Уорън Бъфет наддава за поделение на "Ситигруп"

Уорън Бъфет наддава за поделение на "Ситигруп"

© Reuters
8 млрд. долара може да стигне цената на сделката

Инвестиционната компания на Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway, се присъедини към групата, която вече преговаря за поделението на Citigroup – OneMain, познато  повече с бившето си име Citi Financial. Структурата на Citi предлага потребителски кредити на физически лица чрез собствена мрежа от 1300 клона в САЩ, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".


Наскоро компанията майка го преструктурира и смени името му. Балансовата стойност на OneMain е приблизително 2 млрд. долара и размерът на кредитите в баланса на дружеството е голям. OneMain може да донесе повече от $ 8 млрд. на продавача си, е споделил източник на финансовия всекидневник, който не е пожелал да бъде цитиран.
Консорциумът, в който влизат също така и Centerbridge Capital Partners LLC и Leucadia National Corp, проверява голяма част от активите на OneMain и преговоря за евентуални заеми, с които да финансира покупката си.


Присъствие на Berkshire значително увеличава перспективите пред консорциума за покупката на OneMain, защото Citi желае да продаде тази част от бизнеса си на добре капитализиран нов собственик.


По време на финансовата криза през 2008 г. и 2009 г. правителството изкупи акции на Citi за 45 млрд. долара като част от програмата за изкупуване на токсични активи (TARP). Това е най-голямата инвестиция, която САЩ са правили в която и да било друга банка по време на кризата.


Към края на 2010 г. обаче американското правителство продаде и последните си акции и вече не е акционер в банката, а печалбата за държавата възлезе на над 12 млрд. долара.


Citi оперира чрез две основни дружества – Citicorp и Citi Holdings, като второто е това, което банката се опитва да продаде (част от него е и OneMain).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK