ОЦК ще финансира дейността си със заем от "БНП Париба Суис"

Роберто Младенов

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Роберто Младенов
58.3 млн. долара ще е кредитната линия

Производителят на олово и цинк в Кърджали "Оловно-цинков комплекс" (ОЦК) заедно със свързаното дружество "Стил комодитис" ще вземе до 58.3 млн. долара кредитна линия от "БНП Париба Суис". Очаква се общото събрание на ОЦК на 29 юли да овласти борда на директорите да вземе кредитната линия за оборотни средства. Освен това ще бъде гласувано печалбата за 2010 г. от 642 хил. лв. да бъде разпределена за покриване на загуби от минали години.


Мотивът за заема е "влошените пазарни условия и забавените срокове за пуск на съоръженията, в които дружеството е инвестирало значителни средства през последните години, поради което предприятието изпитва недостиг на собствени оборотни средства за закупуване на суровини и материали за производството".
За "Дневник" Роберто Младенов, изп. директор на мажоритарния собственик на ОЦК - "Интертръст холдинг БГ", заяви, че "това е нормална практика големите предприятия да ползват такъв вид кредитиране, като външните пазари продължават да показват стабилно търсене на продукцията на предприятието".


Според него при запазване на текущата конюнктура на пазара дружеството няма да има проблем да погасява задълженията си. Модернизацията на предприятието върви с пълна сила и в скоро време оловното производство на предприятието ще отговаря на екологичните предписания на екоминистерството, каза Младенов.


На 18 април беше прекратена работата на оловния завод към ОЦК, след като инсталацията за обезсеряване не успя да се справи с превишените норми на серни окиси и заводът не изпълни предписанията на екологичното министерство. Оттогава в ОЦК се произвежда олово само от акумулатори.


През миналата година ОЦК увеличи продажбите си едва с 3 на сто и то най-вече поради скока на борсовите цени на металите. Комбинатът произведе близо една четвърт по-малко олово и цинк, като от ръководството тогава коментираха, че "спадът се дължи на капиталови ремонти в завода и ефекта на кризата".


И въпреки че ръстът в борсовите цени на двете стоки на международните пазари с между 25 и 30 на сто помогна за увеличаването на приходите, рентабилността на ОЦК се сви допълнително, показателно за което е и над 80% спад на печалбата спрямо 2009 г. - от 5.145 млн. до 642 хил. лв. С 20% намаляват приходите от продажби на продукция на ОЦК и за първото тримесечие на годината до 26 млн. лв., а основна причина за това е намаленото производство.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Абе това не е ли фирмена тайна: колко заем и откого ще се взема?

  Yet another blue planet.
 2. 2 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1306 Гневно

  ОЦК досега не само трябваше да се закрие а и да се изравни със земята и там да се сложи една паметна плоча на все комунистическата изродена промишленост от която хората покрай тия заводи си отиват на средна възраст 62 години!!!
  От много години насам в кърджали децата отрасват с цветни метали в кръвта от което произтичат всякакви болестни състояния!
  Я се замислете ЗАЩО преди да се построи това чудовище хората родени преди 60те са живели поне до 80те си години а след това продължителноста на живота е паднала до 60те на тези родени след построяването на оцк???
  Ако имаше някой друг освен овчи главички в този град положението можеше да се промени още 90а година но им отне до 2011а да се вдигнат на протест, и то жените!!!! Къде са мъжете в Кърджали? На кръчма? Или пък толкова олови им се е събрало че не могат свързват елементарни факти??

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK