Газът, токът и парното поскъпват от 1 юли

От енергийния регулатор твърдят, че цената на електричеството вече ще е само нагоре

Газът, токът и парното поскъпват от 1 юли

© Надежда Чипева, КапиталЦените на основните енергоизточници ще бъдат повишени от 1 юли. Парното в страната ще поскъпне с до 8%, газът с близо 5%, а токът с до 2%, стана ясно по време на заседанието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) във вторник.


Окончателните цени ще бъдат обявени днес. Причината за поскъпването при газа са високите цени на петрола, а при тока е увеличението на квотата на зелената енергия, заявиха от регулатора. Това се пренася и върху парното.


За година и половина природният газ е поскъпнал с 34.84%. През последните две години обаче цените на тока бяха задържани заради кризата. Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев каза, че посоката им оттук нататък ще бъде само нагоре и това е последната година на минимални увеличения.
"Има три причини токът да поскъпва занапред - първата е увеличаващият се дял на зелената енергия, втората - сключените дългосрочни договори за изкупуване на тока, и третата и най-важна е прибавянето на цената на квотите на въглероден диоксид, който топлофикациите на въглища ще трябва да купуват след 2013 г.", каза той.


След вчерашното решение и обявяване на мотивите за него представители на бизнеса заявиха, че трябва да има по-голяма прозрачност при определяне на цените.


"За нас е важно регулаторът да определи максимално точно цената на природния газ", коментира за "Дневник" Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, където членуват компании като "Стомана индъстри", "Агрополихим" и "Биовет". Финансовите анализатори очакват по-висока инфлацията заради новите цени, но без сериозно отражение върху потреблението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK