Акционерите в БАКБ се разбраха, акциите й паднаха с 18%

Увеличението на капитала ще е двойно, представител на "Грамърси" влезе в надзора

Акционерите в БАКБ се разбраха, акциите й паднаха с 18%

© Krassimir Yuskesseliev
4 лв. ще е емисионната цена на една нова акция

Противопоставянето между основните акционери в Българо-американска кредитна - "Грамърси" и дружеството на Цветелина Бориславова "Сиесайеф", приключи вчера. По време на общото събрание, на което присъстваше представител на "Дневник", стана ясно, че американският фонд е изпратил становище до банката, в което се казва, че ще подкрепи всички предложения на новия собственик.


Така увеличението на капитала на банката ще е двойно, а емисионната цена на една акция ще е 4 лв. - точка, която се подкрепи от "Сиесайеф", който притежава 49.99% от капитала. Всъщност това предложение с тези параметри беше направено още от предишния собственик - ирландската AIB, още в края на месец май, след предписание от БНБ, стана ясно на събранието. Впоследствие обаче "Грамърси" направи контрапредложение - вдигането на капитала да е с 53% при емисионна цена от 7.5 лв.
Реално и при двете възможности банката би набрала еднаква сума пари - малко над 50 млн. лв. При по-високата емисионна стойност обаче щеше да има по-малко влияние върху пазарните цени на старите акции. Вчера след решението на общото събрание например те паднаха с почти 18% до 4.33 лв.


Днес на събранието представители на ръководството на банката защитиха предложената цена с факта, че на тази стойност ще се наберат по-лесно средствата. Освен това беше гласувано и да бъде получен заем до 35 млн. евро от "Сиесайеф".


За членове на надзорния съвет бяха избрани Джейсън Кук, който е представител на "Грамърси", Цветелина Бориславова и Мартин Ганев, който влезе и в одитния комитет. Прие се и предложение на "Грамърси" за създаване на позиция главен директор "Риск".


Намесата на антимонополния орган


Приключването на спора между акционерите беше предшествано от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията. В понеделник тя съобщи, че по сигнал на "Сиесайеф" е започнала производство срещу фондовете на "Грамърси". На 24 юни "Сиесайеф" е пратил писмо до КЗК, в което се е оплакал, че "Грамърси имърджинг маркет фънд", "Грамърси селект мастер фънд" и "Дейтън инвестмънтс холдинг" са се съгласували при вземането на решения от предишни общи събрания на акционерите.


Дружеството на Бориславова е пратило доказателства, че и трите фонда са собственост на едно лице - Робърт Кьонинсбергер, а на предишното събрание на акционерите на 1 юни са блокирали предложения за промени в устава на банката и за увеличение на капитала й. Тъй като те държат над 33% от акциите, част от важните решения на общото събрание не могат да се вземат без тяхно съгласие според устава.


На предишното общо събрание на 1 юни трите дружества са гласували против или като въздържали се за голяма част от предложенията, показва протоколът. По тази причина събранието не е успяло да приеме промени в устава, които да позволят управителният съвет да решава самостоятелно за увеличение на капитала до 100 млн. лв. и за издаване на облигации до 100 млн. евро.


Не е ясно обаче доколко производството на КЗК е повлияло върху решението на "Грамърси" да не участва на вчерашното общо събрание. БНБ и КЗК отказаха да коментират може ли антимонополното ведомство да се намесва в спорове между акционери в банки. От КЗК обясниха само, че са се сезирали заради сигнала за връзка между трите дружества – ако те действително са свързани лица, което тепърва ще се установява, е трябвало да ги уведомят за това.


Такава информация в комисията не е постъпвала. В случай че проверката намери действителна връзка и съгласуване при вземането на важни решения, те ще бъдат санкционирани или с глоби, или със задължението да продадат обратно акциите си на лицата, от които са ги купили, заявиха оттам.


Тъй като БАКБ е публична компания, акциите са купени на Българската фондова борса. От централната банка не пожелаха да кажат има ли КЗК право да разглежда отношения между собственици на финансови дружества, които се регулират от Закона за кредитните институции.


Пред "Дневник" адвокат, пожелал анонимност, коментира случая така: "Не може да се направи категоричен извод дали КЗК има правомощия да обезсилва права на акционери." Според него, ако КЗК излезе с определение, с което налага временно мярка за ограничение, засегнатите най-вероятно ще обжалват и е много спорно дали съдът ще потвърди становището на антимонополния орган.


Адвокатът смята, че е абсурдно КЗК да изисква връщане на старото положение, т.е. "Грамърси" да продаде обратно акциите, които е купил,тъй като сделките на фондовата борса са неотменими.


Предположението му е, че КЗК може само да накара някой от акционерите да продаде дела си или част от него, за да се намали участието му в капитала.4 лв. ще е емисионната цена на една нова акция

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дружеството на Бориславова е пратило доказателства, че и трите фонда са собственост на едно лице - Робърт Кьонинсбергер, а на предишното събрание на акционерите на 1 юни са блокирали предложения за промени в устава на банката и за увеличение на капитала й.
  ==========================
  Големи майтапчии.

  Yet another blue planet.
 2. 2 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 470 Неутрално

  капитал май не смее да каже нищо против Бориславова???
  каква изненада!!!

 3. 3 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#2] от "ikapitan":

  Колега,

  Тук май нещо несправедливо обвиняваш Капитала. Бориславова (и екипът й) очевидно са понапомпали малко мускули, за да респектират, а Грамърси, или нещо не са доизкусурили, или по-вероятно са разбрали с кого си имат разбота и са клекнали. Така или иначе, накрая двете страни са се разбрали. Тези неща ги има навсякъде, не виждам защо да вдигаме шум излишно.
  По-големият въпрос е дали КЗК умишлено си е затваряло очите, че Грамърси имат 33%, който осигурява определн контрол (до сега беше публично известно, че контролират 31%). Малко е глупаво да се смята, че не са знаели, все пак това е банка, тя се контролира и от БНБ.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK