Посланик Байърли в Wikileaks: В българската банкова система има и гнили ябълки

Посланик Джон Байърли по време на получаването на почетен знак и грамота от главния прокурор Борис Велчев през юни 2008г.

© Юлия Лазарова

Посланик Джон Байърли по време на получаването на почетен знак и грамота от главния прокурор Борис Велчев през юни 2008г.В българската банкова система има гнили ябълки. Това пише в края на 2006г. в доклад до Държавния департамент бившият посланик на САЩ в България Джон Байърли. Грамата, изтекла от Wikileaks беше разпространена днес от сайта bivol.bg. 


Тя е озаглавена "Българските банки са в добро състояние, но остават няколко гнили ябълки" (Bulgarian banks generally healthy, but a few bad apples remain). В доклада Байърли обяснява, че банковият сектор е на най-силни позиции след кризата през 1996г., но поставя под съмнение чистотата на капиталите и дейността на няколко банки (той казва "седем-осем"), позовавайки се на сведения от информатор на посолството в България, който обаче остава неназован. 


Тогавашният посланик на САЩ в София отбелязва, че доброто състояние на банковия пазар се дължи най-вече на стриктното законодателство, банковия надзор и управление, както и на навлизането на големи и стабилни чужди финансови институции. Като проблем той посочва "прането на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми при някои банки".
Другата грама на Байърли, разпространена днес е от края на октомври 2005г. и е за убийството на банкера Емил Кюлев.


Информацията от грамите и докладите можете да намерите тук


Коментарите под тази статия са заключени, защото медиата е уязвима по Закона за кредитните институции - чл. 152 ал. 2 и 3:


(2) Който разпространява невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 до 10 000 лв.
(3) Ако нарушението по ал. 2 е извършено чрез средство за масово осведомяване, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от 8000 до 20 000 лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK