Агенцията за приватизация: Още не се знае кой стои зад двата кандидата за "Булгартабак"

Банкерът Цветан Василев отрече да е сред кандидатите за приватизацията на холдинга


Цветан Василев, Корпоративна търговска банка
"Не искам да купувам държавния дял в "Булгартабак", дори не съм купувал документи за участие"


Емил Караниколов, изп. директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол
"Ние доказваме инвестиции на компанията майка, така че не е проблем купувачът да е регистриран тази година"

Банкерът Цветан Василев официално отрече интереса си към покупка на "Булгартабак холдинг", а шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов не изключи зад някое от двете австрийски дружества – кандидати, да стоят български собственици.


Още в средата на май Василев обяви, че "обмисля участие" в раздържавяването на холдинга. Днес обаче той заяви пред "Дневник", че не е сред кандидатите и дори не е купувал документи за участие.
"Ако ще ме свързвате с "БТ инвест", нямам идея кой стои зад тях", каза Василев. Банкерът, който държи контролния дял в Корпоративна търговска банка, обясни, че има интерес към холдинга, доколкото банката все още е акционер с 8.11% в него. На въпрос дали има намерение да продава дела си Василев каза, че има да взема дивидент от 7 лв. на акция за него, а след като бъде избран купувачът на държавния пакет, ще види какво ще прави с участието си.


"БТ инвест" е един от финансовите инвеститори - кандидати за държавния дял в тютюневия холдинг. Другото дружество е "Си Би фемили сървис", като информацията и за двете е много оскъдна. Третият кандидат е стратегически - "Бритиш американ табако", който веднъж вече се опита да купи холдинга, но до окончателна сделка през 2005 г. не се стигна заради натиска от ДПС.


По думите на Емил Караниколов "БТ инвест" е част от една от трите най-големи финансови групи в Русия, показват обработените засега документи. Зад "Си Би фемили сървис" стои австрийската група "Капитал банк – Граве", като и за двете дружества не е изключено да управляват чужди активи.


"Това са финансови групи и все пак нищо не може да се знае със сигурност кой стои зад тях", отговори Караниколов на въпрос дали е възможно реалните им собственици да са българи. Агенцията ще прави проверка до собственици на 25% дял от кандидат-компаниите. Проверка дали отговарят на изискванията ще се прави по подадени документи, отделно избраният от агенцията консултант Ситибанк ще сверява дали информацията в тях е истинска.


Според в. "Труд" фирмата "БТ инвест" е свързана с кипърски инвестиционен холдинг и с втората по големина руска банка ВТБ. До редакционното приключване на броя тази информация не беше потвърдена официално, а от ВТБ не успяха да отговорят на запитването на "Дневник" имат ли нещо общо с кандидата.


"БТ инвест" е регистрирана през тази година в Австрия, но според Емил Караниколов кратката история на фирмата не е пречка за участие, тъй като ще се гледа дали компанията майка зад нея отговаря на условията.


Това означава, че независимо от факта, че "БТ инвест" не може да покаже нито собствен капитал от 30 млн. евро, нито минимум 1 млрд. евро управлявани или притежавани активи за всяка от последните три години, това няма да е проблем, защото ще се гледат историята и финансовите показатели на ВТБ, ако тя действително стои зад кандидата. Същото е положението и със "Си Би фемили".


От централния офис на Капитал банк също не успяха да отговорят на какво се дължи интересът им към "Булгартабак" и дали инвестицията е тяхна или на техни клиенти. Финансисти коментираха, че второто е по-вероятно, тъй като "Граве" и Капитал банк инвестират основно във финанси или имоти и досега не са имали интерес към цигарената индустрия.


В сайта на Капитал банк няма никаква информация за връзка на "Си Би фемили" с финансовата група. Дружеството няма сайт, в интернет няма и никаква информация за него освен фирмени регистри с адреса му в австрийския град Грац. Според един от регистрите "Си Би фемили" действително е 100% собственост на групата "Капитал банк - Граве", регистрирана е през 2008 г. и има двама служители.


До 25 юли АПСК трябва да издаде удостоверения дали трите кандидата отговарят на условията за участие в приватизацията на държавния дял от 79.83% в "Булгартабак". След това до 29 август те ще имат срок да подадат окончателните оферти, в които вече ще има точна цена и ангажименти по приватизационния договор.


При определянето на победителя никаква тежест няма да има дали той е стратегически или финансов инвеститор. Най-голяма тежест при офертите – 60%, ще е задължението да се изкупува тютюн, само 35% ще е за цената и едва 5% ще има значение какви инвестиции планира бъдещият собственик в следващите две години.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  офшорки...

  Времето е наркотик, много от него убива.
 2. 2 Профил на Babimu
  Babimu
  Рейтинг: 814 Неутрално
 3. 3 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1416 Весело

  Колко по-проста щеше да е работата, ако в условията беше написано, примерно:

  1. Не се допуска участието на офшорни фирми

  Да, ама не

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 4. 4 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Агенцията за приватизация: Още не се знае кой стои зад двата кандидата за "Булгартабак"
  -----------------------------------------------
  Ами питайте, бе!
  Все пак вие решавате дали, на кого и при какви условия ще продавате. И не се оправдавайте с тръжните условия, защото и тях вие сте писали. То не сте ги и писали, а платихте не малко да ви ги напишат, пък после не ги баш приехте, а ги променихте. И то не към прозрачност. Нали уж за да изберете добър купувач, който да развива дружеството не го пуснахте на борсата - чиста, прозрачна и бърза процедура, печели този, които даде най-много, сега и веднага. А сега продавате не срещу пари, а срещу обещания(цената има 35% тежест).
  Е, как ще го изберете този "правилен" купувач, след като не знаете кой е? Или може би знаете, а? И той е "правилния"?

 5. 5 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Абна работа герберска...

 6. 6 Профил на Thalatta
  Thalatta
  Рейтинг: 478 Весело

  Елементарно, продаваме на стратегическия инвеститор и не се правим на древни гадатели да откриваме кой стои зад другите две компании

 7. 7 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 649 Неутрално

  ами хубаво е Агенция за приватизация да си изясни кой стои зад тях преди да продаваме - ако трябва със съдействието на прехвалените ни разузнавателни служби

 8. 8 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#6] от "ydarakchiev":

  Колко по просто щеше да бъде, ако акциите бяха пуснати на борсата, който иска да купува.Там щеше да се постигне и справедлива цена за една акция.

 9. 9 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Булгартабак е издухана бурия. Който го вземе ще има само главоболия.

  Yet another blue planet.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK