Пазарите притискат Европа заради Гърция и Италия

Все още няма окончателно решение за справяне с дълговата криза на Атина

Пазарите притискат Европа заради Гърция и Италия

© Reuters
- Американските индекси също се понижиха рязко


Пазарите все повече притискат европейските политици да вземат по-бързо решение за справяне с дълговата криза в Гърция, тъй като се увеличават опасенията, че тя може да се пренесе в други държави от еврозоната, сред които и третата по големина икономика - италианската.
В понеделник еврото отчете 6-месечно дъно спрямо долара до 1.4027, а инвеститорите разпродаваха отново акции на италиански банки и компании както в петък. Общоевропейският индекс Eurofirst 300 отчете спад от 1.5% до 1098 пункта.


Американските борси също бяха засегнати от червената вълна, като два часа след началото на търговията индексът Nasdaq отчете понижение от 1.76% до 2809 пункта, а Dow Jones - 1.09% до 12 519 пункта.


Италианският регулатор на финансовите пазари (Consob) реагира на продължаващия борсов срив и наложи ограничения при късите продажби. Consob нареди вчера всички търговци да обявяват позициите си в момента, в който достигат 0.2% или повече от капитала на компанията. Мерките влязоха в сила веднага и ще важат до 9 септември.


Инвеститорите започнаха в края на миналата седмица масово да разпродават италиански облигации, като повод за това бяха опасенията, че дълговата криза в еврозоната ще продължи да се разраства и част от банките на Апенините няма да минат успешно стрес тестовете, чиито резултати се очакват на 15 юли.


След като в края на миналата седмица италианският премиер Силвио Берлускони критикува финансовия министър Джулио Тремонти за планираните сериозни съкращения на публичните разходи, се наложи германският канцлер Ангела Меркел да говори лично по телефона с Берлускони. Според Меркел Рим трябва да демонстрира решителност при приемането на мерките за съкращаване на публичните разходи.


Сривът на пазарите от петък принуди председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой да свика извънредна среща на високо равнище на ЕС в понеделник в Брюксел, която се състоя преди тази на финансовите министри на еврозоната вчера. Въпреки големите очаквания до 20.00 часа снощи все още нямаше информация за конкретни резултати от нея.


Високопоставен източник от Европейския съюз заяви за "Ройтерс", че Еврогрупата е обсъждала вероятността с част от отпусканата финансова помощ за Атина да се изкупува обратно дългът, както и възможността частните инвеститори да заменят облигациите с приближаващ падеж с по-дългосрочни такива.


По този начин, изглежда, намалява подкрепата на плана за привличане на частните инвеститори, подкрепен от френските банки за реинвестиране на средствата от облигациите с наближаващ падеж в нови с по-дълъг матуритет, както и в европейски книжа с висок рейтинг.


Германия, Холандия, Австрия и Финландия са убедени, че банките, застрахователите и другите частни кредитори на Гърция трябва да участват във втория спасителен пакет за страната, който се очаква да бъде колкото миналогодишния – около 110 млрд. евро.


След седмици преговори с банките не беше достигнат до консенсус, допълнително някои от големите рейтингови агенции предупредиха, че ако бъде приет френският план, те ще понижат кредитния рейтинг на Атина до ниво "частичен фалит". С провала на идеята за рефинансиране по облигациите Германия отново повдигна въпроса за замяна на ценните книжа с такива с по-дълъг падеж. Изплува и идеята за обратно изкупуване на дълг от страна на Гърция.


Според високопоставен служител на ЕС, пожелал анонимност, Еврогрупата ще назначи експертна група, която да работи по тези две опции. И двата варианта обаче ще бъдат приети за "фалит" или най-малкото за "частичен фалит" от рейтинговите агенции, коментира "Ройтерс". Източникът на агенцията допълва, че е много вероятно да бъде насрочена нова среща в края на юли, на която вече да бъдат прието конкретно решение.


"Ние днес трябва да намерим някакво решение как да привлечем частните инвеститори и цялостно решение за Гърция", заяви белгийският финансов министър Дидие Рейндерс преди срещата. Вариантът за фалиране на Атина обаче изглежда приемлив за някои европейски политици. "Ако временната помощ от банките доведе до краткосрочен и изолиран фалит (кредитно събитие), то това не е толкова страшно", заяви финансовият министър на Холандия Ян Кес де Ягер.


Допълнително финансовата обстановка в Гърция не води към подобрение, след като вчера стана ясно, че бюджетният дефицит се увеличава, както и че не се покриват целите, заложени от ЕС и Международния валутен фонд.


Официалните данни на гърцкото правителство показват, че показателят за първото полугодие е 12.78 млрд. евро, което е доста над целта от 10.37 млрд. евро. Не са изпълнени прогнозите за приходите и разходите. Държавният дълг на Гърция е около 350 млрд. евро, или 160% спрямо брутния вътрешен продукт.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  ЕС както я кара, май
  върви към своя край!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Весело

  Сценарий за развитието на Европейския съюз

  2007 г. - България и Румъния са приети в ЕС.
  2015г. - Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина и Турция са приети в ЕС.
  2017г. - Албания, Косово и Сърбия са приети в ЕС.
  2018г. - За първи път европейска институция назначава румънец на висок пост.
  Той назначава жена си, цялата рода на жена си, членове на семействата на техните съседи и най-добрите си приятели.
  2019г. - Служителите от балканските страни представляват 10 процента от европейската администрация.
  2022г. - Служителите от балканските страни представляват 60процента от европейската администрация. Администрацията повишава заплатите тройно, въвежда гъвкаво работно време, южнославянските езици са на трето място сред "езиците на администрацията". Поради стрес 90процента от служителите на европейската администрация излизат в отпуск по болест. Най-много заболявания са констатирани в периодите между 15 юни и 15 септември и 15 декември и 15 януари. Болните служители са забелязани в Алпите, Канарските острови и други места, известни като лечебни срещу стрес. Европейският парламент гласува закон, според който бюджетът на ЕС плаща за лечението на тези болести. По време на отпуските европейската администрация се движи от стажанти на временни трудови договори.
  2025г. - Балканците достигат 90 процента от администрацията. Македонците отново отказват да приемат еврото.
  2026г. - Високата цена на европейската администрация изисква драстични съкращения. Уволнени са всички белгийски граждани, служители на ЕС. Балканските служители в ЕС достигат 99.3 процента от общия брой.
  2027г. - България успешно приключва приватизацията. През 2028г. Сърбия поема председателството на ЕС.
  2028г. - През февруари Германия напуска ЕС. Месец по-късно тя е последвана от Франция и Финландия. До края на годината под албанско председателство напускат Великобритания, Белгия, Дания, Швеция, Холандия, Люксембург, Италия, Испания, Португалия, Австрия, Чехия, Литва, Латвия, Естония и Словения. Всички тези държави въвеждат строг визов режим за ЕС.


  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 3. 3 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ние от както влязохме в европата все назад върви,ама и на нас .

 4. 4 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Не е лесно, 27 кораба, всеки с различен екипаж, решения се взимат така на кукуво уето!

  Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.
 5. 5 Профил на Иван Митев
  Иван Митев
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Европа има особено важен управленски проблем – наличие на конкретна държавна финансова грешка, поради която се подсигурява развитие на диспропорции и криза, и винаги съответни правителства достигат осигурен политически провал.

  В днешната кризисна стопанска ситуация има полезно решение.

  За пълноценно обществено развитие при условия на „Незлатно евро” е необходимо прилагане на „Съпътстващо противодействие с "Модел Ресурси М" срещу стопанска криза”.

  Първичните ефекти от унищожаване на сегашната държавна финансова „Грешка на Джон Лоу” е намаление на ненужни правителствени разходи и наличие на нови пазарни бюджетни приходи.

  Придружаващ ефект е отстраняване на разкрита особено важна причина за криза през 2011 г. и осигуряване на полезни пазарни условия за развитие на стопански процеси.


  Иван Митев - икономист

 6. 6 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  Личи си, че НАУЧНАТА ФАНТАСТИКА е любимия жанр на част от присъстващите.

  ако перефразираме Марк Твен: "Информацията за смъртта на ЕС е силно преувеличена". Или пък е като вица "Не компютри, а компоти".

  Просто да се подготвим 2020 година паспортите ни да са сини. с 12 златни звезди. и ЕС да е структурирана конфедерация. Който разбира е наясно какво означава това. За другите - да карат по указанията си.

  и най-умният си е малко прост....
 7. 7 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Тази вечер определено липсва обичайния митинг на СДС/ДСБ

  In debt we trust
 8. 8 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Те за какво мислите рапона го забиха в това евро плюс ? Те панаирите в ЕС тепърва започват.

 9. 9 Профил на astalavista
  astalavista
  Рейтинг: 442 Гневно

  От всичко случващо се през последните няколко години може да се направи едно единствено заключение, и то е, че: богатството и жизненият стандарт на много европейски страни ( и Щатите също) е следствие на огромни заеми, които са били несъразмерно надвишаващи производителността на труда и в крайна сметка се оказват непосилни за обслужване. Еврото имаше за цел да наложи един вид валутен борд на държавите в еврозоната, но нито те го спазваха, нито бяха наблюдавани от ЕЦБ и санкционирани ако нарушаваха критериите. Като следствие на лакомията им те се нагълтаха с кредити, които сега някой друг трябва да им плаща!
  Някой сети ли се да отчете положително растрикривната финансова политика на източните страни в истински валутен борд и тяхната мъка да живеят с толкова, с колкото изкарват? Може би да, но само на думи и продължават да хвърлят нови заеми на богатите за да закърпят положението, дори искат и парите на бедните държави!?
  Няма спасение и големите клечки го знаят, но ги е страх от последствията на собствената си самодоволност, защото те го допуснаха да се случи.
  Да се оправят както могат като самостоятелни държави, а не да търсят ЕС като удавник за сламка.
  Всички да фалират, ако не си плащат задълженията и да си носят кръста за да си дойдат нещата на мястото!

 10. 10 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Берлускони знае, че си заминава и сега гледа да прецака всички останали!

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 11. 11 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  бахмааму, европа взе да се срива след нашето влизане...

  Времето е наркотик, много от него убива.
 12. 12 Профил на Om
  Om
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Започват мъките на облигационерите и безкрайно агонизиране за всички останали.

 13. 13 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#12] от "Om":

  Знаеш ли колко им дреме на облигационерите - ама въобще. Всички до един са банкери и управители на фондове, които работят с чужди пари и вече са се нагушили с яки премии. Мъките ще са глупаците с много пари, които ги държат в банки и фондове или пък такива, които разчитат на пенсия от универсални фондове. Всички тези наивници обаче си заслужават съдбата, защото тези безобразия се вършат от правителства, за които те са гласували и от банки, в които те си държат парите.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 14. 14 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#2] от "Блага":

  .

  Yet another blue planet.
 15. 15 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#13] от "VIVA_BG":много си прав , но има задължително пенсионо осигуряване , задължително здравно осигуряване , искат да сложат задължително застраховане на вси4ко , дори на имотите ни против пожар или бедствие , а ако стане пожар или се разболее6 умираи , пари няма , да не говорим за пенсии , на 70 години , ако си жив можр да вземе6 10 процента от това , което си дал за осигуровки . вси4ки тези пари които даваме , като осигуряване , храним наи богатите крадци и банките им

 16. 16 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Фалит за EUSSR. Гърция продължава да не изпълнява мерките за икономии. Дефицитът не помръдва. Явно мамят с презумцията да източат каквото могат, па после фалит и триене на пасивите. Няма как такава конструкция да продължи да съществува - едни да мамят и да лочат, а други да наливат.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 17. 17 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 551 Весело

  Цялата агония ще свърши когато фалира самата Германия! Типично за тях - винаги губят!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 18. 18 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#15] от "dgidgo":

  Това дето казваш е горчивата истина, ама ние какво да направим, като конституционните съдии са мръсни проститутки. За мене осигуровките са си данъчно облагане и колкото да ми се фукат политиците в България, че данъците били ниски, това си е чиста лъжа. Българската власт е една долнопробна ченгеджийска мафия.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK