96 земеделци са поискали обезщетения заради кризата с e.coli

96 земеделци са поискали обезщетения заради кризата с e.coli

© Надежда Чипева, Капитал96 зеленчукопроизводители са подали заявки за обезщетяване заради кризата на пазара след смъртните случаи след заразата e.coli в Германия, за която първоначално се смяташе, че е тръгнала от испански краставици. Предварително се смяташе, че 156 фирми от България ще поискат помощта, отпускана от ЕС, но до крайният срок, който беше вчера, документи са подали по-малко. Това сочи актуалната информация на фонд "Земеделие". 


Най-много кандидати за обезщетенията имат в Пловдивска област- 30, Благоеврградска - 25, и Пазарджишка - 16, съобщиха от институцията.


Фермерите, които кандидатстват за помощта, могат да получат обезщетения по две направления. Единият вариант е, ако докажат, че са оттеглили от пазара нереализирани количества оранжерийна продукция. При този случай те ще получат между 240 и 444 евро на тон за краставици, домати, пипер, салати и тиквички.
Втората възможност е за неприбиране на зеленчукова реколта от оранжерии. Ще бъдат подпомагани същите зеленчуци, като тук средствата са между 875, 25 и 2988 евро за хектар.


От фонд "Земеделие" съобщиха, че до 18 юли България трябва да изпрати в Брюксел информацията за заявените количества за компенсации. След случаите с e.coli съветът на земеделските министри все решение за отпускане на финансов пакет от 210 млн. евро за подпомагане на сектора. В случай че заявките сега от всички държави членки надхвърлят тази сума, ЕК ще предложи коефициент за намаляването на сумите за всички държави.


Първоначално България беше заявила загуби за около 5 млн. евро.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK