"Булгартабак" - последен шанс за стратегически инвеститор

"Булгартабак" - последен шанс за стратегически инвеститор

© Красимир Юскеселиев
Интересът към "Булгартабак" силно намаля, само три дружества подадоха документи, за да докажат, че отговарят на условията на АП


Кандидатите са "Бритиш американ табако" и две австрийски дружества, възможно е "Филип Морис" да се включат в последния момент

Само трима инвеститори заявиха по-категоричен интерес за приватизацията на "Булгартабак холдинг", като вчера подадоха документи, за да докажат, че отговорят на условията. Само един от тях е стратегически - "Бритиш американ табако" (БАТ). Другите двама кандидати са регистрирани в Австрия - консултантската компания "Си Би фемили офис сървис" и фондът "БТ Инвест".


Според източник на "Дневник" "Филип Морис" също са заявили, че ще участват в този етап, и тяхната оферта се е чакала. До редакционното приключване на броя не беше потвърдено дали са успели да се включат в последния момент. В някаква степен БАТ са изненада, защото предварителните коментари бяха, че големите компании ще се откажат заради условията към бъдещия купувач.
Още повече че концернът вече има опит с развален предварителен договор за приватизацията на "Булгатабак" отпреди 7 години под натиска на ДПС. Снощи от тютюневия концерн не бяха открити за коментар какви са намеренията им. Възможно е те да влизат в този етап само за да имат възможност да проучат държавната компания. Ако интересът им се запази и подадат окончателна оферта, това може би е последният шанс на "Булгартабак" за продажба на стратегически инвеститор. 


Освен тези фирми преди няколко седмици информационни документи купиха общо десет компании, сред  които и "Джапан табако интернешънъл", корейската КТ&G Corporation, както и пловдивската "Кингс табако", зад която стоят собствениците на "Винпром Пещера". Още тогава източници на "Дневник" заявиха, че интересът на повечето кандидати е по-скоро информационен.


Една от причините е, че с най-голяма тежест е условието за директно изкупуване на тютюн от производителите (разчетено като предизборен жест към ДПС, чийто електорат е най-силно засегнат от това), което отблъсква стратегически инвеститори, тъй като предпочитат да работят директно с преработвателни компании. Официален интерес в медиите към  цигарения холдинг обяви и собственикът на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, макар името му досега да не се свързва с нито един от кандидатите.


В подадените вчера документи има информация за дейността на кандидат-купувачите и финансовите им показатели. Според тях Агенцията за приватизация ще удостовери дали отговарят на условията за приватизация. Ако ги покриват, тя ще ги допусне да проучат холдинга, а до 29 август трябва да подадат окончателните си оферти.  Дотогава обаче не е изключено още кандидати да се откажат, което да означава, че единствената им цел е била именно проучване на дружеството.


От тримата останали кандидати ясна е само БАТ – тя е една от най-големите цигарени компании в света, има фабрики в Румъния и държи марки като "Пал Мал", "Вайсрой", "Кент", "Ротманс". "Си Би фемили офис сървис" е регистрирана в австрийския град Грац. Във фирмените регистри и новините няма никаква информация за дружеството. Третият кандидат - "БТ Инвест", е австрийски инвестиционен фонд. Не е изключено зад тях да стои партньорство с български капитали.


До редакционното приключване на броя "Дневник" не успя да се свърже и с австрийските дружества.
Още преди няколко месеца интерес към "Булгартабак" заявиха няколко български кандидата – "Кингс табако", свързана с "Винпром Пещера", която купи само информационни документи, но финансите й не отговарят на изискванията за стратегически купувач. В средата на май банкерът Цветан Василев също заяви, че има интерес към приватизацията на холдинга.


В критериите за избор най-голямата тежест ще има задължението на новия собственик да изкупува минимални количества тютюн – 60%, още 35% ще са предложената цена, а бъдещите инвестиции за следващите две години ще тежат 5%. Купувачът може да бъде стратегически или финансов инвеститор, като финансовият трябва да управлява или притежава дялови участия в други дружества за поне 1 млрд. евро за всяка от последните три финансови години и да има собствен капитал поне 30 млн. евро.


Стратегическите трябва да имат приходи от продажба на тютюневи изделия от поне 1 млрд. евро за последните три финансови години, капацитет за обработване на 12 хил. тона тютюн на година и минимум 35 млрд. къса цигари. За последната финансова година те трябва да са произвели поне 20 млрд. къса и да са обработили минимум 10 хил. тона тютюн.


Държавата продава 79.83% от капитала на тютюневия холдинг, а новият собственик ще получи контрола върху цигарените фабрики в София, Благоевград и тютюнопреработвателното "Плевен БТ". Преди няколко месеца икономическият министър Трайчо Трайков заяви, че до края на годината ще има избран купувач за холдинга. От АПСК обещават това да се случи до 6 септември. Все още не е ясна цената, на която ще се продава "Булгартабак".


За втори път държавата стига до толкова напреднала процедура за продажба на холдинга. През 2004 г. отново БАТ подаде оферта, като тя беше за 200 млн. евро. Беше подписан и предварителен договор от икономическия министър по това време Лидия Шулева, но заради натиск от ДПС сделката беше развалена.Интересът към "Булгартабак" силно намаля, само три дружества подадоха документи, за да докажат, че отговарят на условията на АП


Кандидатите са "Бритиш американ табако" и две австрийски дружества, възможно е "Филип Морис" да се включат в последния момент

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално
 2. 2 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 964 Неутрално

  При тез условия стратегическия инвеститор , тярбва да е стратегически мазохист , или "инвеститора" да е предизвестен , като редица други приватизации !

 3. 3 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Що има го заложено,бивша манекенка,втора съпруга и Финансов директор на СП ХОЛДИНГ,голяма КОбила.

 4. 4 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Продавай, продавай - Булгартабак, пощите, и т.н. но ще дойде момент в който няма вече да има каква да се продава, народът ще се е изселил и държавата ще трябва да се закрива, а Турция само това и чака.

 5. 5 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Инвеститорът е априори задължен да стане ортак с ДПС. Много хитро. Вече не могат да се заобикалята правилата в ЕС и хоп, готово. Ще включим клаузата в конкурса. От утре вече няма да е държавата, дето спонсорира ДПС. "Стратегическият" инвеститор ще е. Оставяме на страна цената. Щото е два пъти по-ниска, от договорената по времето на сакса от Шулева. Абе,хаирлия да е, да ви е.а у мутрите гадни.

 6. 6 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  По-лошо от неработещо предприятие е само държавното предприятие. Така, че дано го продадат час по-скоро. От държавно предприятие полза няма за никой освен за крадливи властници.

  Отделете време навреме.
 7. 7 Профил на vermilion
  vermilion
  Рейтинг: 513 Неутрално

  По-принцип България разполага с изключително добри условия за отглеждане на ориенталски тютюн. Той е в основата на аромата на цигарите. ДПС са много странна партия. Играят на пазара на политиката, но техните избиратели не печелят нищо от това. Облагодетелстват се само пределени партийни лидери.Интересът им към „Булгартабак” е оправдан, защото те отглеждат тютюна (турците в кърджалийско и помаците в гоцеделчевско). Но ДПС са по-скоро деградивна партия с подривни интереси, нищо добро не се очаква от нея. „Булгартабак” попаднала в правилните ръце може да се превърне в една от доста успешните фирми в България.

 8. 8 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Какви стратегически инвеститори щом светът върви към отказване на цигарите.

  Yet another blue planet.
 9. 9 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Мина един Голям броненосец.У него топове,топове като в умряло куче черва......

 10. 10 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Дохождат двама дълги-дълги и с червени лица.Искаха бира.Отде ще им вземем бира?Дадохме им зеленчук от бахчата,много зеленчук.
  Отрова да сте им дали услуги ще им правиш.То се знае идват да шпионират.Пък и бира отгоре.Храни куче да те лае!

 11. 11 Профил на badboy
  badboy
  Рейтинг: 458 Неутрално

  БАТ вече притежава над 8 процента от акциите на София-БТ.
  През деветдесетте години Ротманс ги купи от софийската фабрика.През 1999г.БАТ и Ротманс интернешънъл се сляха.

 12. 12 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#8] от "uran":

  Всъщност ,пазарът е в посока- Китай.

 13. 13 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#7:"vermilion"]„Булгартабак” попаднала в правилните ръце може да се превърне в една от доста успешните фирми в България. [/quote]

  Другарю,
  Тя и България, ако беше попаднала в добри ръце, щеше да бъде успешна.

 14. 14 Профил на vermilion
  vermilion
  Рейтинг: 513 Неутрално
  До коментар [#8] от "uran": Всъщност пазара на цигари си е доста голям и обещава да бъде така за дълго време. Независимо то забраните и надписите за смърт по кутиите с цигари. Най-голямата печалба в момента е да контрабандираш цигари. В Бг един тир=на осъществени финансови мечти.

 15. 15 Профил на joseph_stalin
  joseph_stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#12:"Irina"]Всъщност ,пазарът е в посока- Китай. [/quote]

  Иринче,
  Здравей скъпа! Ти за разлика от "пазара", си тръгнала в обратната посока.

 16. 16 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Както навсякъде около Места народа обработва предимно тютюн.Гъста и зелена трева покрива ливадите- с тайнственост мами Коджаорман.Безброй живи въжа вървят устремени към Слънцето,кръстосват се и се преплитат по всички посоки изпълват цялото пространство-хмел,повет,диа лоза и какви ли още не.

 17. 17 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Навътре може да се премине само по тесни коридори,просечени от дървари.

 18. 18 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Тук-там има и бели полета те са се открили след отколешни пожари и само там пада Слънцето,а горе синее небето.Наоколо се изправят плътни стени от гъстълак и ниско до земята чернеят валчести дупки през които се провират чакали и диви свини.

 19. 19 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Някъде от самите върхове на боровете се отделят и се спускат чак до долу само две стъбла от дива лоза.Те висят съвсем свободно във въздуха и сплитат краищата си като люлка.Леко се люлее, като че ли направена за самодива.

 20. 20 Профил на Semkov Miroslav
  Semkov Miroslav
  Рейтинг: 627 Весело

  Отказах цигарите отдавна !

 21. 21 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Партиите са си разпределили контрабадния пазар на цигари - те знаят, че там са им кинтите. За какво им е тази приватизация да се случи?

 22. 22 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  тоя отрасъл отива за боклука,на маслини да минават

 23. 23 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Табако Америкън искате да си подобрите рецептата
  на Кока-Кола нали на безценица,
  еми да къде такива ахмаци освен у нас.

 24. 24 Профил на noshorn
  noshorn
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Прочетох само заглавието. Но какъв стратегически инвиститор търсят, след като забраняват тютюнопушенето навсякъде и така е в целия свят. Цигареният бизнес е мъртъв, ако не днес, то до 10-20 години. Аз бях заклет пушач, но отказах цигарите при сегашните цени и пречките, които ми създават да ги пуша като нормален човек. Трябва да намерят някой малоумник с пари на който не му пука за какво ги харчи за да ги пропилее безразсъдно в закупуване на цигарен бизнес. Мисля, че "търсенето" на купувач на "Булгартабак" са празни приказки за успокояване на електората на ДПС, голяма част от които са тютюнопроизводители, а тютюнопроизводството много скоро ще стане ненужна за обществото дейност. Никой политик не казва това ясно, но е очевадно, че така ще стане.

 25. 25 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Знаем че единствено регулираното Дишане може да повлияе на мотора -Сърцето.Иначе трябват усилени тренировки като при водолазите-колко ли живеят те самите?

 26. 26 Профил на arididim
  arididim
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Цигарите на Бъдещето ще са в течно състояние-нещо като енергийна напитка Ред Бул за да може да изкарваме пред компа по 25 часа в денонощието.

 27. 27 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 501 Весело

  Тази статия е писана от някой, качен на черешата... То бива невежество и бъркотия в мисълта, но чак толкова неграмотност не бива. Бахти и поръчката. Обаче лафът "БАТ е най-голямата цигарена компания в света и държи фабрики в Румъния" буквално сразява Форест Гъмп, който се чудеше как така бил станал милионер, купувайки акции на някаква плодово-зеленчукова фирма (Apple). Залагам си прякора, че новосъздаденият "австрийски" "БТ инвест" ще вземе тютюна.

 28. 28 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Последен шанс ли?! Никакъв шанс!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 29. 29 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#27] от "e2e4":

  ...и шефа ще е на 21-24 години. Няма ли изискване за опит в бранша.Акосе получи това, съвсем ще се обидя на ГЕРБ.

 30. 30 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Аре продавайте го това нещо, че на всички им писна от Догановите простотии!!!!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 32. 32 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#6] от "dreamer":Добре си работеше предприятието преди да се намесят такива либерални "умници " като тебе. От голямата разпродажба на България само това остана и него да продадат , че да я закриваме тая държава .Имат да си отмъщават ,че сме били верни приятели на СССР. Пък и аванта има . При продажбата се краде най-много и наведнаж.

 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#22] от "bta":Ти маслина на корен виждал ли си . ? Арабите казват ,че маслина се сади за ВНУЦИ ! На 5-та -6-тата година връзва две -три маслинки. Н а 10-тата - една шапка, От 20-тата година береш. Добра реколта дава след зо-40 г. Як плод дават и след 200!

 34. 34 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Хмм. Въпросният стратегически инвеститор преди години, след като не можа да приватизира фабриката, си закупи такава в Румъния и там си произвежда марките. Ако БАТ закупят Булгартабак, то ще е с цел да ликвидират марката Виктори и да наложат техните си марки.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 35. 35 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#32] от "ahasver":

  Аман от малоумни комунисти като тебе, бегай си в СССР и строй комунизма. Верни приятели на СССР бяха партийците но тях не ги броя за българи! Българите може да са приятели на Русия но не и на СССР.

  Отделете време навреме.
 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2107 Неутрално

  БУЛГАРТАБАК няма нужда от стратегически инвеститор !!!!!
  Има нужда само от стратегически мениджъри.
  А в момента за по-малко от милион годишно могат да си намерят екип който да затрие "Бритиш американ табако" и "Филип Морис" от пазара на Балканите и половин Европа ?
  Дружеството си е дота печелившо и не ми е ясно защото искат да го харижат ?
  Като са стратегически да дойдат да инвестират 100 милиона на ливади да видим какво ще построят ?
  В момента въпреки ,че тече от всякъде Българтабак пак печели . Наливат огромни при техника от Италия . С корупционни практики са държат входовете и изходите ...
  И най-важното е ,че никак не е трудно да се върне пазарния дял на вътрешния пазар с война срещу контрабандата и чуждите марки които се правят предимно в Сърбия и Румъния.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 37. 37 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Спокойно. Булгартабак е непродаваем.

  :-)
 38. 38 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  до 33
  а ти знаеш ли че има европейска програма и вече се сади ,а арабите само петрол и пясак са вижда ли

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK