Познати лица ще се състезават за стрес тестовете в АЕЦ "Козлодуй"

Стойността на конкурса за изработката им струва 3 млн. лв., цялата процедура е за 11 млн.

Десет компании, сдружения и научни институти ще се състезават в конкурса за изработка на стрес тестовете в АЕЦ "Козлодуй", показва справка в регистъра за обществените поръчки. Повечето от участниците са работили както по проекти на първата атомна централа, така и за "Белене".


Сред имената по-известни са консултантите за "Белене" - "Риск инженеринг" и "Уорлипарсънс", подизпълнителят на втората атомна централа "Арева" и американската компания "Уестингхаус". "Обявихме обществена поръчка, за да спазим закона, изпратили сме покана до всички, за да няма сърдити.


Всяка една от организациите може да се състезава по седемте лота на поръчката", обясни пред "Дневник" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Костадин Димитров. Конкурсът се провежда чрез договаряне с покана и е на обща стойност 3 млн. лева за всичките му лотове.
Всички дейности по извършването на стрес тестовете в централата ще струват около 11 млн. лева и ще се финансират със собствени средства на дружеството. Все още не е ясно как точно ще се разпределят останалите 8 млн. лв.


От март до началото на юни първата атомна централа започна да разработва методология за провеждането на стрес тестовете. Тя обаче трябваше да се допълни с изискванията на Европейския съюз. Заповед за това беше пратена в централата от Агенцията за ядрено регулиране, която е контролен орган за извършването на проверките.


Стрес тестовете са пожелателни за всички страни - членки на Европейския съюз, и целта им е да установят до каква степен ядрените мощности са безопасни и подсигурени след аварията на японската АЕЦ "Фукушима 1".


Стрес тестовете се изпълняват на три етапа - проверка от ядрения оператор, местния контролен орган и партньорски проверки от ЕС. "Не можем да извършим всички дейности по стрес тестовете и затова каним консултанти, които да направят проверката и да подготвят необходимите документи. Те от своя страна ще бъдат проверявани от Агенцията за ядрено регулиране", обясни Димитров.


До десет дни централата ще излезе и с резултати от конкурса за изпълнител на удължаването на живота на пети и шести блок от АЕЦ "Козлодуй". "Проверяваме дали консорциумът отговаря на техническите ни спецификации и ще излезем с решение", обясни Костадин Димитров. В началото на юни той заяви, че най-вероятният победител в конкурса е консорциум с водещи компании "Росенергоатом Русия" (собственик на "Росатом") и "Електрисите дьо Франс".Седем компании ще купуват ел. енергия от централата


Седем компании са спечелили търговете за продажба на електроенергия на свободния пазар от АЕЦ "Козлодуй", съобщи изпълнителният директор на дружеството Костадин Димитров. "Бяхме организирали две поръчки - за потребители на свободния пазар и за търговци. И при двете липсваше определена цена", обясни  Димитров. По думите му АЕЦ "Козлодуй" не е искал да притиска големите абонати на електроенергия, които купуват от централата.


При търговците не са обявени минимални количества и цени, защото централата още не знае какви квоти за регулирания пазар ще й бъдат определени от ДКЕВР. "В търга ни участваха 27 компании, които искаха да купят ток от 1000 мегавата мощност, което е невъзможно. От тях бяха избрани седем компании, като определената минимална цена е 68.62 лв. за мегаватчас", съобщи Димитров.


През изминалата 2010 г. АЕЦ "Козлодуй" е продала 60% от произведените количества електроенергия по регулирани цени, определени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Останалите 40 на сто са пласирани на свободния пазар по договори с големи предприятия и енергийни търговци. През тази година определената регулирана цена от ДКЕВР съвпада с миналогодишната и възлиза на 15.75 лв. за мегаватчас и 28.06 лв. за мегаватчас разполагаемост.


Кандидатите


1. Areva
2. Westinghouse Electric Company
3. Национален институт по метеорология и хидрология при БАН
4. "Енпро консулт" ООД
5. "Риск инженеринг" АД
6. "АТП-АтомТоплоПроект"
7. "И Кю И България" АД
8. Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика БАН
9. Институт по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски" с Център по хидро- и аеродинамика - Варна
10. Сдружение "Български енергиен форум"
11. "Уорлипарсънс юръп енерджи сървисис"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK