 9.5 млн. мегаватчаса. Снижение има и при количествата, които централата трябва да поддържа като разполагаемост. При първото обсъждане на цените на тока преди две седмици от АЕЦ "Козлодуй" настояваха централата да може да продава на свободния пазар повече електроенергия, защото в противен случай биха се влошили финансовите й резултати.


Компанията досега е събрала около 500 млн. евро за извеждане от експлоатация на първите четири блока (реактори от 1 до 4 всеки, от които е бил с мощност 440 мегавата). Необходимите пари на дружеството обаче са 1.1 млрд. евро. За тази цел министерството на икономиката поиска преди месец допълнително да бъдат отпуснати средства от Европейския съюз в Международен фонд "Козлодуй". Отговорът все още се чака.


Преди месец централата приключи строителството на хранилище за сухо съхранение на отработено гориво. Съоръжението все още няма лиценз от Агенцията за ядрено регулиране. Очаква се той да бъде получен през 2012 г. Тогава в него ще бъдат съхранявани касети с отработено гориво от първите четири затворени блока на централата.


Основните проекти, по които централата ще продължи да работи през тази година, са доизграждане на хранилището за сухо съхранение на ядрените отпадъци, изграждането на съоръжение за  намаляване на обема и имобилизиране на твърди радиоактивни отпадъци (стопяване с плазма) и внедряване на съоръжения за извличане и преработване на твърдата фаза от резервоарите с концентрат от изпаряване.


Предстои да бъде избран и победител в конкурса за удължаване на срока на експлоатация с 20 години на работещите в момента пети и шести блок на централата (всеки по 1000 мегавата). Според изчисления на централата това ще струва около 100 млн. лева. Най-вероятният победител в конкурса, обявен през февруари, е консорциум с водещи компании "Росенергоатом Русия" (собственик на "Росатом") и "Електрисите дьо Франс".

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  не ми се мисли ако зависим от веи-ците. ток ще имат не повече от 20%-та от населението.... трябва да се укрепва атомната енергетика.. това е средство за намаляване на зависимостта от петрол, въглища и т.н.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 2. 2 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#1] от "LZ161":

  С тази разлика, че тец и вец работят с родни суровини. А ако прочетеш още веднъж статията може и да вденеш, че "евтината" енергия хич не е евтина. А разликата ще я плащат и децата ни. Докато овчия и сие бандити си пълнат гушата от евтиния ядрен ток.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 3. 3 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#1] от "LZ161":

  Вие сте някакъв експерт по енергетика ли?

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 4. 4 Профил на BG
  BG
  Рейтинг: 920 Неутрално

  аз пък се чудя, колко ще струва на поколенията затварянето ѝ и дали това е сега сметнато в цената на тока. Чудя се, колко ли трябваше да струва ток от АЕЦ, ако се вземе предвид риска ...ама няма застраховател, който да може да изчисли риск от такова чудо - Украйна до ден днешен харчи 5% от БИП по Чернобил.
  Въпрос на случайност е, че ние сме се спасили до сега. Едни автобуси не може да контролираме, какво остава за АЕЦ!!!

 5. 5 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#4] от "BG":

  в цената на енергията е включено всичко: от консуматива за производство до средствата, които са необохидими за извеждане на мощностите от експлоатация. дребните пари, които струва производството на ток от ядрена централа включват всичко. вижте каква е цената на електричеството от веи и ще разберете, че повечето население няма да може да си позволи цената. това ще ни върне в прединдустриалната епоха. дай боже някой ден да сме толкова заможни, че да добиваме ток от светулки.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 6. 6 Профил на detonator9
  detonator9
  Рейтинг: 521 Весело

  Думата "инвестирал" в Чалгария да се разбира като изхарчил и прахосал за различни глупости 99% от които са с нулева възвращаемост.

 7. 7 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#5] от "LZ161":

  Поне прочети статията, па после дрънкай. И като е включено всичко, в т.ч. и извеждането що ги няма парите бе? Ба си дрънкалата.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Кой и колко печели в България от търговията с ток? Фирмата на жената на Георги Кадиев е спечелила над 10 млн лв от търговия с ток само за последната година на тройната коалиция.
  В АЕЦ Козлодуй все още седи за зам. дир. човек близък до енергийната мафия. Защото продължава да се купува евтин ток от Козлодуй и той да се изнася със значителна печалба за часният износител, който пчели милиони без даже да си мърда пърста.
  Това е и основната идея за построяването на Белене-
  1)Руснаците си продават остарялата технология
  2)Държавата и консуматорите на ток в България поемат пасивите и рискът, а
  А печалбата се източва по същия начин както сега-чрез износ на ток от часни фирми
  Да, енергиен център с Белене, но за чий? За да плащат Бг и потрбителите у нас пасивите чрез висока цена, а печалбата да се източва от части износители.
  И пак ще повторя цените на износ на ток за
  2009г-3,7 Евро цента
  2010г-2,8 Евро цента при двойно по-големи количества

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#7] от "Цецо":

  няма ги, щото дянков не ги харчи целево, а за други нужди: подслушване, угояване на фидоска, самолети за рапона, и т.н. ще ти го обесня дори по просто. дават ти пари да купиш хляб за семейството, а ти си купуваш водка ахелой и салам камчия и казваш, че в магазина хлябът е свършил

  Времето е наркотик, много от него убива.
 10. 10 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#9] от "LZ161":

  Божеееее. Я провери кой има достъп до фондовете.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 11 Профил на rumpito
  rumpito
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Вложените пари са собствени средства на централата".
  Докога ще ни правят на глупаци?!?... Сякаш сами си плащат тока, който си произвеждат... Къде остава народа?!... Ами неговите пари...? Докато Европа си затваря централите, ние се чудим какви кърпежи да по тях да измислим... Ужас, цялата ни работа е с главата наопаки...

 12. 12 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#11] от "rumpito":

  Засега са само германците. Които преди 3 месеца искаха да строят нови. Тия неща когато ги решаваш емоционално и през ден си на различно мнение, ти излиза малко скъпичко. Като нашто Белене, за което сме похарчили няколко милиарда да строим и бутаме построеното.  [quote#7:"Цецо"] И като е включено всичко, в т.ч. и извеждането що ги няма парите бе?[/quote]
  Извеждането на малките блокове не се финансира от някакви вноски, които централата е правила, докато е произвеждала ток в тях. До средата на 90-те изобщо по въпроса за боклуците не е мислено много никъде по света. Технологиите тепърва се разработват, та хич не е ясно и за в бъдеще как ще се работи и колко ще струват такива дейности. А сега извеждането се финансира основно чрез фонд "Козлодуй". Той е международен, парите са на държавите от ЕС и се администрира от ЕБВР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK