Московски започна рокади в държавните транспортни дружества

Смени има в БДЖ, "Летище София", НКЖИ и "Пристанищна инфраструктура"

Още веднага след като зае поста на 20 май, транспортният министър Ивайло Московски обяви, че предстоят кадрови промени в държавните компании, на които е принципал

© Tsvetelina Beloutova

Още веднага след като зае поста на 20 май, транспортният министър Ивайло Московски обяви, че предстоят кадрови промени в държавните компании, на които е принципалМесец и половина след смяната на министъра на транспорта Александър Цветков със заместника му Ивайло Московски започнаха рокади в дружествата, подчинени на транспортното ведомство. С нови директори са холдинг "Български държавни железници" (БДЖ) и "Летище София" ЕАД. Промени има в управителните съвети на предприятието "Пристанищна инфраструктура" и на Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), където има и нов зам.-директор. Освободените бяха назначени от предишния министър Цветков.


С ускоряване на реформите в БДЖ, подобряване на финансовите резултати и на качеството на услугата Московски мотивира освобождаването на директора на БДЖ Пенчо Попов и назначаването на негово място на Йордан Недев. Попов оглави дружеството през октомври 2009 г., като работеше там и преди това. За разлика от него Недев е външен за системата. Той беше част от екипа на консултантската компания MMD Partners.


Работил е в българския офис на германската консултантска компания Roland Berger. Завършил е London Business School, Великобритания, и стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Пред "Дневник" Недев каза, че опитът му с железниците е от два проекта с БДЖ. Коментира, че се е съгласил да поеме поста, тъй като видял, че на най-високо ниво има работещ екип. Според него компанията, която е в лошо финансово състояние, се нуждае от реформи, за да се стабилизира. "Положението със задлъжнялостта е, меко казано, сложно", добави Недев.


В момента БДЖ трудно плаща на доставчиците си. От Европейската комисия, Световната банка и правителството искат компанията да се реформира, за да работи по-ефективно, тъй като е на последните места в ЕС по производителност.


Прилагането на "нови механизми в управлението, което да доведе до оптимизиране на работата и по-високи финансови резултати", ще е основният приоритет пред новия директор на "Летище София" ЕАД Веселин Пейков. Той оглавява оператора на столичната аерогара след освобождаването на Асен Танчев.


Танчев пое управлението на "Летище София" преди по-малко от година. В последната година компанията намали приходите си заради навлизането на нови оператори при наземните услуги и снабдяването със самолетно гориво.


Новият директор на "Летище София" Пейков работи на аерогарата от 1994 г., като до момента е заемал различни позиции. Магистър е по гражданско инженерство от института за инженери в гражданската авиация в Киев, Украйна.


Проверка на "Дневник" в Търговския регистър показва, че Московски е сменил и председателя на управителния съвет на НКЖИ Орлин Алексиев с Димитър Савов. Сменен е и зам.-директорът на компанията Красимир Крачунов, който отговаряше за европроектите. На негово място се е върнал освободеният от Цветков Христо Алексиев. Той заемаше поста, докато министър беше Петър Мутафчиев, а преди това беше негов съветник.


Промяна има и в управителния съвет на "Пристанищна инфраструктура". На мястото на Мирослав Миланов е назначен Владимир Тодоров.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Само така,ще пътувам с влак от 10 г.за пръв път и ако ми харесат бих ги ползвал и занапред,било евтино и комфортно

 2. 2 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ами то каква власт без рокади?

  Yet another blue planet.
 3. 3 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нов министър, нови шефове!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 4. 4 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  окалинчване - 1465 епизод

  Времето е наркотик, много от него убива.
 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Московски започна рокади в държавните транспортни дружества...

  Хранилката и парите са основния фактор и сега основно прочиства двора на транспортното ведомство, за да го напълни със свои хора и те да му се отчитат. Московски урежда свои хора, бърза да настани свои хора на държавната хранилка. Да, хранилката, това са материалните окови на човека.

 6. 6 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пак започнаха да горят влакове и да стават инциденти с току що проверени автобуси от новите от ДАИ чиновници и да се клати стола на министъра на транспорта,затова рецептата е изпитана
  При нас вместо министъра да си отива си отива чрез уволнение някой от бушоните под него!
  БДЖ - какво може да се очаква от една фалирала компания. БДЖ е като Гърция за да се спаси трябват милиарди , сега е сложен финансист, а не човек от железницата и съответно дали може да очакваме някакво подобрение?
  Финансистът какво ще каже: Съкращаване на губещи линии, а такива са 60%, съкращаване на работници,разсрочване на задължениета на БДЖ , а те са стотици милиони левове,създаване на обособени части като недвижими обекти,които да се продадат светкавично и приватизация на поне 50% на борсата....какво друго да предложи финансиста и всичко това ще удължава агонията на БДЖ, докато дойдат спасителните милиони евра по оперативни програми дотогава Московски ще уволнява през шест месеца....
  Относно уволнението на директор на летището, предполагам,че става на въпрос за спор за отдаването на летището на концесия единия предлага, а другия Московски обмисля Финансовата Ситуация и на летището е плачевна, летището има нужда от над 100 млн. лева за развитие - за да се разширят двата пътнически терминала или да се построи трети, Летище „София" вече изплаща заем от 60 млн. евро към Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и 40 млн. долара към Кувейтския фонд за арабско икономическо сътрудничество.И летището е на червено !

  Чрез уволненията само временно се тушират напреженията и минава време както и се разхлабва примката около шията на Московски /съответния министър/.

 7. 8 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 740 Весело

  Успешна рокада или шах с пешката?
  Рокада е ход в шахмата. В него участват цар и топ от един и същи цвят. Това е единствения ход в шахмата, където участват едновременно две фигури. Рокадата е важно средство за укриване на царя на сигурна позиция, където е труднодостъпен за неприятелска атака. Затова в дебюта се препоръчва рокадата да се извърши възможно най-рано, преди да сте започнали някаква атака. Рокадата е невъзможна когато тя ще постави царя под шах.

 8. 9 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 985 Весело

  До#6:"newmind":"Пак започнаха да горят влакове и да стават инциденти с току що проверени автобуси..."
  -Важно е,че вече има елитни водачи на МПС,нищо че някои от тях се карат и блъскат с полицаи,а може би и благодарение на това.

  "04.07.2011 08:33:45
  Вежди Рашидов получава златен талон от КАТ
  Министърът на културата Вежди Рашидов ще получи златен талон от КАТ. Той ще му бъде връчен в 13 ч. в от главен инспектор Богдан Милчев, началник отдел „Пътна полиция” на Столична дирекция „Полиция”.

  Рашидов ще е първият министър, който получава контролен талон "Водач на МПС без наказания". Той се издава на водачи без наказания за нарушение на правилата за движение от първоначалното придобиване на правоспособност и с поне шест години стаж зад волана.

  Министър Вежди Рашидов има шофьорска книжка от четири десетилетия и през всичките тези години е шофирал без нарушения , като строго е спазвал Закона за движение по пътищата и Правилника за неговото прилагане. Той е готов да подкрепя с личен пример всички бъдещи кампании на „Пътна полиция” за безопасно шофиране."

 9. 10 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Министър Вежди Рашидов и без друго дрегер го не лови! А в БДЖ каквито и рокади да се правят, докато мързела и дбелоочието на персонала не се минимизират, прокопсия няма да има!

 10. 11 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 676 Неутрално

  "Московски започна рокади"

  Мечтая си за времето, когато само името на тоя мушмурок ще бъде достатъчно, за да не бъде допуснат до каквато и да било държавна длъжност!

  Проклета да е Русия!
 11. 12 Профил на joro112
  joro112
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре започна с уволненията, но трябва да смени "експертите" които докараха до това положение институциите !Постоянно сменят министрите на транспорта и шефа на ИААА , но защо не сменят "експертите" , които дават мнение без да разбират нищо ?Симулацията на работа в ИААА е довела до 118 жертви на милион жители в България , докато във Великобритания жертвите са 38 на милион жители !През изминалата година, над 5 хиляди водачи на МПС по своя вина са причинили над 5 хиляди ПТП!Ранили са над 7 хиляди човека и са убили 670 човека ! Ако бяха в друга държава, тези хора нямаше да получат свидетелство за управление на МПС, защото критериите са други, съдържанието на листовките е друго и начинът за изпитване е друг!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK