Икономическият ръст у нас ще се забави през следващите месеци, прогнозират от "Уникредит"

Икономическият ръст у нас ще се забави през следващите месеци, прогнозират от "Уникредит"

© Shutterstock



Икономическият ръст да се забави през следващите месеци, прогнозират анализаторите на италианската банкова гурпа "Уникредит" в последния си тримесечен анализ за икономиката на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Причините са трудностите в процеса на възстановяване в България и влошените перспективи пред световната икономика.


Все пак за следващата година прогнозите им са за ускоряване на темпа на растеж на реалния БВП до 3.3%, от 2.8% през 2011 г. Това в комбинация с по-ниска инфлация, която очакват за следващата година, ще улесни възстановяването на сектора на домакинствата, посочват анализаторите на банката.


Икономистите на групата смятат, че цялата 2012 г. ще премине под знака на ниска инфлация. Причини за това ще са комбинацията от бавно възстановяване на вътрешното търсене и все още сравнително висока безработица. Според анализа обаче до края на 2011 г. инфлацията в България ще продължи да е проблем въпреки индикациите за успокояване през втората половина на годината.




"На годишна база потребителските цени ще достигнат своя пик през юни и юли, когато се очаква инфлацията да достигне 6%, а до края на годината да се успокои до около 4%", се посочва в анализа на Уникредит.


"По-доброто усвояване на средствата от Европейския съюз и евентуално трайно разрешаване на кризата с публичния дълг на Гърция, която в момента ограничава капиталовите потоци към целия регион на Балканите, ще са факторите, които очакваме да подкрепят увеличаването на инвестициите в икономиката на България през 2012 г.", пише още в доклада за ЦИЕ.


По отношение на публичните финанси анализаторите на "Уникредит" очакват България да редуцира бюджетния дефицит под 3% от БВП през тази година.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK