Георги Гергов си върна контрола върху Пловдивския панаир "на второ четене"


- Апелативният съд в Пловдив отмени решението на окръжния в полза на държавата

Продължаващата битка за собствеността в Международния панаир в Пловдив, която се води между бизнесмена Георги Гергов и държавата, днес претърпя нов завой, след като апелативният съд в Пловдив отмени решението на долната инстанция - окръжния съд, с което държавата получаваше контрола върху изложбения център.


На практика това означава, че съдът връща на бизнесмена мажоритарния дял в панаира "на второ четене", като това решение не е окончателно, тъй като може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд. Все още не е ясно дали държавата ще се възползва от това си право.
До редакционното приключване на броя от икономическото министерство съобщиха единствено, че все още се запознават с мотивите по решението. Георги Гергов пък нарече решението "справедливост" и "победа за Пловдив, а не за отделна личност".


Предисторията


Придобиването на контрола в панаира от Георги Гергов мина през три етапа, като преди това държавата имаше 99% от капитала. През 2006 г. все още общинското дружество "Пълдин туринвест" (което впоследствие Гергов също придоби) взима чрез увеличение на капитала 33.94% от панаира с протокол, подписан от министъра на икономиката по това време Румен Овчаров.


На следващата година капиталът е увеличен отново и "Пълдин туринвест" вече държи 49% след апорт на 10 имота в Пловдив, сред които ресторанти и къща в Стария град и оборудване на хотелите "Санкт Петербург" и два ресторанта, всичките собственост на Гергов. През 2008 г. бизнесменът успя да придобие над 1% от акциите на реститути, с което на практика пое пълния контрол в панаира.


След идването си на власт обаче правителството на ГЕРБ реши да атакува сделките за двете увеличения на капитала в съда с мотив, че решенията на Румен Овчаров, свързани с първото увеличение на капитала, са нищожни, а като следствие за нищожно да се обяви и второто увеличение през 2007 г.


Икономическото министерство защитава тезата си със споразумение от 2002 г. с трима собственици на земи в територията на панаира, както и с факта, че други двама души са спечели дела за собственост в него във Върховния административен съд. Така държавата е трябвало да ги обезщети, предоставяйки им акции в панаира.


По този начин икономическото министерство стъпва на тезата, че решенията на Румен Овчаров са нищожни, тъй като има нови акционери и решенията би трябвало да се взимат на общи събрания. Окръжният съд в Пловдив приема мотивите на ведомството и отсъжда на първа инстанция, че увеличението през 2006 г. е било незаконно, което след себе си води до нищожност и второто от 2007 г.


Преобръщане на делото


След като апелативният съд в Пловдив разгледа жалбата, подадена от Гергов срещу решението от първата инстанция, обаче реши, че увеличението на капитала е било законно. Причината е, че до декември 2006 г., когато дружеството "Пълдинтуринвест" влиза в панаира, никой от гражданите, сключили споразумения с държавата и спечелили дела в административния съд, не е било вписан като акционер в Централния депозитар.


Според апелативния съд трима от тях са били вписани като акционери през януари 2007 г., т.е. след увеличението на капитала, макар че окръжният съд е решил, че те са съдружници в панаира преди това вписване. Другите двама пък са получили своите акции през февруари 2007 г. Така апелативният съд реши, че "съображенията на окръжния са не само необосновани, защото не са съобразени с безспорно установените по делото факти, но са и правно несъстоятелни".


В решението на втората инстанция е записано още, че "е очевидно, че преди съответното прехвърляне на акционерно участие няма как бившите собственици на земеделска земя да се легитимират като нови акционери и да участват в работата на общото събрание". Апелативният съд обяви за законно и второто увеличение на капитала, тъй като то се е случило по време на редовно общо събрание.


Коментарите след делото


От икономическото министерство вчера не съобщиха дали ще обжалват решението пред Върховния касационен съд. До редакционното приключване на броя от ведомството на Трайчо Трайков казаха единствено, че все още се запознават с мотивите на магистратите. Решението може да бъде обжалвано в срок от един месец.


Бизнесменът Георги Гергов пък определи решението на апелативния съд като "справедливост". "Това е победа на Пловдив, а не на една личност, аз съм само един акционер, какъвто е и държавата", коментира той пред "Дневник". "Панаирът трябва да бъде силен, защото представлява държавата, всичко друго са политически спекулации", каза още Георги Гергов.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1559 Весело

  в каква пародия на държава живеем......пълен цирк.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 2. 2 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1291 Весело

  хАхаха, тройчо не респектира гергов.... хахах

  Времето е наркотик, много от него убива.
 3. 3 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Свинарчето Гергов, сигурно доста "пържолки" е дал на съдии и адвокати!??? Мръсна "червена" свиня, каквито са повечето свини в България независимо от цвета в който в момента са се пребоядисали! Адвокатска държава!???! Я що адвокат се извърви през годините във властта!?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK