Европарите удвоиха обществените поръчки

Европарите удвоиха обществените поръчки

© Дневник
Забавените плащания, макар и за по-кратки срокове, остават проблем за бизнеса


2.3 млрд. лв. е стойността на договорите

Държавата и общините са сключили обществени поръчки за двойно повече пари през първите шест месеца на годината. За периода са подписани 7993 договора за 2.3 млрд. лева при 6382 за 1.4 млрд. лева година по-рано, показват данните на Агенцията за обществени поръчки. Причина за повишението е активизиране на европроектите.


Те пък са позволили на общините да насочват повече средства от бюджетите си за разходи, които заради кризата бяха ограничени през последните години. Например, ако преди кметовете са харчили общински средства за ремонт и поддръжка на пътища, то сега ги правят основно с европари, а освободеният ресурс отива за повече доставки на консумативи за детски градини и социални домове.
Най-голямо е увеличението именно при договорите за строителство и при поръчките за доставка. Малък спад има при услугите.


"Повечето сключени обществени поръчки не могат да се считат за знак на съживяване на икономиката, а се дължат единствено на европроектите", коментира Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Той допълни, че все пак влетите пари ще се окажат "живителна глътка" за бизнеса.


Въпреки повечето поръчки проблем остава разплащането по тях, което в много случаи продължава да се бави, макар вече да е за не повече от три, четири месеца при шест-седем през миналата година. "Трудно е заради намалените ни бюджети, но се стремим да ускорим процеса по разплащане.


Намалили сме почти наполовина сроковете", обясни пред "Дневник" Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. Тя също заяви, че основна причина за по-добрите резултати са европейските проекти.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK