Гръцката "Титан" вложи 4.8 млн. евро в инсталация за алтернативно гориво в Златна Панега

Гръцката "Титан" вложи 4.8 млн. евро в инсталация за алтернативно гориво в Златна Панега

© Nadezhda Chipeva
- Годишно ще преработва 25 хил. тона горими отпадъци

Гръцката група "Титан", която е собственик на завода за цимент в Златна Панега, откри днес инсталацията си за алтернативни горива (RDF инсталация). Инвестицията в съоръжението е 4.8 млн. евро. Инсталацията ще преработва сепарирани нерециклируеми отпадъчни материали като пластмаси, хартия, дърво, текстил и други висококалорични твърди отпадъци.


Полученото RDF гориво ще бъде използвано за пещите, като очакванията са то да  замени до една четвърт ползваното сега основното гориво на циментовия завод. Годишно RDF инсталацията ще преработва 25 000 т горими отпадъчни материали, като ефектът от това ще е намаляване на емисиите на въглероден двуокис от производството на циментов клинкер с около 15 000 тона на година.
Другата голяма инвестиция на "Титан" в циментовия завод е за 4.3 млн. евро и е свързана с изграждането на 8 силоза за добавки на циментови мелници. Изграждането им започна през миналата година, като през тази година проектът трябва да бъде приключен. Това съоръжение се прави за първи път в цялата група "Титан", която има заводи в 10 страни по света, казаха от българския офис на компанията.


Ефектът от новите инвестиции на групата в завода в Златна Панега ще доведе до намаляване на разходите за енергия за производството на цимент и повишаване на качеството му, посочиха от предприятието.


Освен тези две големи инвестиции гръцката група ще вложи още 600 хил. евро за отводняване на завода за пречистване на дъждовни води, както и 150 хил. евро в подобряване на безопасността на труда. За 10-годишното си присъствие на българския пазар гръцката група е инвестирала в модернизации над 86 млн. евро.


"Титан" е основана през 1902 г. в Гърция, а днес вече е водещ международен производител на строителни материали, като в групата й има над 40 компании в десет страни. Групата притежава 13 циментови завода в Югоизточна Европа, САЩ и Източното Средиземноморие с настоящ годишен капацитет за производство над 17 млн. тона.


Има дистрибуторски терминали за цимент в Египет, Италия, Франция, Великобритания и САЩ.В България групата има три фирми - "Златна Панега цимент", "Златна Панега бетон" и "Кариери за чакъл и пясък в България". "Титан" планира разширение на дейността си в България, като в момента работи върху разкриване на нови кариери за чакъл и пясък.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK