Официално: Руската банка ВТБ е един от кандидатите за "Булгартабак"

Остава да стане ясно кой стои зад втория финансов инвеститор

Руската банка ВТБ стои зад фирмата "БТ инвест", която е един от кандидатите за покупка на "Булгартабак холдинг". Това потвърдиха официално от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в края на миналата седмица,  след като няколко дни бяха тиражирани предположения, че руската кредитна институция финансира кандидата.


Пред "Дневник" от ВТБ отказаха коментар на въпросите дали те участват в надпреварата за държавния дял в "Булгартабак" и какво е предизвикало интереса им.


Вече е ясно кои са поне преките кандидати за приватизацията на тютюневия холдинг – единственият стратегически "Бритиш американ табако", финансовите "БТ инвест" и "Си Би Фемили офис сървис" - последната е собственост на австрийската Капитал банк, част от финансова група "Граве". Възможно е действителните кандидати да бъдат други обаче, а банките само да ги финансират.
От Капитал банк също отказаха коментар на какво се дължи интересът им към "Булгартабак" и дали инвестицията е тяхна или на техни клиенти, като се извиниха, че е сезонът на отпуските. Финансисти коментираха, че второто е по-вероятно, тъй като "Граве" и Капитал банк инвестират основно във финанси или имоти и досега не са имали интерес към цигарената индустрия.


В последните месеци като кандидати за 79.83% от "Булгартабак" бяха заявили банкерът Цветан Василев и собствениците на "Винпром Пещера", които са свързани с пловдивската цигарена фабрика "Кингс табако". Преди дни Василев официално отрече да е подавал оферта.


"Кингс табако" купи документи за участие, но не подаде предварителни документи, на базата на които Агенцията за приватизация ще определи дали кандидатите отговарят на условията за участие. Крайният срок за това изтече в понеделник, 4 юли. Окончателните оферти за покупка на държавния дял ще се приемат до 29 август.


Преди това АПСК и консултантът по продажбата Ситибанк трябва да разгледат предварителните документи и да издадат сертификати, че кандидатите отговарят на изискванията за участие в продажбата.Коя е ВТБ


Внешторгбанк, или ВТБ, е финансова група с мажоритарен акционер Руската федерация чрез Федералната агенция за управление на държавното имущество, която държи 75.5% от капитала й. Останалите акции са собственост на различни частни и институционални инвеститори. Основните направления в групата са корпоративен банков бизнес – ОАО Банка ВТБ, инвестиционен бизнес - "ВТБ Капитал", и банкиране на дребно с поделението ВТБ24.
Групата има поделения в целия свят – Европа, Азия, Африка, а в Русия е втората по големина банка с активи от 4.29 трлн. рубли (153.45 млрд. долара) и над 2.2 трлн. рубли ($78.7 млрд.) клиентски средства.
Към края на 2010 г. ВТБ има печалба в размер на 54.8 млрд. рубли ($1.96 млрд.) при 59.6 млрд. рубли загуба ($213 млн.) за 2008 г. Кредитният портфейл на групата е на стойност 3.06 трлн. рубли ($109.45 млрд.), сочат данните.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK