Всеки десети застраховател в Европа се проваля на стрес тестовете

Една на всеки десет европейски застрахователни компании не успява да се справи с тежките икономически и финансови шокове при подлагането на стрес тестовете, проведени през последните седмици, пише "Файненшъл таймс".


Европейските регулатори обаче са на мнение, че като цяло финансите на застрахователната индустрия на континента са в добро състояние. Евентуален шок при държавните ценни книжа в Европа ще засегне едва 5% от компаниите. Тестовете обаче не включват сценарий, при който Гърция или някоя друга страна от еврозоната фалира, допълва изданието.


Някои от застрахователите като Aegon, Axa и Generali ще изпитат затруднения на финансовите пазари, по-конкретно при търговията с кредитни деривати. Тези инструменти бяха ахилесова пета сред повечето банки по време на кризата.
Голяма част от застрахователите обаче имат сравнително малка експозиция към облигации на страните от еврозоната, които изпитват дългови проблеми. Особено в сравнение с големите европейски банки, които държат доста такива книжа. През този месец се очакват да излязат и резултатите на стрес тестовете на банките от Стария континент.


Застрахователният регулатор в Европейския съюз (European Insurance and Occupational Pensions Authority, EIOPA) не обяви точно кои компании не са издържали тестовете. Председателят на EIOPA Габриел Бернардинио заяви, че не е "правилно" да се прави това, защото самата проверка е направена при бъдещи изисквания за платежоспособност, които ще влязат в сила през 2013 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK