Предизборно парното ще поскъпне с до 8%, токът с 2%, а газът с 5%

Предизборно парното ще поскъпне с до 8%, токът с 2%, а газът с 5%

© Надежда ЧипеваОт юли парното в страната ще поскъпне с до 8 на сто, газът с близо 5%, а токът с до 2 на сто, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев във вторник. Окончателните цени на регулатора ще бъдат обявени след закрито заседание на 29 юни. Основната причина за поскъпването на газа са по-високите цени на петрола и разликите в курса долар  -евро. Цената на парното от своя страна ще скочи заради увеличението при газа и изравняването на разходите на компании за втората година от регулаторния период.


Най-голямо увеличение на топлото ще има във Варна - с близо 8%, в Русе - с над 7 на сто, и в Пловдив - с 6%. Новите цени на "Топлофикация София" ще бъда с 4% по-високи, в Плевен с 5% и във Враца с 3%, показват данните на ДКЕВР. Минимално ще бъде увеличението във Велико Търново (между 1.5 и 2%), където по принцип са най-високите цени в страната.


Предизборно парното ще поскъпне с до 8%, токът с 2%, а газът с 5%

© Юлия Лазарова
"Няма начин цената на парното да не се увеличи, тъй като природният газ за последните две тримесечия е поскъпнал общо с 9.38%", обясни Семерджиев. В числото той събира двете увеличения на газа с 4.71% от юли сега и с 4.47% от април 2011 г., без да отчита различната основа за тяхното формиране. От юли синьото гориво ще струва 557.22 лв. за 1000 куб. метра. От "Булгаргаз" настояваха за по-голямо поскъпване на цените с до 6.71%. Предложението на компанията не е прието, защото според Ангел Семерджиев може да се търсят още резерви за свалянето на цените.


По-малко газ за зимата


"ДКЕВР са ни заложили по-малко разходи за природен газ, което ще ни накара да избираме или да намалим количествата към потребителите си, или да нагнетим по-малки количества в Чирен. Разбира се, ще изберем вторият вариант, което означава по-малки резерви за зимата", коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. По думите му цената трябва да се увеличи и още, защото дружеството има да взима под формата на недовзет приход за първото тримесечие на годината 90 млн. лева. Изчисленията на енергийният регулатор показват, че всъщност компанията има надвзет приход, а не недовзет за същия период.


Предизборно парното ще поскъпне с до 8%, токът с 2%, а газът с 5%

© Associated Press


"Булгаргаз" упорито отказва да смята недовзетия приход като нас и затова се получават различните стойности", обясни шефът на ДКЕВР. По думите му предприятието трябва да поработи още върху хеджиране на валутния си риск, където има скрити резерви. От своя страна шефът на газовия доставчик изрази надежда, че клиентите с просрочия към дружеството ще започнат да плащат задълженията си. Най-големият длъжник на "Булгаргаз" са топлофикациите, които имат да плащат над 117 млн. лева текущи просрочени задължения. Около 70 млн. от тях са дължими от "Топлофикация София".


Според Гогов положителни фактори, които са успели да задържат цените на газа през първата половина на годината, са с 30% по-ниските цени на местния добив и отказа на руската страна да изисква от "Булгаргаз" да плати 130 млн. долара по клаузата "Take or pay". Тя се задейства, в случай че дружеството не купи всички предвидени по договорите си количества. В момента газовият доставчик продължава преговорите с "Газпром експорт" за доставката на газ след 2012 г., съобщи Гогов. От думите му стана ясно, че няма да бъде спазена уговорката с Москва за сключване на нови газови договори до края на юни. Все още липсва информация дали те ще бъдат краткосрочни или дългосрочни, допълни шефът на "Булгаргаз", който уточни, че все пак засега повечето посредници ще отпаднат по веригата. Сделки ще се сключват без участието на "Овергаз" и "Винтерсхал", а само с "Газпром експорт".


Енергийният регулатор се отказал
от поскъпване на нощния ток с 10%


Енергийният регулатор няма да увеличи цената на нощния ток, както беше планирал до преди няколко дни. Това съобщи Ангел Семерджиев във вторник. Той не уточни защо ведомството се е отказало от идеята, която беше предложена от топлофикационните дружества. Централите настояваха токът през нощта да поскъпне, за да може повече клиенти да се насочат към парното.


Предизборно парното ще поскъпне с до 8%, токът с 2%, а газът с 5%

© Associated Press


От думите на Семерджиев стана ясно, че средно в страната токът за бита ще поскъпне с до 2%, а за индустрията с до 4 на сто. "Има три причини токът да поскъпва занапред - първата е увеличаващият се дял на зелената енергия, втората - сключените дългосрочни договори за изкупуване на тока и третата и най-важна прибавянето на цената на квотите на въглероден диоксид, който топлофикациите на въглища ще трябва да купуват след 2013 г.", каза шефът на ДКЕВР. То прогнозира, че още през следващия реулаторен период от юли 2012 до юли 2013 г. може да се очаква токът на производителите да скочи с до 15 на сто. "Това не означава, че и за бита ще се увеличи с толкова, защото част от централите, които работят без отделяне на вредни газове, ще запазят ниските си цени", поясни Семерджиев.


Шефът на ДКЕВР съобщи, че Националната електрическа компания (НЕК) няма да върне взетите пари от потребителите заради несъществуващия ток на ТЕЦ "Марица-изток 1". "Вече взехме 60 млн. лева от ЕСО, от НЕК може и да бъде по-малко", обясни Семерджиев. Той не отговори на въпрос на "Дневник" защо липсва информация за платения несъществуващ ток в последния доклад на ДКЕВР за формиране на цените на електрическата енергия.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Дааа,Господ Наш Бойко,да се свети името му,пристъпва незабавно към изпълнение на обещанието си - 400 хил. - два метра под земята.Там си е по-топличко.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  тапаци,ако не го бяха вдигнали каквощяхте да кажете

 4. 4 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  До коментар [#3] от "bta":
  [quote#3:"bta"]тапаци,ако не го бяха вдигнали каквощяхте да кажете [/quote]
  ------------------

  Тапако(sic), за другите не знам, но аз лично щях да кажа, че имаме едно импотентно управление, което не го вдига.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 5. 5 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предизборно парното ще поскъпне с до 8%, токът с 2%, а газът с 5%

  Кое му е предизборното на едно вдигане, с колко трябва да го вдигнат с 100 процента май , че да не е предизборно за вас.

 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Платен несъществуващ ток?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ако на изборите пак се гласува масово за герб,......е значи си заслужаваме всички малоумщини дето се случват в тая държава!!!

 8. 8 Профил на Вождът Бял Полуовес
  Вождът Бял Полуовес
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ...а СЛЕДИЗБОРНО...ще поевтинее!?Това става като онзи виц-кое било напълно невъзможно-евреин да ръси пари от джоба,арменец да върви след него,да ги събира и да му ги връща!

 9. 9 Профил на caravagqio
  caravagqio
  Рейтинг: 426 Весело

  ЧЕСТИТО на " печелившите " !

  И НЕ забравяйте да " благодарите " на управляващите за " героичните им усилия за "подобравяне" условията за бизнес и благосъстоянието на народа , на 23 октомври !


  Само не разбрах, какво стана с обещанието на ГЕРБ да свалят слънцето по-близо до земята, че да пестим и от отоплението ...
  Но ни натресоха онова БАНКЯНСКОТО " СЛЪНЦЕ " , дето и за дупка на селски кенеф не става ...

  Един селски тарикат и лъжец лъхащ на пот, ракия и свинска мас ....

 10. 10 Профил на VellEll
  VellEll
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#7] от "jerry68":

  Кофти е това, че се повишават цените, но да не би ако управляваше БСП или СК или който и да е било друг цените щяха да падат ? Така, че тези празни приказки ги говори в голямото междучасие

 11. 11 Профил на kpacupl
  kpacupl
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Дреме ми, аз парното от 6 години не го плащам. За тока вече не съм съгласен.

 12. 12 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  А.....,много МАЛКО,бе....!!!???
  Глей,ти КЪСМЕТ...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 13. 13 Профил на joro5kov
  joro5kov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не зная какво ще се случи ако поскъпне и тоалетната хартия .... че според последното социологическо проучване Г*з*вете са с 50% повече от хората в България! ............

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 14. 14 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Весело

  Какво ревете бе!!! Нали Тиквата ви вдигна предизборно минималната заплата с цели 12,5%???
  Пък те пенсионерите така ,или иначе ще гласуват за БСП и ДПС - да мрат!!!
  Колкото по-бързо -толкова по-добре за бюджета на Дянков!!!

 15. 15 Профил на ioanov
  ioanov
  Рейтинг: 374 Весело

  "Централите настояваха токът през нощта да поскъпне, за да може повече клиенти да се насочат към парното."

  Социалистическа "пазарна" икономика в действие...
  "Икономиката" ни е дело на д-р Франкещайн ... вземи от тук малко,сложи тук,закърпи,малко електрошок ...

 16. 16 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#10:"VellEll"]Кофти е това, че се повишават цените, но да не би ако управляваше БСП или СК или който и да е било друг цените щяха да падат ?[/quote]

  А да не би БСП или СК или някой друг да е на власт?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 17. 17 Профил на jiffylube
  jiffylube
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Окончателното увеличение сигурно ще е с по-малко, за да си мислим как са успели да го намалят..
  Не ми е ясно кога ще започне да се изисква строга енергийна ефективност и оптимизиране на раазходи от топлофикации и другите цербери. Докога ще им плащаме затова че са малоумни и неефективни и не могат една нормална услуга да предложат. ДКЕВР да се замисли над тоя въпрос.

 18. 18 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Снимките са доста красноречиви:
  - снимка 1 - от колкото и страни да бочкат с вилици, стотинката на "потребителя" е само една, и е жълта...
  - снимка 2 - метафора на днешното ни положение - грозен, очукан, неефективен, морално и физически остарял чугунен радиатор
  - снимка 3 - важно е кой има ръка на кранчето (за това и на толкова хора основна цел им е да докопат позиция с ръка върху някое кранче)
  - снимка 4 - малък енергиен импресионизъм...

 19. 19 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1156 Весело

  Ето, че стана отново актуален стария лаф:

  Благодарим ти партийо любима, за меката и топла зима.

 20. 20 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1457 Любопитно

  "...Предизборно парното ще поскъпне с до 8%, токът с 2%, а газът с 5%..."

  Малеей, ми кво ще става следизборно, ум да ти зайде...

 21. 21 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1484 Гневно

  То ако изровите от архивите статиите по темата и миналата Семерджиев произнесе същите слова :"Няма как да не поскъпне ...."
  Това според регулатора било "хуманен акт", по-малко се усещало поскъпването ако е през лятото.
  Какви хуманисти .....

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 22. 22 Профил на The Chicago Boys
  The Chicago Boys
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "jerry68":

  Наистина не заслужавате управление като сегашното, а заслужавате някой като Лукашенко в Беларус да девалвира рублата тройно за две години, да ви направи 100 долара заплатите и да ви бие по площадите.

 23. 23 Профил на georgedailiev
  georgedailiev
  Рейтинг: 165 Неутрално

  От написаното личат 2 апсурда:
  1. Булгаргаз смятал цената по един начин и получавал, че има да взима, ДКЕВР пък смятали по техен начин и трябва и те да вземат ?! Къде по света се извършва търговска дейност и не се знае цената и параметрите на сделката, че да има смятаници ???
  2. Щял да се увеличи тока, защото имало топлофикации на въглища . Що за простотия?! Едно предприятие след като не е печелившо и губи се ЛИКВИДИРА ! Но НЕ паплачта Гербова ще ги държи и ВСИЧКИ НИЕ ще плащаме, защото има една шепа хрантутници (наши хора) в тези топлофикации, които трябва да вземат пари!

 24. 24 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 622 Любопитно

  [quote]Парното в страната ще поскъпне с до 8 на сто[/quote]

  Ако не се лъжа 2009-та г-н Борисов обвини тройната коалиция, че вдигнала парното през лятото, когато хората не го усещат, за да не им се припишело на тях, а на него.

  А сега като неговите чиновници вдигат парното през лятото? Има ли оправдание слънцето ненагледно, или пак друг му сра в гащите?

 25. 25 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#22] от "The Chicago Boys":

  Напротив, толкова сме заспали като нация, че явно си заслужаваме точно сегашните соц отрепки.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#24] от "pi314_":

  Вероятно оправданието е същото - може би предполага, че зимата няма да е премиер.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  Яко !
  Тук все още има болшевики ентусиасти които смятат ,че ББ трябва да взима от богатите и да дава на бедните ,че да им етопло и евтино))) май го бъркате с Робин Хут
  Не забравяйте ,че последните няколко правителства безропоно работят именно за тези които прибират парите от течните горива,ел. енергията.газът и даже дървата за огрев. За това те се вдигнаха няколко пъти от както сме във валутен борд.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#2:"be_google"]Слава Богу, че до 23 октомври 2011 са само 100-ина дни, ще ги избутаме някак си..... [/quote]
  За съжаление на тази дата само ще се разбере, че никой не кара влака.
  В момента е видно, че управляващите не могат, а опозицията не иска.
  На мат'ряла му остава да гледа само рекламите (рязането на ленти), защото останалото "... горчи като отрова".
  Чрез изчакване за количествени натрупвания (недоволство) се преминава към качествени изменения (бунтове). Идва новия спасител, яхва недоволството чрез думи сладки и вехти обещания започва новото дране.
  И все пак - по-добре ужасен край, отколкото ужас без край.

  pastor
 29. 29 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 740 Весело

  Който дава булеварди на хората,може да им вдига цените на парното,колкото си ще!За хората е важно да пътуват,който се движи,не се нуждае от парно...Парното е за лентяите.
  Добре,че имаме спортист за премиер,да ни държи здрави и бодри!

  Физкулт!
  Ура!

  Келепир му е майката!
 30. 30 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Тия толкова са се оплели, че наистина нямат представа какво да правят.
  Мърфи казва,че всеки расте до нивото на собствената си некомпетентност. Е, явно не е прав. Някои растат и повече.

  ☭= ☠
 31. 31 Профил на г-н Балкански
  г-н Балкански
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Поради фундаменталното значение на Тиквата за страната,отново поставям на вниманието на кмета на "Надежда" проекта ми за химн на общината,който да се изпълнява от хор "Тиквичките" преди заседание на местния парламент и в присъствието на правостоящите и просълзени общински служители!

  Проект за химн на община "Надежда",изпълнен от на Н.В. детския хор "таласъмчета",който се преименува в чест на патрона си в "Тиквичките":

  Благодарим ти,Бойко,че те има,
  без теб за нас ще бъде вечна зима!
  Благодарим ти много за метрото,
  и затова,че браниш ни от злото!
  И нека всеки Бойков враг да свиква-
  ний негови сме,той е наш'та Тиква!

  П.П. През времетраене на химнопението звучат пионерски барабанчета,а след химна чавдарче...пардон,тиквичка от отряд "Млад огнеборец" чете на глас "Винету".

  Келепир му е майката!
 32. 32 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 740 Весело

  И сещате ли се какво следва след увеличението на основните енергоизточници? Ами вдигане на всички други цени и нови фалити.Кое е това производство което не използва енергия?
  Накрая всичко се калкулира в крайната цена .И понеже болшинството матрял е крайно обеднял следва свиване на пазара
  и нови фалити. И така спиралата си дълбае надолу а главния павиян и другите макаци ревът колко са велики.
  Бах м...а му следващите трябва да са корифеи икономисти и финансисти само бакиите на Ръпона да разчистят.
  Емиграцията вече не ми звучи така илюзорно като преди години!

 33. 33 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Е няма такъв търпелив народ !!! Още може...или Офти мофти !!!

 34. 34 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Постната пица на Дянков съвсем изчезна. За справка: първата снимка със стотинката....

 35. 35 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Върховният кучкар.В чужбина отдавна са го прозряли.Ето какво мислят за него.
  Джеф Стайн (“Конгрешънъл Куотърли”, Вашингтон, 08.03.2007):
  “Най-могъщият политик (Бойко Борисов) в България (…) е близък съратник на известни мафиоти и е свързан с близо 30 неразкрити убийства в черноморската република.”
  Миша Глени („МакМафия: престъпност без граници“, 2008, „Сиела“, стр. 27):
  “Бойко Борисов… Типичен бракониер, превърнал се в дивечовъд.”
  Д-р Хайнц Брам (Дойче Веле, 06.10.2008):
  “Онова, което се чува от устата му, когато не успява да се контролира, не са високи политически стойности (…) Той почти нищо не чете…”
  Беноа Опкен (“Монд”, Париж, 01.07.2009):
  “Бойко Борисов, с телосложение на хамалин от халите, с лице на боец, къса коса, мургав тен, или мутра, както казват…”

  И оценката за него на един от най-изявените днес български интелектуалци.
  АЛЕКСАНДЪР МОРФОВ, в.“Труд”, 26.11.2010
  – Да не би да сте приятел с премиера, който аплодира Вашия спектакъл “Хъшове” , после Ви поздрави и зад кулисите?
  – Не, премиерът за мен е ниско интелигентен охранител, който по стечение на обстоятелства стана премиер на България. Което ми е малко неудобно за българския народ, но е факт. Често си мисля,че не съм част от този народ. Хората, които вършат цялата тази свинщина наоколо , не са моят народ. Същият той, който си хвърля боклуците от балкона и слуша чалга, си избра този премиер.

 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  А колкото до "зелената енергия" това е най-голямата обществена манипулация през новия век със значение като 11.09.01 !
  За да печелят корпорациите в сектора се изораха цели планини за се турят вятърни перки могат да се видят гори от стомана ... Всяка перка струва повече от 1мил.За да се произведе всяка перка от стомана се хаби огромно количество енергия нова никъде не го пише.
  Единствената истина е ,че перките започват да правят"зелени" пари и инвеститорите си връщат вложенията от фондове а потребителите получават допълнителни добавки към сметките за електричество с което си плащат като балами.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на iskra_fen
  iskra_fen
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "be_google":

  И какво ще се случи след изборите? Борисов си остава министър председател още две години. Цените се вдигат от неговото управление. За президент е почти без значение кого ще избелем. Кметовете почти сигурно ще са от ГЕРБ, поне в София ще е така. Да не би да очаквате промяна? Аз направо съм отчаяна от ниското равнище на управляващите- професионална и интелектуално.

 38. 38 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#37] от "iskra_fen":

  Мммм... Съмнявам се. За кметовете искам да кажа. За нивото на "професионализъм" споделям мнението. И колкото и да е парадоксално, за нас ще е по-добре тиквеникът да изкара мандата. За да се смени предсрочно, ще трябва да ни е катастрофирал окончателно. Впрочем шансовете за това са доста големи.

 39. 39 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  до 4
  значи и ти си като тях,щом не ти е добре на теб нека на всички дае зле

 40. 40 Профил на aircraft_carrier
  aircraft_carrier
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какъвто народа такъв му и премиера.Тази сбирщина от мързеливи нискоинтелигентни чалгари ни натресе този цървул от Банкя.Прост милиционер.Затова бой ебане и стригане за тази сволач наречена народ.Без сръбска музика.Това не е моя народ и аз не се чувствувам част от него.Не понасям възпитанието му и манталитета му.Прости тъпи и мързеливи цървули с големи претенции и честно казано ми дреме за съдбата му.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 42 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  С по толкова ще паднат процентите на гласувалите за Герб, БСП и ДПС.

 43. 43 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#35] от "verin":

  какъв интелектуалец е морфов ? цитираш го, все едно , че мнението му е някакъв вид обществена и морална оценка.световно неизвестен и анонимен. типичен български културтрегер - пияница с голямо самочувствие. любимата им стойка - не съм част от този народ, заслужавам повече, не издържам , ще емигрирам и т.н.

 44. 44 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Гневно

  рапона ме кефи, увеличава доходите на най-бедните с 10 лева, а им отнема по 30-40. просто чудесен човек. терминал 2 не смогва да обслужи потока

  Времето е наркотик, много от него убива.
 45. 45 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 756 Весело

  Споко бе, сценка, сега Батман ще сложи мантията и ще погледне на матряла господарски и ще го поглади кучешки и с благи думи '...Ся кво ши ви дам, и Ломско, и ток, и газ...', мойе и некоя лентичка, ако има...

  Колкото повече, толкова повече!
 46. 46 Профил на ogo
  ogo
  Рейтинг: 424 Весело

  Честито на печелившите!
  Да не забравите да подчертаете, че ВЕИ-тата са ви виновни!

 47. 47 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  [quote#23:"georgedailiev"]2. Щял да се увеличи тока, защото имало топлофикации на въглища . Що за простотия?! Едно предприятие след като не е печелившо и губи се ЛИКВИДИРА ! [/quote]
  Прав сте господине, но това е валитно ако има пазар, а не държавно регулиране.
  Държавно регулиране в сектор в който има свръхпредлагане (на електроенергия) е пълен абсурд. Вината на ГЕРБ е, че ни най-малко не промениха тази ситуация. В сферата на енергетиката се нуждаем от приватизация и либерализиране на пазара. И това рано или късно ще се случи (евродирективи). Но е по-добре рано отколкото "насилствена" приватизация като условие за отпускане на траншове от Евро+ и МВФ.

 48. 48 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 388 Гневно

  и пак гласувайте за ГЕРберите,демз
  слепи ли сте,кви сте,ддз

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 49. 49 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#46] от "ogo":

  мда... пропуснат е един съществен фактор за бъдещото поскъпване на елекроенергията - АЕЦ Козлодуй!!!
  Ако централата започне да начисява средства за предстоящите разходи по разчистване на старите реактори и изграждане на хранилища, токът от Козлодуй ще скочи от 45 на 60-65 лв. за Мвтч.
  Ако пък искат да създадат собвствен ресурс за инвестиране за удължаване на живота на 5 и 6 реактори и за изграждане на 7-ми ще е добре още тия дни (след изборите) Козлодуй да започне да продава с още 10-15 лв. по-скъпо, т.е. да се изравни с Мариците

 50. 50 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Уж бай Бойко беше махнал посредниците, а се оказва, че пак купуваме от посредник, само дето той не е български, а руски!? Страшна национална политика, няма що!

 51. 51 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#32] от "Крез": Ей това най-много ме учудва! Че толкова много хора си мислят, че електроенергията (газът, горвата) поскъпват или не по волята на правителството. И че "добрият господар" може да спре лошото поскъпване на електроенергията
  За сега ГЕРБ върви по утъпканата пътека на Тройната коалиция - задържаха, задържаха цената на природния газ докато не се наложи скокообразно поскъпване от 24%
  Нещо подобно ни очаква и с електороенергията през следващите една две години.
  За сведение на незнаещите, цената на електроенергията НА ПРОИЗВОДИТЕЛ у нас е доста по-ниска от тази в ЕС (и в Турция) и причината за това НЕ Е зелената енергия, а това, че у нас не се начисляват всички присъщи разходи и най-вече тази, котито са необходими за РАЗВИТИЕ и МОДЕРНИЗАЦИЯ! На всичко отгоре, доколкото такива средства все пак се акумулират в НЕК и БЕХ, те се изразходват крайно неефективано и даже ПРЕСТЪПНО в проекти като Белене и Цанков камък.

 52. 52 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#50] от "svoboden": Най-големият посредник при доставките на природен газ е Булгаргаз по закон - единствен обществен доставчик.
  Пример:
  Овергаз внася руски газ и го продава на Булгаргаз, след което структури на Овергаз за битова газификация купуват същия този газ от Българгаз за да доставят по домовете на клиентите си. Кой в тази схема е посредник?
  Преди да ми отговорите на този въпрос имайте предвид, че Овергаз по най-строгите европейски критерии е СОБСТВЕНИК на газ!
  В момента, в който либерализираме пазара си на газ (а това ще стане веднага след изграждане на връзката ни с Румъния догодина) ще се случат две неща:
  1. Овергаз ще може свободно да търгува у нас като собственик на газ.
  2. Голяма германска компания ще започне да предлага газ на нашия пазар (норвежки, катарски и даже РУСКИ) и то на конкурентни цени.
  Когато стане готова връзката ни със Сърбия у нас вероятно ще се появи италианска или френска газова компания
  А когато изградим връзките и с Гърция и Турция, Булгаргаз (ако не фалира дотогава) може да доставя и азерски газ.

 53. 53 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  "То прогнозира, че още през следващия реулаторен период от юли 2012 до юли 2013 г. може да се очаква токът на производителите да скочи с до 15 на сто."

  Може би дори малко повече. Защото емисиите на топлоелектрическите централи у нас (кондензационни, промишлени и топлофикационни ТЕЦ) са накъде около 30 милиона тона СО2 годишно. Умножено по сегашната цена на квотите за емисии (около 15 евро за тон СО2), това прави около 450 милиона евро годишно.

  Това ще се отрази не само на битовите, а и на промишлените потребители. Интересно, дали има някакви прогнози колко би спаднало потреблението на електроенергия при една по-висока цена?

  Все пак хубаво е, че тези пари ще остават в България и ще се инвестират в енергийни проекти (инфраструктура, енергийна ефективност, ВЕИ и др.). Но може би още отсега е добре да има проучвания в какво точно е най-рационално да се инвестират.

 54. 54 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Цитирам:
  ....От думите на Семерджиев стана ясно, че средно в страната токът за бита ще поскъпне с до 2%, а за индустрията с до 4 на сто. "Има три причини токът да поскъпва занапред - първата е увеличаващият се дял на зелената енергия, втората - сключените дългосрочни договори за изкупуване на тока.......

  Веднага задавам въпрос:

  Защо България в лицето на НЕК почва да изнася за Турция ток на цена 80 евро мегаватчас, а в същото време НЕК продава ток на електроразпределителните дружества в България на 92 евро мегаватчас???
  Значи за България цената е 92 евро а за Турция 80 евро....... Защо бе господа от ГЕРБ???
  Вие сте Нагли, Крадливи, Безкруполни и Продажни Мекерета. В Китай биха ви разстреляли за тази сделка!!!
  Как нито една медия не коментира тази уникална по своята мерзост сделка!!!
  Но всички бързат да ни информират за повишението на тока от юли 2011.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 55. 55 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#53] от "ijj": Ами господата от АЕС очевидно вече са си направили сметката ВЕЧЕ са инвестирали и във ветропарк в района на Калиакра и заявиха, че тепърва ще инвестират във ВЕИ в размери близки до емисиите им СО2

 56. 56 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Гневно

  До коментар [#51] от "Дамян":

  Не говори неща които не си проверил. Правиш коментар който е пълен с неистини. Прочети ми коментар [#54].
  После си посипи главата с пепел, и спри да говориш глупости!

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 57. 57 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#51] от "Дамян":

  "Ей това най-много ме учудва! Че толкова много хора си мислят, че електроенергията (газът, горвата) поскъпват или не по волята на правителството. И че "добрият господар" може да спре лошото поскъпване на електроенергията"

  Ами то все пак може да има известно малко въздействие, но с дългосрочна политика, провеждана в рамките на десетилетия, а не само от едно правителство. И ако обществото също подкрепя такава политика. Тогава може би пак би имало поскъпване на енергията, но не с такива резки скокове.

 58. 58 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Любопитно

  [quote#47:"Дамян"]В сферата на енергетиката се нуждаем от приватизация и либерализиране на пазара. [/quote]

  Абе ти да не си говорител на ГЕРБ???
  Кое да приватизираме в енергетиката!?! Да си продадем 33-те% които държим в ЕРП-тата ли? А защо е нужно това?- За да напълни Дянков бюджета ли!
  Ако те сега не работят като хората при 67% мажоритарен дял, то каква е гаранцията , че при 100 % ЩЕ ЦЪФНАТ ТА ВЪРЖАТ!!!!

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 59. 59 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#56] от "vodo":
  Преди да си посипя главата с пепел искам да знам откъде имате данни за износа ни на електроенергия? Търговете на НЕК за износ са една от най-големите държавни тайни Да не би НЕК да са започнали да публикуват данни на сайта си в последните две три седмици, а аз да не съм погледнал?
  Според Евростат българският износ на електроенергия за 2010 г. е бил на средна цена 91 лв за мвтч, като най-скъп е бил износът през май - почти 109 лв. а най-евтин през март - 81 лв.
  За 2010 г обаче, трябва да се признят две неща:
  1. От НЕК организираха що годе читави търгове, вероятно от страх да не се разплетат далавери от предишни години.
  2. Имаше извънредно, спешно, "изънпланово" търсене на ток от съседите по време на ранните горещити мрез май и юни м.г. а такова търсене по правило има по-висока цена в сравнение с настойчивото предлагане , което правим на съседите си само и само да не спираме от експлоатация базови мощности.

 60. 60 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#58] от "vodo": Мини Марица Изток, ТЕЦ 'Марица Изток 2" и АЕЦ Козлодуй - това са активи за най-малко 10 млрд. евро

  И не съм говорител на ГЕРБ. Смятам, че ако от ГЕРБ реализират поне частично приватизация на посочените активи, ще го направят принудително, да! заради бюджета и бюджетния дефицит! Да! За де не се стигне до заеми от Евро+ и МВФ през 2014 г. когато имаме падеж на дълг от около 750-800 млн евро

 61. 61 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#54] от "vodo":

  Цените на електроенергията ги има на сайта на ДКЕВР:

  http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402

  Вижте например следното:

  "II. Цени на електрическата енергия при продажба от "Национална електрическа компания" ЕАД

  1. Цена, по която дружеството, в качеството му на обществен доставчик, продава електрическа енергия на крайните снабдители и електроразпределителните дружества– 72.24 лв./МВтч

  Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.

  2. Цена, по която дружеството, в качеството му на преносно предприятие, пренася електрическа енергия през електропреносната мрежа – 9.64 лв./МВтч

  Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.

  3. Добавка към цената за пренос за зелена енергия - 3.03 лв/МВтч

  Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност.

  4. Добавка към цената за пренос за високо ефективно комбинирано производство- 2.19 лв/МВтч

  Забележка: В цената не е включен данък върху добавената стойност."

  Най-вероятно цената на изнасяната електроенергия за Турция също е по-малка от 80 евро за мегаватчас (не я знам точно, вероятно е някъде около половината).

  Разбира се, остава фактът, че Турция е постигнала много ниска цена на електроенергията, която купува от нас (дали е по-ниска от тази за вътрешно ползване в България е спорно - все пак не цялата електроенергия у нас се купува от НЕК, има и директни договори между електроцентрали и промишлени предприятия). Вероятно това се дължи и на факта, че България е заинтересована да изнася електроенергия, дори и на цена малко над себестойността.

 62. 62 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#58] от "vodo":
  Преди да ме охулиш отново просто помисли върху това, което казвам:
  Изнасяме евтино защото имаме свръхпредлагане!!! За да не изнасяме толова евтино трябва да закрием базови мощности а това няма как да стане по действащите закони.
  А защо на местния пазар токът е по-скъп щом имаме свръхпредлагане? ЗАЩОТО ИМА ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ И ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАНЕ ето затова.
  Ако няма регулации с токът ще се случи същото като със зърното (например) но не и като с горивата, защото при горивата има външен мнопол, а в енергопроизводството има местен излишък. При зърното как е? На местния пазар зърното поскъпва следвайки износа, но ВИНАГИ е ПОД цените на които се изнася.

 63. 63 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 479 Разстроено

  До коментар [#14] от "kimba3":
  Подобни приказки само простак и тъпоумен " гербер" може да изрече !
  Пенсионерите са нашите родители ,баби и дядовци ,които са построили всичко това, което се разпродава и разграбва вече 20 години.
  Те са тези, които са плащали и заплатите на твоите учители, за да се научиш на читмо и писмо , но не за да демонстрираш идиотщината си ...
  ЗАСРАМИ СЕ !

  До коментар [#23] от "georgedailiev":

  А не е ясно и защо бандитите от ГЕРБ ,считат, че ние трябва да плащаме скъп ток, за да се пълнят гушите на топлофикациите, след като дори НЯМАМЕ ПАРНО ?
  Тъпоумна ГЕРБЕРСКА БЕЗРОДНА "логика " , да им забия една кирка в кухите глави ...

  До коментар [#28] от "pastor":
  Е, това дали ще се случи, зависи от мат"ряла !
  Като си избира все такива "хубавци " като Тиквата- хак му е !
  Презумпцията ПРОСТ НАРОД-ТЪПОУМНО УПРАВЛЕНИЕ-СЛАБА ДЪРЖАВА си е в пълна сила за тази територия !

  До коментар [#29] от "dante":
  ТАМ КЪДЕТО глупостта на управляващите (ГЕРБ) е образец , разумът на плебса (ТИ) е илюзия...

  До коментар [#39] от "bta":
  Добре са лъжците, крадците и тъпоумниците от ГЕРБ , а НАРОДА е ЗЛЕ !
  Затова им пожелавам и на тях, И НА ТЕБ ВКЛЮЧИТЕЛНО , ДА ВИ Е ЗЛЕ !...
  Няма как да искам на тази малоумна мърша да и е добре ...


  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 64. 64 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Всъщност една от големите измами е че държавното регулиране пази битовите потребитали като им осугурява по-евтина електроенергия. Въпреки тези упорити грижи за мат'ряла за 10 г. електроенергията за бита е поскъпнала почти двойно! Но това е половината беда. Другата половина е, че цената на която Козлодуй продава на НЕК е нарастнала само с около 15%. Ето това е ГОЛЯМА беда. Козлодуй се декапитализира. Диференциалният доход, който центалата формира отива в НЕК и БЕХ където се харчи налудничаво!!!

 65. 65 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#62] от "Дамян":

  Интересно как ли е положението във Франция?

  Там фактически има почти монополно положение на Електрисите дьо Франс (при производството - преносът и разпределението бяха отделени).

  Цените за вътрешните потребители са сравнително ниски. Не толкова ниски като у нас, но по-ниски например от Англия, където има либерализиран пазар.

  Има и голям износ на електроенергия (например за Германия). Да си призная, не знам каква е цената.

  Имат и някакви инциденти в атомните си централи. Но за щастие, без истински опасна авария.

 66. 66 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Любопитно

  [quote#62:"Дамян"]Преди да ме охулиш отново просто помисли върху това, което казвам:
  Изнасяме евтино защото имаме свръхпредлагане!!! За да не изнасяме толова евтино трябва да закрием базови мощности а това няма как да стане по действащите закони.
  А защо на местния пазар токът е по-скъп щом имаме свръхпредлагане? ЗАЩОТО ИМА ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ И ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАНЕ ето затова. [/quote]

  Ти глупав ли си или се правиш на такъв, само за да защитиш този геноцид спрямо Българите.
  След като имаме свръх предлагане, защо тока за България е по-скъп от този който изнасяме за Турция? Къде отива разликата?

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 67. 67 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Весело

  [quote#62:"Дамян"]А защо на местния пазар токът е по-скъп щом имаме свръхпредлагане? ЗАЩОТО ИМА ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ И ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАНЕ ето затова. [/quote]

  Значи Държавата цака себе си, респективно нас!!!
  Ти верно ни взе за лимонки в този форум.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 68. 68 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#65] от "ijj":
  Семшно е да се сравнява Елетрисите дьо Франс с НЕК.
  1. Елетрисите дьо Франс не е "единствен обществен доставчик" по закон, както е у нас. Има и други оператори.
  2. Елетрисите дьо Франс не е 100% държавна. Френската държава просто държи мажоритарния пакет като ту го намалява ту го увеличава в зависимост какво правителство е на власт. Но в крайна сметка Елетрисите дьо Франс е компания, която функционира в ПАЗАРНА СРЕДА и се държи като такава - компания, която се съобразява с пазара!

 69. 69 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#67] от "vodo": очевидно ти не разбираш мен, а аз теб

  Трудно ми е разбра какво искаш да кажеш с тази терминология от белота (или бриджа

 70. 70 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Дневник толкова ли ви мързи да напишете какви са и какви ще бъдат цените на електроенергията. Знаете ли колко информация изнестохне с тези проценти на увеличение - никаква! И в други статии относно бюджет и разходи вършите същата простотия. За това четем вестници, за поне малко обработена информация, а не за сухи необработени данни.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 71. 71 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#68] от "Дамян":

  Така е за Електрисите дьо Франс - прав сте.

  Но в същото време Електрисите дьо Франс провежда и френската държавна политика за осигуряване на сравнително евтина електроенергия във Франция.

  Друг положителен резултат от държавното участие е, че не се правят икономии за сметка на безопасността.

  А и ние като манталитет май повече приличаме на французи, отколкото на англичани

  Изобщо, когато има естествен монопол (например в енергетиката, ж.п. транспорта и може би и в други области), пазарната либерализация е много деликатно нещо. Може да има и положителни резултати, но при всички случаи има доводи и "за", и "против".

  И в Европа има промени и в едната, и в другата посока.

  Например тези квоти за емисиите на СО2, които държавата ще продава на електроцентряалите и после държавата ще инвестира приходите от тях.

 72. 72 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Любопитно

  [quote#67:"vodo"]Значи Държавата цака себе си, респективно нас!!! Ти верно ни взе за лимонки в този форум. [/quote]

  [quote#69:"Дамян"]Трудно ми е разбра какво искаш да кажеш с тази терминология от белота (или бриджа[/quote]

  Ще го кажа ясно и разбираемо. Твоят коментар е пълен абсурд цитирам те:

  [quote#62:"Дамян"]А защо на местния пазар токът е по-скъп щом имаме свръхпредлагане? ЗАЩОТО ИМА ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ И ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАНЕ ето затова. [/quote]

  Значи Държавата продава по-скъп ток на самата себе си, ВЪПРЕКИ, че имаме свръхпредлагане!!!
  И понеже ти, аз и всички сме част от тази Държава излиза, че Държавата в лицето на управляващите - ГЕРБ ни режат главите до глезените!
  Сега стана ли ти ясно, какво исках да кажа с думичката "ЦАКАТ ни"?

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 73. 73 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#66] от "vodo":
  Ох... първо и аз и ijj ти казахме: бъди по-прецизен в твърденията си. Аз ти дадах данни за 2010 г. Освен това, както изтъкна ijj износните цени на тока естествено са БЕЗ ДДС.
  Възможно е в предишни години, особено през 2007-ма 2008 ма г. интересуващатата те разлика да е отивала в сжобовете на енергийната мафия, но лично аз не мога да ДОКАЖА такова твърдение.
  За последен път ще се опитам да ти обясня нещата:
  Имаме 2000 Мвт базови мощности в Козлодуй и малко повече в Мариците. По едни или други причини използваме поне още 1000 Мвт в други мощности ВЕЦ, ТЕЦ (Варна) а напоследък и ветропаркове. Станаха малко над 5000 Мвт. (Общо имаме над 9000 Мвт инсталирана мощност, но останалите формират т.н. студен резерв. От друга страна има голяма сезонна и дневна неравномерност в потреблението - нощем през лятото потреблението може да се покрива с по-малко от 3000 Мвт а рядко има часове и дни в които потребелнието да изисква повече от 5000 Мвт инст. мощност.
  Та какво правим с излищните БАЗОВИ мощности - тези в Козлодуй и Мариците? Спирането им да не работят НЕ Е ДОБРО решение. По-добре е да изнасят!! И когато цената на този износ спадне под себестойността на износителя (или се увлекат в кражби) тази "загуби" се покриват от местния пазар.
  Самата идея НЕК да казава чия мощност да РАБОТИ и коя не, е предпоставка за корупция. А с износа нещата се омазват съвсем.

 74. 74 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#72] от "vodo": Ааа да сега вече се разбрахме ... май. И аз това казвам! Абсърд е държавата да продава на самата себе си по-скъп ток, но е факт. И ти не опровергаваш този факт с поста си за износа... Ти просто не приемаш, че това се дължи на държаното регулиране, но не казваш на какво се дължи. Отговорът ти, че се дължи на износа, нищо не обяснява, защото износът също се регулира от държавата.
  Да как ти обясняваш този апсурд?

 75. 75 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Разстроено

  До коментар [#73] от "Дамян":

  Пич, в момента НЕК изнася по-евтин ток за Турция, от този който продава на България!!!
  Кое не разбра от горното?

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 76. 76 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#75] от "vodo":
  Разбрах! НЕК цака държавата! Но това е абсурд, понеже НЕК е държавна.
  Но все пак позвли ми да имам известни съмнения в инвормацията ти:
  [quote#75:"vodo"] момента НЕК изнася по-евтин ток за Турция, от този който продава на България[/quote]
  Попитах те от къде имаш тези данни? Не казвам, че не е възможно, казвам, че не съм срещал източник за такава информация.

 77. 77 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#30] от "earthquake":Не, не е Мърфи, а Сирил Паркинсън. Човекът е издал книга "Законите на Паркинсън". Навремето я издадоха, за да видим колко зле е устроен светът зад "желязната завеса".

  Sic transit..
 78. 78 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Много подли ходове. Парното се вдига с 8% в момент когато никой не го ползва. След някой месец, когато все още не се ползва, ще се вдигне с още 5%. Малко преди да го пуснат с още 5% и дефакто ще се повиши с над 20% когато се ползва, но 20% звучи много докато 8% или 5% не е проблем нали?

 79. 79 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#76] от "Дамян":
  [quote#76:"Дамян"]Попитах те от къде имаш тези данни? Не казвам, че не е възможно, казвам, че не съм срещал източник за такава информация. [/quote]

  Няма как да срещнеш източник, ГЕРБ се крият и от своята сянка даже!
  Източниците не си издавам, но е факт, въпрос на време е да го разбереш. А може би ти го знаеш, но се правиш на "дръж ми шапката"!!!
  Сега не ме питай защо да ми държиш шапката ..... жаргон приятел...жаргон.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 80. 80 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Ако се съди по данните в следната статия:

  http://www.energiaiecologia.com/index.php?id=287&cat=17

  средната цена, по която НЕК е продавала електроенергия за износ през 2010 г., е била 45 евро за МВтч.

  Това наистина е много близко до цената, по която НЕК продава електроенергия на електроразпределителните дружества в България, но все пак цената за износ е по-висока, а не по-ниска.

 81. 81 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За сериозният и отговорен политик битието е маратон от избор до избор с всички позволени и непозволени средства.

  Yet another blue planet.
 82. 82 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#74] от "Дамян":

  [quote#74:"Дамян"]Абсърд е държавата да продава на самата себе си по-скъп ток, но е факт. И ти не опровергаваш този факт с поста си за износа... Ти просто не приемаш, че това се дължи на държаното регулиране, но не казваш на какво се дължи. Отговорът ти, че се дължи на износа, нищо не обяснява, защото износът също се регулира от държавата.
  Да как ти обясняваш този апсурд? [/quote]

  Някой му викат "Комисионни", други "Отчисления", трети "Корупция" - за мен си е Пладнешки Грабеж на Българския Народ!!! Те ще се задавят с тези пари, бъди сигурен. Но повръщането ще е жестоко, и в това бъди сигурен.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 83. 83 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Гневно

  До коментар [#80] от "ijj":

  [quote#80:"ijj"]средната цена, по която НЕК е продавала електроенергия за износ през 2010 г., е била 45 евро за МВтч.

  Това наистина е много близко до цената, по която НЕК продава електроенергия на електроразпределителните дружества в България, но все пак цената за износ е по-висока, а не по-ниска.
  [/quote]

  Извинявай, но ще те обидя .... ти си "Наивник" или може би нарочно се правиш на такъв!!!
  Защо ми гледаш данни за 2010г.?!?
  Сега сме 28.06.2011г. и в момента НЕК ПРОДАВА ПО-ЕВТИНО ТОК НА ТУРЦИЯ ОТ КОЛКОТО НА БЪЛГАРИЯ!!!
  Отиваш утре в министерството на Енергетиката, икономиката и туризма и задай въпросите си там.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 84. 84 Профил на kras 059
  kras 059
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Според мен, справедливо е названието на този държавен орган трябва да се преименува на Комисия за редовно/регулярно/ повишаване на цените на енергийните носители и водата. Нямам спомени, от както тя е създадена, да е имало случай цените на енергоносителите, не само да са намалявани, но дори и да са били запазени на равнището на предходната година. Регулаторният механизъм на практика се състои единствено в това, енергийните дружества ежегодно да предявяват искания за по-високи цени, а комисията великодушно да определя по-ниския им размер. За всички потребители, остава единствено възможността да благодарят за съответното "справедливо" решение и да се радват, че повишението не е по-голямо. От друга страна, всички работещи искат да им се увличи размера на заплатите, но им се казва, че живеем в условията на криза.

 85. 85 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#84] от "kras 059":


  [quote#84:"kras 059"]Регулаторният механизъм на практика се състои единствено в това, енергийните дружества ежегодно да предявяват искания за по-високи цени, а комисията великодушно да определя по-ниския им размер. [/quote]

  Точно това и е работата, ЕРП-тата искат ДКВЕР се "Дърпа"! После се договарят "Комисионните" и ДКВЕР разрешава уж "Необходимото" повишаване на цената!!!
  Това е стар Мафиотски номер от 20-30 години в САЩ, за Лошото и Доброто ченге.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 86. 86 Профил на димитър
  димитър
  Рейтинг: 583 Гневно

  До коментар [#22] от "The Chicago Boys":

  Ей герберче ти сигурно живееш на луната бе.

  демби744
 87. 87 Профил на verin
  verin
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Още два щриха към портрета на върховния кучкар:
  Джон Байърли (посланик на САЩ в София, 2006, Wikileaks, Волътъ, 26.05.20011):
  "Журналистите споделят в частни разговори, че Борисов плаща в брой за позитивно отразяване и заплашва тези, които пишат негативни репортажи.
  Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с "Лукойл" и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като главен секретар на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства – Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните трансакции на самия Борисов.
  Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията..."
  Нанси Макълдауни (посланик на САЩ в София, 2008, Wikileaks, Волътъ, 26.05.2011)
  "Недоиздялана и изменчив фигура, която слуховете свързват с организираната престъпност /.../ Борисов има сенчесто минало, лични връзки с мафиотски босове от 90-те години..."

 88. 88 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Случайно попаднах на този коментар, заслужава си човек да отдели време и да го прочете внимателно.
  http://lambo.blog.bg/politika/2010/04/08/g-n-premier-s-pechalbata-ot-skypiia-tok-hranim-uolstriit.525132

  [quote#76:"Дамян"]Попитах те от къде имаш тези данни? Не казвам, че не е възможно, казвам, че не съм срещал източник за такава информация. [/quote]

  Сега пич спри да ме питаш, а седни и се порови в нета. Информация има навсякъде, стига да искаш да я откриеш!

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 89. 89 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Весело

  ето за какво било увеличението на пенсиите и чиновническите заплати - да могат да си плащат увеличените сметки

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 90. 90 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#48] от "bzm":

  Дайте идея за кого да гласуваме?

 91. 91 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Хората си го заслужават - те си го избраха.

  Харесаха ми причините - дългосрочни договори(да си мислил като ги сключваш бе, малоумник), разликата в курса евро/долар(обаче дългосрочния тренд на оскъпяване на еврото досега не им позволяваше цената да е по-ниска), по-високите цени на петрола(?!някой май не следи пазара?!).

 92. 92 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#83] от "vodo":

  "Защо ми гледаш данни за 2010г.?!?"

  Ами защото цените на електроенергията обикновено или остават същите, или се повишават. Не знам досега случай такава цена да се е понижила

  Т.е. цената и в 2011 г. сигурно е не по-ниска от 45 евро/МВтч.

 93. 93 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#92] от "ijj":

  Моля за извинение в поста [#54] вместо евро за мегаватчас да се чете лева за мегаватчас. Неволна грешка, но мисля си всички са ме разбрали, щом не сте ме коригирали.
  Това разбира се не дава отговор защо тока продаван на Турция е с 12лв по евтин от този за България?

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 94. 94 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#90] от "miho45":

  За мен!

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK