Управителят на БНБ: Не очаквам лихвите да намалеят съществено

Банковият сектор трябва да обърне повече внимание на бизнеса, смята Огнян Донев


Огнян Донев:
Ако правителството стимулира работещите отрасли и намали грижата си за губещите, и 4% икономически ръст са постижими


Иван Искров:
Ние знаем, че в нашата банкова система няма слаби банки


Левон Хампарцумян:
Търговската политика на банките не е пречка за развитието на икономиката

Не очаквам лихвите да намалеят съществено, а да се движат както и досега – на нива около средните за Европа. Това каза управителят на БНБ Иван Искров пред журналисти по време на брифинг "Българските банки и българският бизнес – на изхода от кризата, в началото на растежа", организиран от асоциация "Банка на годината".


От другата страна като представител на големия бизнес Огнян Донев посочи, че в този момент банковият сектор трябва да обърне повече внимание на бизнеса и да подкрепи добрите индустрии. Донев е собственик на "Софарма" и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
Според главния изпълнителен директор на Уникредит Булбанк Левон Хампарцумян случващото се в банковия сектор е отражение на положението в реалната икономика. А там не може да се каже, че кипи голям ентусиазъм, каза той.


По думите на Искров лихвите по кредитите спадат, но бавно и внимателно. Първо намаляха лихвите за т.нар. първокласни клиенти на банките, както и за по-конкурентните продукти като жилищните заеми, които се върнаха на нивата си отпреди кризата, каза той.


Причините за бавния спад на лихвените нива, които Искров посочи, са нарастването на инфлацията в световен мащаб и в еврозоната. Европейската централна банка започна да затяга паричната си политика, като вече увеличи основния лихвен процент, а това оказва влияние върху процесите в еврозоната и в страните от Централна и Източна Европа, обясни Искров.


Банките зависят от икономиката и от нейната структура и от това дали страната е член на еврозоната. Там ЕЦБ изля стотици милиарди евро в подкрепа на банки за стимулиране на кредитирането и все още то е слабо, посочи той. Според него едва ли може да се очакват значително по-ниски лихви у нас, преди страната ни да стане член на еврозоната.


Според Хампарцумян опитите за административно регулиране в банковия сектор не са много удачни, имайки предвид най-вече лихвите. По думи му те са огледално отражение на реалната икономика, а в живота, когато нещо не му харесва на човек, не гримира върху огледалото, а върху себе си.


Той посочи още, че търговската политика (за лихвите) на банките не е пречка за развитието на икономиката. Според Огнян Донев икономиката ни се е насочила в правилната посока и ако правителството стимулира работещите отрасли и намали грижата си за губещите, и 4% икономически ръст са постижими.


По отношение на банките, работещи на българския пазар, Иван Искров посочи, че БНБ няма никакви притеснения. Според него най-вероятно отново ще има спекулации за банковата система както през 2009 г., "но ние знаем, че в нашата банкова система няма слаби банки". За пореден път той припомни, че "страхът е пари", и призова да не се правят спекулации с присъствието на гръцките банки на българския пазар.


В отговор на въпрос Искров категорично заяви, че не би желал да бъде вкарван в политически дискусии. Той призова още "нека не се обясняваме постоянно имаме ли сестри или не" във връзка с твърдение на лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, че няколко банки у нас имат дял на просрочените кредити около 30%, а една е с 35%.


По данни на БНБ към края на март тази година делът на необслужваните заеми (с просрочия над 90 дни) от общия портфейл в сектора е 12.9%. Искров каза, че когато се говори за просрочия, е добре да се посочва и колко капиталови буфери и провизии стоят срещу тях.


Към момента натрупаните буфери в системата са около 2.9 млрд. лв. Към края на първото тримесечие темпът на растеж на необслужваните заеми е 8.1% на годишна база, което е три пъти по-ниско в сравнение с миналата година, посочи той.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Станислав Димитров
  Станислав Димитров
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ДА САМО ДА СЕ ПОКАЧВАТ ЗАЗБИРА СЕ ЕВАЛА.

  SKUPE stanislav-32
 2. 2 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Банките лъжат в статистиката и преоформят кредити с цел занижаване на статистиката, касаеща необслужвани кредити. Над 50% са проблемните експозиции. Това пък го казвам аз и може да се окажа прав, знае ли човек.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 3. 3 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#2:"marquis"]Банките лъжат в статистиката и преоформят кредити с цел занижаване на статистиката, касаеща необслужвани кредити.[/quote]
  Това е рисковано и наказуемо.

  Yet another blue planet.
 4. 4 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#3] от "uran":

  ще се окаже наказуемо, ако си извадят кредитната история по всички кредитни експозиции към датата, т.е. днес и се окаже, че не са 50,01% проблемни експозиции, такава формулировка няма в закон, т.е. всеки кредит, който не е обслужен на падеж и с какво да е забавяне е проблемен.

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 5. 5 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 537 Неутрално

  И що пък трябва да намаляват лихвите?
  Кой казва, че високите лихви са лошо нещо? Да, за набълбукалите се с кредити е лошо, но пък за депозантите е добре. Преди даваха лихви по срочни депозити 2-3 %, сега някои банки дават по безсрочни 6-7%. Високи били лихвите! Да, по-високи са от тези в развитите икономики. Но както по кредитите, така и по депозитите. Няма как банките да плащат на спестителите средно 5-6 %(дори и Булбанк вече дават 6%), а да отпускат кредити на 4%.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK