Еврофондовете удвоиха обществените поръчки

Основният проблем за бизнеса остават забавените разплащания

Еврофондовете удвоиха обществените поръчки

© ДневникДържавата, общините и техните дружества са направили обществени поръчки за двойно повече пари през първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на 2010 г., показват данните на Агенцията за обществени поръчки (АОП). От януари до края на юни са подписани 7993 договора за 2.29 млрд. лева при 6382 за 1.4 млрд. лева през миналата година.


Причината за повишението е активизиране на европроектите. Това пък е позволило на общините да насочват повече средства от бюджетите си за други нужди, които заради кризата бяха ограничени през последните години.


Ако например преди кметовете са харчили общински средства за ремонт и поддръжка на пътища,   сега те се финансират основно с европари, а освободеният ресурс отива за повече доставки на консумативи за детски градини и социални домове.  От общините все пак обясниха, че бюджетите им и сега остават много занижени и поръчките се определят на минимално допустимите прагове.
Въпреки повечето поръчки проблем остава разплащането, което в много случаи продължава да се бави, макар вече в повечето случаи да е за не повече от три-четири месеца при шест-седем през миналата година.


"Повечето сключени обществени поръчки не могат да се счетат за знак на съживяване на икономиката, а се дължат единствено на европроектите", коментира пред "Дневник" Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Той допълни, че все пак дори и европейски, влетите пари ще се окажат "живителна глътка" за бизнеса.


"Данните през това шестмесечие може да са по-добри от тези през миналото, но въпреки всичко платените от държавата суми се запазват на ниско ниво", каза Камен Колев, зам.-председател на Българската  стопанска камара (БСК).


Той допълни, че причина за нарасналите поръчки са парите от ЕС, но и за тях все още не може да се говори за усвояване, а единствено за подписани договори. "Никой не следи дали възложителите на поръчките изпълняват своите задължения и плащат навреме на изпълнителите. Понякога забавянето е повече от шест месеца, което не е незаконно, но е неприемливо", обясни Колев.


Той допълни, че по този начин се блокира работата на цели сектори. Забавянето на разплащанията се очаква да продължи, докато България не транспонира в законодателството си евродирективата за разплащанията. Според бизнеса основните забавяния в момента идват от местната власт.


Към края на март просрочията на общините са за 204 млн. лв. при 194 млн. в края на миналата година по данни на Министерството на финансите. В тези суми обаче се включват и задължения например към топлофикации и други, а не само по поръчки.


"Трудно е заради намалените ни бюджети, но се стремим да ускорим процеса. Намалили сме почти наполовина сроковете за плащане", обясни пред "Дневник" Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). По думите й, докато преди конкурсите са се изплащали до седем месеца след изпълнение, сега сроковете са двойно по-кратки.


Чавдарова също потвърди, че основна причина за по-добрите резултати са европейските проекти, които са тръгнали. "Надявам се процесът по усвояване на парите от Брюксел да се ускори през второто полугодие", допълни Чавдарова. По думите й в момента има забавяне на поръчките по програмата за селските райони.


"Конкурсите, които не са свързани с европари, се изпълняват при минимални стойности, в момента масово се обявяват процедури, свързани с предстоящата учебна година, но разходите за тях са свити с 25%", коментира шефът на НСОРБ.


Това е принудило общините да обявяват същите конкурси като преди две-три години, но с по-ниска стойност. Заради забавените искания за изплащане на средства от еврофондовете за пътните проекти България беше критикувана от представители на Европейската комисия в началото на тази година.


Договорите за строителство и доставки растат, за услуги са надолу


За първите шест месеца на годината сключените договори за строителство като стойност са нараснали два пъти и половина до 826.6 млн. лева при 340.7 млн. лева година по-рано. Запазва се тенденцията за по-голям брой обществени поръчки на стойност над 2.15 млн. лева (виж графиката по разбивки според обема на поръчката).


С 60% са се увеличили конкурсите в сферата на доставките до 1.05 млрд. лева при 649 млн. година по-рано. Там традиционно са най-много поръчките за големите болници. Единственият сектор, който отчита намаление в сравнение с миналата година, са услугите (с 6.52% по-малка е стойността на сключените договори).


Отделно местната и държавната  власт сключват договори за възлагане на поръчки и в чужда валута. През първите шест месеца на годината са договорени 82.23 млн. евро, 40 млн. йени и 273 хил. долара. За миналата година валутните поръчки са били за 61 млн. евро, което е с 138 млн. по-малко в сравнение с 2009 г., и 7 поръчки за 947 хил. долара.


Данните на Агенцията за обществени поръчки показва, че сключените договори остават на по-ниски нива от 2009 г. Тогава са били договорени конкурси за 2.9 млрд. лева.Възложители с най-много сключени договори


- Болница "Свети Георги" - Пловдив 339
- ТЕЦ "Марица-изток 2" 162
- Столична община 131
- "Александровска болница" София 125
- Министерство на здравеопазването (МЗ) 109
- Болница "Света Екатерина"  99
- Болница "Свети Иван Рилски"  София 94
- Национална кардиологична болница (МБАЛ-НКБ) 89
- Болница "Лозенец" София 88
- "АЕЦ Козлодуй" 83

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Браво, добра работа! Още може!

  Радвам се, че най-накрая прочетохме нещо позитивно в "Дневник".

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 2. 2 Профил на miliardpojarnov
  miliardpojarnov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  властта ще се накраде добре...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK