Петнадесет европейски банки могат да не издържат новите стрес тестове

Очаква се първата реална картина за състоянието на сектора на континента


Провалилите се ще бъдат от Гърция, Германия, Португалия и Испания

Една на всеки шест европейски банки няма да издържат вторите стрес тестове на системата, твърдят анонимни източници на агенция "Ройтерс". Тези финансови институции по всяка вероятност ще трябва да наберат допълнителен капитал, за да стабилизират позициите си.


Източниците на агенцията са заявили, че Европейският банков регулатор ще обяви резултатите до седмици. Те ще покажат, че между 10 и 15 от всички 91 финансови компании не са преминали успешно. Очаква се те да са от Гърция, Германия, Португалия и Испания.
Резултатите ще представят първата реална картина за състоянието на сектора, коментират анализатори. Миналогодишните тестове бяха определени като прекалено нереални и щадящи банките. Ирландските финансови институции например бяха определени за стабилни, но месеци след това кризата в сектора принуди Дъблин да потърси международна финансова помощ.


С новите тестове се проверява състоянието на основния капитал на банките и трябва да се даде отговор на въпроса дали финансовите институции са подготвени да устоят на икономически шокове или нов спад в цените на имотите.


Проверката обаче няма да покаже какъв ще е ефектът от евентуален фалит на членка на еврозоната и ново замръзване на междубанковото кредитиране.


Европейската централна банка и Eвропейският банков регулатор са заложили по-строги критерии за банките, като по този начин разчитат да спечелят доверието на инвеститорите.


"Колко банки очаквам да се провалят? Смятам, че между 10 и 15", е заявил един от източниците на "Ройтерс". Регулаторът желае броят на "скъсаните" да е горе-долу толкова, е коментирал друг анонимен източник.


По думите му регулаторът разчита, че така инвеститорите ще повярват на резултатите. Броят им обаче не трябва да е прекалено голям, тъй като това може да създаде страхове относно стабилността на банковата система.


Тестовете са както технически, така и политически. Европейската централна банка и Eвропейският банков регулатор желаят неиздържалите да са повече, за да се демонстрира надеждността на самите проверки. Националните регулаторни органи обаче са против местните банки да попаднат в списъка, тъй като това може да навреди на конкурентността им.


Европейските власти желаят да извадят наяве проблемите на банковата система на континента, но се стараят да заобиколят проблемни държави като Испания, е заявил един от източниците на агенцията. Опасенията им са, че ако се разкрият проблемите на сектора в страната, международните кредитори могат да я блокират.


"Те ще намерят начин да не позволят даден център да изпъкне. Ако това е Испания, новините ще са много по-лоши, отколкото провал на германски банки", е казал той.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK