Гръцката НБГ се готви да продаде дял от турското си поделение


13.2 млрд. евро има банката в правителствени облигации

Най-голямата гръцка кредитна институция - Национална банка на Гърция (НБГ, собственик на ОББ у нас), ще продаде 20% от дела си в дъщерното си поделение в Турция Финансбанк в момент, в който условията на пазара го позволяват.


Това е посочил главният изпълнителен директор на банката Апостолос Тамвакакис, цитиран от "Ройтерс". Той е казал още, че очаква необслужваните кредити в портфейла на банката да достигнат най-високата си точка през тази година.
Финансбанк помогна на групата на НБГ да увеличи печалбата си за първото тримесечие с 39% въпреки дълбокия икономически спад в Гърция. Продажбата на миноритарен дял от банката в перспектива ще подсили капиталовата адекватност на групата, която сега е около 13%.


Засегнати от дълговата криза в страната, гръцките банки се изправиха пред предизвикателства на "паричния фронт", включително намаляващи депозити, липса на междубанково финансиране, загуби от закупените държавни облигации.


"Планираме да продадем 20% от капитала на банката в момент, в който пазарните условия го позволяват", е посочил Тамвакакис пред годишното общо събрание на акционерите. Освен продажбата на този дял във Финансбанк мениджмънтът предвижда и други действия, които биха подсилили капиталовото й съотношение, е посочил още той.


Такава една възможност е операциите на групата в Югоизточна Европа да бъдат обединени, като целта е постигане на по-голяма гъвкавост, синергия и самостоятелен достъп до капиталовите пазари, е казал Тамвакакис. НБГ освен у нас е представена и в Румъния, Сърбия и Кипър.


По време на годишното общо събрание на акционерите Тамвакакис е казал още, че необслужваните заеми, които за 2010 г. са 8.5% от портфейла на НБГ, се очаква да достигнат пика си през тази година. Банката обаче има печалба, с която да ги абсорбира, е заявил той. По думите му НБГ има 13.2 млрд. евро в правителствени облигации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK